You are here
Home > Хоби и ТВ > Любопитно > Париж – Град на светлината, Вегас – Град на греха – Какво се крие зад световноизвестните прозвищата

Париж – Град на светлината, Вегас – Град на греха – Какво се крие зад световноизвестните прозвищата

Париж е Градът на светлината за визионерите и Градът на любовта за романтиците – и двата прякора са добре обосновани

Питали ли сте се защо наричат Париж – Градът на светлината? И защо другите големи градове имат някои световноизвестни прякори? Историите на прозвищата им са прозаични, смешни, вълнуващи. Хубаво е да научите някои от тях. Като нищо ще се окажат първата искра на любопитството, която ще ви запали мисълта за пътешествие.

Париж

paris

Париж е бил първият град в Европа, който е започнал да използва общественото осветление, и милионите лампички по Айфеловата кула са му донесли красивото име Град на светлината. Разбира се, целият град е идеален за разходки, събирал е най-големите артисти и бохеми на Стара Европа и в него винаги са приемали и прощавали всичко в името на любовта.

Сингапур – Град на лъва

singapore-merlion

Думата „Сингапур“ от английски буквално се превежда като „Град на лъва“. Основателят на града, сър Стамфорд Рефълс, обяснил, че е избрал това име, защото видял „мерлион“ (чудовище – наполовина лъв и сирена).

Амстердам – Северната Венеция

amsterdam-netherlands

Столицата на Холандия е опасана с над 100 км канали, затова Амстердам често го сравняват с най-известният град „на вода”- Венеция. Дори това да е единственото общо, било достатъчно, за да се роди прозвището.

Филаделфия – Град на братската любов

philadelphia-600

Основателят на града Уилям Пен, искал да направи място, където всички ще могат да живеят в любов и разбирателство. Събрал две думи на старогръцки – „philos”, което означава любов и „adelphos”, което го превеждаме като брат. Така Филаделфия станала и останала Градът на братската любов.

Йерусалим – Светият град

jerusalem

Тук на повечето хора не е нужно специално обяснение. Ерусалим има голямо значение за трите големи монотеистични религии: християнство, юдаизъм и ислям. Някои от най-известните места за поклонници могат да се намерят точно в този град, дори си поделят Храмовата планина.

Мумбай – Градът на мечтите

mumbai

Мумбай си заслужава това име, защото е най-богатият град в Индия. Не е чудно, че в него мнозина идват да търсят по-добра работа и живот. Някои се опитват да успеят по всички възможни начини, а и там се намира и Боливуд.

Лас Вегас – Градът на греха

las-vegas

Градът се намира в средата на пустинята Невада и днес е най-известен с големия брой казина, където рядко се печели, а повечето губят парите. Тук можете да намерите поле за изява на всички пороци, така че Лас Вегас напълно заслужава своя прякор.

Лондон – Старият пушек

Counties

Лондон винаги е бил задимено място, но големият смог от 1952 г. има най-голяма заслуга да се роди това име. През петте последователни дни въздухът е стигнал такава степен на замърсяване, че е убил повече от четири хиляди души!

Ню Йорк – Голямата ябълка

new-york
И ако Париж има само романтични прозвища, при Ню Йорк положението е по-особено. „Голямата ябълка” звучи симпатично, но предисторията му не е. За първи път се използва от писателя Едуард Мартин. Той е използвал този прякор в книгата „The Wayfarer of New York“. Авторът пише, че гражданите от други градове смятат нюйоркчани за арогантни и алчни, наричайки ги – големи гнили ябълки. Хората от Ню Йорк обаче са превърнали негативното в позитивна реклама. Днес е един от най-популярните туристически градове на света и символ на свободния дух и неизчерпаемите възможности.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!