You are here
Home > Здраве и красота > Открито за диабета – факти и митове за захарната болест

Открито за диабета – факти и митове за захарната болест

Диабета – истината за него

Диабет? Всички вярваме, че знаем какво е диабет Заболелите ежедневно си инжектират инсулин и се хранят изключително с специална храна за диабетици. Но не е точно така. Дойде време да видим какви са фактите, и кои са митовете за това заболяване.

1. Диабет?  Това е неизлечима диабет

И точно и грешно. Името си диабет или захарна болест дължи на факта, че хората, при които той не е лекуван, урината има сладникав аромат. До този феномен се стига поради наличието на  завишено количество захар в кръвта и невъзможността на тялото добре да я филтрира.И в този случай, бъбреците са принудени да работят извънредно. Диабетът може да се държи под контрол. Но все пак, това хронично заболяване на обмяната на веществата не е безобидно. Високото кръвно налягане, инфаркт или инсулт са само някои от последиците, които могат да възникнат като придружаващи  елементи на това заболяване. Бъбреците и очите, също не са пощадени. Всяка шеста секунда в света умира по един човек болен  от диабет.

2. Всеки, който яде прекалено много сладко, ще развие диабет. Или?

Не съвсем. Важно е да се подчертае, че има различни видове диабет, които имат различни механизми на проявление. При диабет тип 1, тялото вследствие на генетични заболявания, произвежда недостатъчно количество инсулин. При диабет тип 2, тялото не е в състояние правилно да обработват инсулина. Освен тези два основни вида, има и по-малко разпространени варианти, като например диабет по време на бременност. Диабет тип 2 е наследен и имат 90% от общия брой на диабетиците. Този тип диабет възниква в комбинация с наднормено тегло, недостатъчна физическа активност и неправилно хранене, богати на захар храни, които съдържат „лоши“ мазнини и „лоши“ въглехидрати. Така че, взаимодействието на всички тези фактори доведе до появата на диабет, а захарта сама по себе си не е причина.

Истината за диабета - да поговорим открито за него
Истината за диабета – да поговорим открито за него

3. От диабет боледуват само хората с наднормено тегло

Това  изобщо не е вярно. Вярно е, че рискът от заболяване, когато говорим за диабет тип 2 е двойно по-голям при хората с наднормено тегло. При по пълните хора този риск е дори три пъти по-голям. Въпреки това, метаболизма на повече от една четвърт от хората с наднормено тегло остава здрав. С други думи, това означава, че и други фактори, като например генетични предразположения и годините влияят на появата на диабета.

4. Диабетът е заболяване на богатите страни

Съвсем вярно. Диабетът и заболяванията, свързани с него са световен проблем, който постоянно нараства. Това се отнася особено за диабет тип 1. Причините за това са неясни. Международната асоциация на болните с диабет през 2014 г. преброи 387 милиона членове, от които 80% живеят в средно развити страни и развиващите се страни.

5. От диабет заболяват само стари хора

Невярно. Вярно е, че диабетът често засяга възрастните хора, но диабет тип 1 и тип 2 има при всички възрастови групи. Годишно се регистрират около 2000 нови случая на тип 1 при деца до 14 години.

6. Всички диабетици трябва ежедневно да получават инсулин

Вярно и невярно. Диабетиците тип 1 трябва ежедневно да внасят инсулин, защото тялото им вече не е в състояние да произвежда този хормон. При диабетиците от тип 2 не е необходимо в момента на диагнозата, тъй като тялото известно време успява да компенсира инсулиновата резистентност, като произвежда повече количества от хормона. След няколко години, панкреаса се успокоява и количеството на хормона, което произвежда, драстично намалява. Това е моментът, когато диабетици от тип 2 трябва да започнат с въвеждане на инсулина в тялото си.

7. А когато няма инсулин, става драматично

Липсата на инсулин не е толкова драматична, колкото е показано във филмите. Сцените на съскане, които най-често се показват по филмите като следствие от невнесен инсулин, всъщност е хипогликемия, т.е. липсата на глюкоза в кръвта. Хипергликемията,е патологично повишаване нивото на глюкоза в кръвта, при диабетици предизвиква жажда, главоболие, изтръпване дори и дискомфорт, свързан с спазми в стомаха.

8. Хората, страдащи от диабет трябва да консумират специална храна за диабетици

Погрешно. В последно време, по рафтовете на супермаркетите, ние имаме възможност да видим все повече продукти с надпис „за диабетици“, „без захар“ или „с ниско съдържание на мазнини“. Нито един от тези продукти не се препоръчва за човек, който страда от диабет. В някои страни, дори и със закон е забранено деклариране на хранителни продукти „за диабетици“, защото така се водят болните в заблуда. За диабетици важат същите правила за здравословно хранене, както и за здрави хора: Много вода и плодове, а захар и сол в разумни количества.

9. Диабетът е неизлечима болест

Вярно. Лицата, които са болни от диабет тип 1 са зависими от инсулин до края на живота си. Ситуацията при диабет тип 2 е малко по-различна. Наднорменото тегло и недостатъчната физическа активност ускоряват болестта, но здравословното хранене може значително да го забави. Това означава, че с много самоконтрол, диабетът може да се доведе до състояние на покой, но хирургически интервенции или напълно премахване на болестта все още е невъзможно.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!