You are here
Home > Lifestyle > „Оскар“ 2022: Блясък, триумф на онеправданите и един шамар на сцената

„Оскар“ 2022: Блясък, триумф на онеправданите и един шамар на сцената

Наградите „Оскар” след две години изолация се върнаха триумфално в „Долби Тиътър“- Лос Анджелис

Наградите „Оскар“ 2022 вече са в историята. Големият победител се нарича „CODA: Дете на глухи родители“. Трогателният филм за музикалната дъщеря на едно глухонямо семейство победи в тежка битка с наистина стойностни ленти: „Дюн”, „Белфаст”, “Властта на кучето” и „Уестсайдска история”.

Кода Оскар 2022

Любимите филмови награди на публиката като цяло не изненадаха познавачите. „Оскар”-ите ще попаднат в ръцете на „различните”:
Наградата за най-добър режисьор отиде при Джейн Кейнпиън, което я прави едва третата жена – победител в дългата история на Наградите.
Прекрасната Джесика Частейн след няколко номинации получи скъпоценната статуетка за ролята на певицата и ЛГБТК-активистка Тами Фей Бейкър.

Embed from Getty Images

Семейството на Уил и Джейда Смит отново получиха цялото внимание на Академията. Госпожата преди няколко години вдигна страшна олелия, защото цветнокожи не били номинирани и отказа да присъства на шоуто. Тогава се наложи Крис Рок да ѝ напомни, че дори не е поканена.

Снощи комикът си позволи не съвсем уместна шега с липсата ѝ на коса и я прати да играе в продължението на „Редник Джейн”. Уил Смит, който в началото се забавляваше с презентацията на колегата, излезе на сцената и удари шамар на Крис Рок. Съпругата му преди четири години обяви, че страда от алопеция – заболяване, свързано с опадане на косата и шегата не се възприе добре.

Една част от публиката заподозря, че това е само лош театър, но пък Шон „Диди“ Комбс възприе случилото се сериозно и преди да обяви следващите номинирани, каза: „Уил и Крис, ще решим това като семейство. Точно сега продължаваме с любов“.

Е, любовта победи всичко! Малко по-късно Уил Смит получи своята статуетка и се извини на Академията през сълзи. Оправда постъпката си с репликата: „Любовта те кара да вършиш луди неща!”.
В нощта, в която „Оскар”-ите, след две години изолация, се завърнаха в любимия си „Долби Тиътър“, имаше още много сълзи от щастие:

Трой Коцур стана първия глухоням актьор-победител на Наградите за поддържаща роля в CODA: Дете на глухи родители“. Партньорката му в лентата – Марли Матлин, спечели своя приз през далечната 1987 г. за най-добра актриса в „Деца забравени от Бога“.

Embed from Getty Images

Ариана ДеБоуз взе първия си „Оскар“ за поддържащата си роля в „Уестсайдска история“

Embed from Getty Images

„Карай колата ми“ по разказа на Харуки Мураками взе „Оскар“ за най-добър чуждоезичен филм, а Наградата за анимация отиде при „Енканто“ – вълнуващата приказка за талантливата колумбийка Мирабел.

Кенет Брана също получи статуетка, но за оригиналния сценарий на „Белфаст“, а Шан Хейдър, която снима „CODA: Дете на глухи родители“ спечели наградата за най-добър адаптиран сценарий.
Били Айлиш сподели с брат си „Оскар”-а си за песента от филма „Смъртта може да почака“.

Вълнуващата вечер за първи път беше водена от три добре познати дами: Ейми Шумър, Реджина Хол и Уанда Сайкс. Те призоваха публиката за съпричастност към случващото се в Украйна. Въпреки, че Шон Пен заплаши да претопи статуетките си „Оскар”, на президента Зеленски не беше дадена възможност за изява.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!