You are here
Home > Cherchez la femme > Кариера > От Уатпад до бестселър класациите: Писателите, които се прочуха първо в интернет

От Уатпад до бестселър класациите: Писателите, които се прочуха първо в интернет

Уатпад е платформа, която „скъсява“ пътя между начинаещия писател и читателите му

Заради технологиите и социалните мрежи животът никога няма да бъде същия като преди. Промяната засегна и развлеченията – мнозина предпочитат да творят в интернет и това на практика им осигури първите места във всякакви класации. Неслучайно едни от най-популярните писатели отвъд Океана са започнали именно от там. Възможност за развитие им дава например Уатпад/ Wattpad – платформа, в която може да се включи всеки, стига да има какво да каже на аудиторията.

Wattpad е създадена през 2006 г. от Алън Лау и Айвън Юен като място за свободно изразяване. В него хората могат да четат и на свой ред да споделят истории, без да се налага да преминават през цедката на издателствата. Месечните посещения в платформата не след дълго достигат до 70 милиона, а аудиторията включва главно жени. Дамите на възраст от 13 до 35 години представляват 70% от потребителите. Всичко, което е нужно да направят, е да създадат профил и да започнат да четат и публикуват.

Тук не е нужно текстовете да са съобразени с редактор, коректор и изобщо с цялата менажерия, създадена в работата на издателствата. А когато публиката покаже чии творби си заслужават, може да се случи и немислимото – да се стигне до екранизация и световна слава. На практика единственото техническо средство, необходимо за написването на книга, е телефон. Текстовете могат да бъдат създадени и публикувани отвсякъде – от кухнята, когато сутрин си пием кафето; от автобуса, докато пътуваме за работа; от студиото на маникюристката, докато работи над педикюра ни… И независимо дали ще изберем Уатпад, или друга платформа, успехът може да се окаже главоломен.

Неслучайно най-неочаквано в бестселър класациите попадат жени – от лудницата на ежедневието те вземат своята глътка отмора, като публикуват в мрежата. Сред най-изтъкнатите писателки, прочули се най-напред в интернет, са: Анна Тод, Бет Рийкълс, Абигейл Гибс, Лилиан Кармин, Ники Кели, Британи Гераготелис, Е. Л. Джеймс, Изабел Ронин, Лий Ансел, Касандра Клеър и др. България също може да се похвали с интернет сензации в лицето на Августин Господинов (Илиян Любомиров) и Папи Ханс (Константин Трендафилов) например.

1. Анна Тод

Анна Тод - автор на "След" и Хиро Файнс Тифин и Джоузефин Лангфорд
Тя е млада американска писателка, чиято световна слава тръгва именно от Wattpad. Родена е през 1989 г. и се омъжва едва месец след гимназията. Наред с домакинството и грижите за семейството се регистрира в платформата и предвид увлечението си по романтичните истории и момчешките групи създава своя – “След”. Прототип на главния герой тук е фронтменът на One Direction Хари Стайлс. Историята ѝ нашумява скорострелно, закупена е от издателство и публикувана по традиционния начин през 2014 г. Поредицата от пет нейни книги става бестселър и отваря нови хоризонти пред авторката. Анна Тод продължава да твори и вече има зад гърба още две поредици и няколко екранизации.

2. Бет Рийкълс

Тя е една от първите писателки в Wattpad, които много скоро се ориентират към традиционното публикуване. Едва петнайсетгодишна, създава първия си любовен роман. Много бързо творбата достига 19 милиона четения в платформата, а те отварят пътя на авторката към голямата сцена. След публикуването на историята се случва и екранизацията ѝ. Така Бет Рийкълс е определена като една от 16-те най-популярни тийнейджърки за 2013 г. в The Times, както и запазва шество място в класацията “ТОП 25 под 20” за лятото на следващата година.

3. Абигейл Гибс

Тя е авторка на вампирска трилогия, която достига 17 милиона прочитания. Впоследствие трилогията е издадена и едва 18-годишна Абигейл получава още по-голяма популярност.

4. Лилиан Кармин

Лилиан постига 37 милиона прочитания със своята несравнима романтична трилогия, в която успешно съчетава момичета, призраци и забранена любов. Random House публикува историята ѝ и така дори традиционалистите имат възможност да опознаят фантастичния ѝ свят.

5. Ники Кели

Въпреки че е от Англия, Ники Кели далеч не е скучна и студена авторка. Историята ѝ за вампири и ангели, развита в трилогия, е публикувана през 2014 г.

6. Британи Гераготелис

Започва творческата си кариера по традиционния начин – обикаля редица издателства, само за да получи откази за публикуване. Тогава се амбицира и решава да покаже възможностите си в Wattpad. След 19 милиона прочитания в платформата целта ѝ е постигната – подписва договор с издателство и трилогията ѝ, вдъхновена от вещици, вижда бял свят през 2011 г.

7. Е. Л. Джеймс


Ерика Ленард е британска писателка, която се развива в областта на еротичния любовен роман. И макар да не започва с Wattpad, ударната ѝ кариера е свързана с мрежата. Вдъхновява се от „Здрач“ на Стефани Майер и публикува еротичните си разкази в интернет. Впоследствие ги обединява в роман, прераснал в поредицата „Петдесет нюанса“. Екранизациите към творбите ѝ са само поредната стъпка към успеха.

8. Изабел Ронин

Тя също трябва да благодари на Wattpad за неочакваната си слава. Макар да се чувства доста угнетена, тя използва мрежата, за да преодолее собствените си ограничения. Успехът не закъснява. Историите ѝ са забелязани и не след дълго са публикувани и на хартия. Днес Изабел е писателка на пълно работно време и преди да издаде каквото и да е, първо го “проверява” в интернет.

9. Лий Ансел

Съучениците ѝ в гимназията нямат никаква представа, че сред тях живее и диша звезда в мрежата. Започва да публикува едва на 15, а творбите ѝ бележат изключително голям брой четения.
10. Касандра Клеър

Авторката си спечелва дори обвинения в плагиатство, но и това не съкрушава духа ѝ. Историите ѝ са базирани на “Хари Потър” и даже да си играе с кръвосмесителните връзки, съдбата ѝ се усмихва. От интернет успява да пробие и на традиционния пазар. И да печели повече от добре.

11. Сюмейе Коч

„Вятърничав” на Сюмейе Коч – романът, който се превърна в сериала за Реян и Миран
От вездесъщия Уатпад започна кариерата и световния успех на едно обикновено момиче с хиджаб. Сюмейе Коч написа своя „Вятърничав“ в платформата и в историята се влюбиха издатели и продуценти. По нея се засне сериал, който направи всички замесени в проекта много известни.

12. Августин Господинов, или Илиян Любомиров

Илиян Любомиров започва творческата си кариера на шега. Определя своите Letters of flesh като социален експеримент, който цели да покаже, че хората четат поезия. Когато излиза дебютната му книга, той вече е познат в интернет.

13. Папи Ханс, или Константин Трендафилов

На практика Папи Ханс покори и литературата, и изкуството, като се превърна в многопластов продукт. “Мърлявият блог на един спретнат човек” е неговият начин да покаже себе си в нета. Днес той се изявява и като певец, като не се стреми да се “затвори” нито в музиката, нито в поезията.

Независимо от причините, които биха провокирали някого да се изявява в мрежата, съдбата понякога е доста благосклонна. Обикновени хора с обикновено ежедневие пишат за удоволствие и в крайна сметка успяват да превърнат хобито си в успешен продукт. А каква е вашата причина да не опитате?

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!