You are here
Home > Cherchez la femme > Икони и легенди > От Ангела Меркел до Санна Марин – дамите на върха, които дадоха пример за справяне с кризата

От Ангела Меркел до Санна Марин – дамите на върха, които дадоха пример за справяне с кризата

От Ангела Меркел до Санна Марин — дамите, които останаха лидери дори по време на криза

В последните дни България се намира на челно място сред страните, които успешно се справят с овладяване на кризата с коронавирус Covid-19. А в духа на 21-ви век и като признание към жените, списание „Форбс“ преди ден публикува и класация на дамите на върха, които показаха забележителни лидерски умения. И успяха да се справят успешно със заразата в страните, които управляват.

Така от най-влиятелната жена в целия свят — Ангела Меркел, до премиерката на най-източната държава в света — Джасинда Арден от Нова Зеландия, жените — лидери показаха, че са способни да се справят дори с една толкова неочаквана и трудна ситуация, като световната пандемия.

Дамите - лидери, които дадоха надежда на света сн. Интернет
Дамите – лидери, които дадоха надежда на света сн. Интернет

А ето и какъв личен пример даде всяка от тях:

Ангела Меркел — от личната битка с болестта до примера за цяла нация

Ангела Меркел открай време се е доказала като миротворец, водач и отявлен пример за подражание. Благодарение на нея Германия се превърна във водеща икономическа сила в Европа. А също и политическа. Страната изживява невиждан подем, откакто Меркел е начело на управленския екип. А последните събития за пореден път показаха, че тя наистина е държавник от световна величина.

Ангела Меркел не бързаше да ограничи свободата на своите граждани, нито пък позволи страх и паника сред населението. Канцлерът до последно се стараеше да осигури нормален живот за всички. Но тя нито скри колкото е сериозно положението, нито колко е важна изолацията. И когато самата тя бе засегната от вируса, не скри за проблема. Вместо това застана пред нацията, пое лична отговорност, поиска от германците да спазят карантината и настоя за няколко седмици изолация. Мерките дадоха резултат и благодарение на това, Меркел вече обмисля намаляване на ограничителните мерки. А освен това доказа отново на всички, че жените умело могат да управляват цели държави в един толкова мъжки свят. И още нещо — Германия е една от малкото европейски държави, които не само успяха да се погрижат за своите заболели пациенти, но и да предложат помощ и болнично лечение и на граждани от други страни.

Елизабет Втора и посланието й за надежда „Ние ще се срещнем отново“

Ако Даяна беше принцеса на народа, кралица Елизабет несъмнено е най-любимата баба на целия свят. Британският монарх вдъхна надежда на цялата нация с посланията си за коронавируса и Великден. „Предстоят ни трудни и тежки дни. Битката ни е точно толкова трудна, колкото и годините от Втората световна война. Но аз вярвам, че ние ще се срещнем отново много скоро“, каза монархът в обръщение към нацията. И успя да мотивира обърканите и уплашени британци, да си останат у дома и да повярват, че смъртта не чука на всяка врата в Англия.

Самата Елизабет се превърна в символ на достойно справяне с кризата и надеждата за ново бъдеще. Макар и на 93 години монархът не се огъна пред нито едно изпитание. А фактът, че тази толкова възрастна и крехка жена остава все така силна и в лицето на невидимия враг, определено подейства вдъхновяващо на милиони хора по света. И върна уважението към кралицата на Англия, чието реноме заради последните семейни кризи, беше започнало да запада.

Ерна Солберг и грижата за децата

Премиерът на Израел чете приказки за лека нощ на децата по време на кризата с коронавируса, за да покаже, че и най-малките не са забравени. А Ерна Солберг от Норвегия седна и говори с тях, като им разказа за болестта.

Норвегия е една от страните, в които се оказва изключително специално внимание на децата. Подрастващите са най-важните хора за цялата държавна администрация и това се е превърнало в статукво там. Затова и когато избухна епидемията, премиерката на страната даде специална пресконференция, на която бяха поканени само деца. Министър-председателят на страната говори открито с тях за кризата. Тя им обясни проблема и се опита да успокои страховете им, връщайки им надеждата, че всичко лошо скоро ще бъде зад гърба им и нещата ще се оправят. Нейната инициатива определено даде резултат и Норвегия е една от страните, които много спокойно се справят с кризата, а и с много по-малко жертви от тези в Западна Европа и САЩ.

Цай Инуън — колко е важно да бъдеш решителен, когато е необходимо

За Цай Инуън може да кажем едно — тази жена със сигурност няма проблем, когато трябва взема решения и да прави трудни избори. Президентката на Тайван не само въведе цял пакет от мерки, които предотвратиха налагането на национална карантина, но и помага на целия свят с помощни материали.

Цай определено може да се гордее със себе си. Още през януари тя въведе мерките за сигурност, а около 20-ти март страната й премина пика на заболяването с регистрирани максимум 23 — 27 случая на ден. До момента в Тайван са заболели едва 395 души, оздравели са 137 и са починали само 6. При това в последните дни страната може да се похвали само с по 1 — 2 заболели дневно, според статистиката на worldometers.info.

Джасинда Арден и две стъпки напред преди кризата

Премиерката на Нова Зеландия последните дни определено е във фокуса на общественото внимание заради способността си да се справя с кризисни ситуации. Истината е, че островната държава има добър естествен прираст на населението, то е с относително добър здравословен статус, но има проблем — не малко провинциални региони разполагат с много малко медицински персонал, тъй като лекарите предпочитат да работят в големите градове, където имат повече възможности за развитие и кариерно израстване. А да бъдат семейни лекари в провинцията не е нещо, което привлича голяма част от тях.

Въпреки че държавната администрация още преди години въведе някои допълнителни стимули, за да мотивира повече квалифицирани медици да практикуват извън големите градове, провинциалните лекари продължават да са недостатъчно. Затова и Арден взе решение да въведе много строги мерки, още когато имаше едва шестима заразени в Нова Зеландия.

Тя затвори границите на страната, задължи всички новопристигнали да спазват 14-дневна карантина и наложи ограничения на посещенията на плажове и обществени места. Освен това задължи спазването на социална физическа дистанция, въведе електронно обучение и ограничи търговските дейности. Резултатите са много успешни — Нова Зеландия преминава изключително спокойно през пандемията, с минимални щети за здравната система. Властите обаче не бързат да отварят страната, а предпочитат да изчакат, преди да възстановят нормалния живот.

Санна Марин и социалните мрежи в помощ на обществото

Премиерката на Финландия Санна Марин е едва на 34 години, но вече доказа, че може да се справя с наистина страшни кризи. Само няколко седмици след като пое страната, на младата дама й се наложи да се сблъска със ситуация, в която не са изпадали и много по-опитни политици от нея. Но първата дама на Северна Европа показа, че няма място за паника. Тя използва не само медиите, но и социалните мрежи, за да разпространи информацията за коронавируса. И информира обществото с помощта на инфлуенсъри и популярни звезди относно мерките и карантината. Кой каза, че интернет звездите не могат да са полезни за обществото?

Катрин Якобсдотир — цялата истина пред народа

Министър-председателят на Исландия Катрин Якобсдотир не се поколеба да затвори границите и да наложи ограничения на обществения живот, но не спря училищата, нито затвори заводите. Вместо това взе решение да тества безплатно всички граждани, а не само хората със симптоми.

Решението й бе мотивирано от факта, че така най-лесно нацията може да види как се разпространява коронавируса, а и всички засегнати да бъдат поставени под карантина, без да се ограничава нормалния живот на останалите. Дори училищата останаха отворени, въпреки пандемията. Благодарение на бързите й мерки, заразените остават под 2000 вече втори месец, а Исландия определено отчита все по-висок ръст на оздравелите, спрямо броя на новозаразени с коронавирус.

Мете Фредериксен — правото да останеш свободен по време на пандемия

Премиерката на Дания Мете Фредериксен, подобно на много свои колеги, побърза да затвори страната, но пък въведе и редица мерки, които да забавят разпространението на болестта. Първоначално бе забранено събирането на големи групи хора и се препоръчваше социална дистанция. Освен това бе обявена почти национална ваканция за бизнеса, а в същото време се затвориха границите за чужденци от почти всички държави и отделно от това се даде възможност на родителите да се грижат за децата си.

От днес Дания отваря врати за най-малките, като най-напред децата и учениците в началните класове ще се върнат в класните стаи. Това ще позволи на родителите също да се върнат към нормалния си начин на живот и работа, но много от забраните остават.

Ограниченията за събиране са в сила до май, докато масовите мероприятия ще бъдат разрешени чак през август. Приемът на туристи и посетители от други страни ще се извършва поетапно и то съобразно новите въведени мерки за безопасност в страната.

Мете Фредериксен заяви, че няма да ограничи правата и свободите на своите граждани, но ще върне карантината, ако ситуацията се влоши отново. И призова датчаните да спазват препоръките на правителството за социална дистанция и много висока хигиена. Младата премиерка показа воля за справяне с кризата и желание бързо да върне Дания към нормалния живот. Можем само да се възхитим на борбеността на жените — лидери, които ясно заявиха пред света, че умеят да се справят с кризисни ситуации, не по-зле и от мъжете — водачи по света. И дори по-добре, спрямо някои от тях.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!

Ползвайки нашия сайт вие приемате и се съгласявате с правилата за неговото използване и информацията, която системата получава за вас Повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close