You are here
Home > Cherchez la femme > Жените на Големите > Първа дама със стомана в кръвта: Двете лица на Мелания Тръмп

Първа дама със стомана в кръвта: Двете лица на Мелания Тръмп

Другото лице на Мелания Тръмп – такава, каквато никой не я познава

За нея казват, че е най-красивата първа дама, която Америка някога е имала. Доналд Тръмп понякога на шега я нарича „моят железен човек“. Самата тя се определя като най-обикновена майка, съпруга и филантроп, отдадена изцяло на подобряване социалния живот на децата в неравностойно положение. Но дали всичко това е достатъчно да опише истинската Мелания Тръмп? И защо Америка я гледа с нови очи, след като Мери Джордан написа книгата си „Изкуството на нейната сделка: Неразказаната история на Мелания Тръмп“ и накара целия свят да заговори за жената до президента на САЩ?

Мелания Тръмп на 50! Ето как поддържа форма въпреки годините сн. Уикимедия
Мелания Тръмп на 50!  сн. Уикимедия

Непознатата Мелания

Според Джордан, която лично се среща с Мелания многократно, първата дама на Америка далеч не е кротко и скромно момиче, за каквото всички я мислят. А силна и много волева жена, която има достатъчно инат и стомана в кръвта си, за да остане до Тръмп вече 20 години, 15 от които като негова съпруга.

За обществото Мелания е почти непозната. Тя се появява в редки случаи на публични неща, управлява собствен козметичен бранд и притежава милиони в личните си сметки. „Тя беше богата още преди да се омъжи за Доналд Тръмп. Но парите никога не са я привличали – тя имаше свои. Мелания искаше власт и успехи, а Белият дом беше като сбъдната мечта за нея“, казва още Джордан.

По думите на журналистката от Вашингтон поуст, още в първия миг, когато се запознава с Тръмп, Мелания вижда в негово лице подходящ партньор. Но младата словенска красавица бързо си дава сметка, че ако се поддаде на чара му, ще загуби интереса му твърде бързо. И го кара доста да се изпоти докато я хване.

Двойката е заедно близо пет години, преди Тръмп най-накрая да успее да убеди Мелания, че е готов за брак, семейство и деца. Джордан твърди, че не първата дама, а президентът многократно инициира разговорите за брак и деца, докато половинката му се съгласи. През това време Мелания вече си е изградила име в модните среди, а и в шоубизнеса. Има ли нужда от Тръмп, за да стане звезда? Съвсем не. Но в негово лице тя вижда достоен партньор, с когото да сподели живота си. И мъж толкова амбициозен, че наистина да й подари луната и звездите, ако ги поиска. И въпреки предишните му два провалени брака, въпреки четирите големи деца, въпреки всички рискове, които един такъв брак влече след себе си, Мелания казва „Да“.

Мелания Тръмп - една жена с перфектен стил сн. Инстаграм
Мелания Тръмп – една жена с перфектен стил сн. Инстаграм

Съпруга от класа

Мелания е истински хамелеон, твърди Джордан. Когато за първи път посещава луксозния апартамент в Тръмп тауър, тя споделя, че е очарована от дизайна и декора. След това стига до там, че публично защитава мъжеството на Тръмп по време на интервюта, приятелски срещи и партита. Красавицата мълчаливо си затваря очите пред флиртовете и забежките на съпруга си. Дори по време на парти в имението на Хю Хефнър, където Тръмп се закача с неговите „зайчета“, Мелания е неизменно до него, усмихва се и бъбри приятелски с жените на купона. И дори разказва истории за сина им Барън. И сякаш не забелязва случващото се около нея.

По време на провала на първата кампания на Тръмп, тя е в сянка – мълчалива, успокояваща, подкрепяща. По време на втората му кампания, тя вече е до него. Въпреки че почти през цялото турне първата дама предпочиташе да стои настрани и да се крие от обществото и медиите, когато екипът на Доналд настоя тя да застане до него, Мелания го направи. И то с финес и класа, които веднага му спечелиха множество симпатизанти.

Отвъд светлините на прожекторите, удобно разположени в огромния си триетажен мезонет, Тръмп и Мелания изграждат паралелни животи. Двамата са по-скоро бизнес партньори и съквартиранти, отколкото съпрузи. Но това явно им помага да намерят перфектния баланс помежду си.

Викториана Моралес, която е бивша икономка на семейство Тръмп разкрива: „Те живеят на различни етажи от мезонета. Г-н Тръмп обикновено става в 5 сутринта и веднага пуска телевизора. Съпругата му предпочита да спи до малко по-късно, затова и е на друг етаж от дома им. Освен това тя харесва бели и светли тонове, а той тъмните нюанси“. И с различията в обзавеждането се слага само началото на огромното разделение помежду им.

Двамата никога не вечерят заедно, дори не прекарват нощите си заедно. Стаите на Мелания са пълни на нейни снимки с родителите й и с Барън, а тези на Тръмп – с негови портрети с известни личности. Но въпреки това съпрузите са изключително подкрепящи се един към друг. Няма ден, в който Доналд да се прибере у дома и Мелания да не е там – най-често работеща на компютър в личния си кабинет, докато сина й се развлича с книги или видеоигри.

Неизменно до Мелания са и родителите й – Виктор и Амалия, а често и сестра й Инес, която също живее в Ню Йорк. Семейство Кнаус по-късно се премести в Белия дом, за да помага с грижите за Барън, но всички говорят само словенски. И това до толкова изнервя Доналд, че той веднъж се шегува. „Хубаво е, че семейството на съпругата ми живее с нас. Но те непрекъснато говорят на словенски и аз се чувствам сякаш съм в друга страна“. По настояване на Мелания обаче, Барън също знае родния й език. При това до съвършенство.

Мелания Тръмп и Бриджит Макрон заслепиха със стил сн. Интернет
Мелания Тръмп  сн. Интернет

Перфектни партньори

От книгата на Джордан става ясно, че семейството не води съвсем обичаен начин на живот, но за това признава и самата първа дама.

„Аз не съм някоя ревнива и крещяща жена, която обсебва съпруга си. Позволих му да сбъдне своите мечти и желания, а той ме остави да направя същото. Аз съм спокоен човек и ние си имаме доверие един друг. Ние сме лоялни един към друг и се уважаваме. Даваме си достатъчно пространство и не се контролираме. Просто всеки от нас намери нещо много специално у другия. И това, което имаме помежду си е много специално за нас“, споделя още тя в едно от редките си интервюта.

Ползите за Тръмп са ясни — има красива, умна и подкрепяща съпруга, която го изведе до Белия дом. Но за Мелания? Какво откри в съпруга си първата дама на Америка, което никой друг не притежава като качества? Очевидно наистина има нещо специално между тях.

Хората, които познават Мелания също са категорични, че тя прилича повече на съпруга си, отколкото признава. „Тя не е някое миловидно момиченце, нищо че изглежда такава. Тя е много умна и преценя добре всеки свой ход внимателно. Забележете, в Източното крило няма нито един уволнен, нито един теч на информация или оплакване. Хората й са малко, но са й изключително лоялни и никога не говорят излишно. Тя е изключително амбициозна и подобно на Тръмп е готова да стъпва върху трупове, за да постигне целта си. Почти няма приятели, защото не изпитва необходимост от такива. С Тръмп са си самодостатъчни и си приличат много повече отколкото хората си мислят“, пише Джордан в книгата си по адрес на Мелания.

Моден гамбит - първите дами на Европа VS Мелания Тръмп
Моден гамбит – първите дами на Европа VS Мелания Тръмп

Стоманени магнолии

Че Мелания има във вените си наистина течна стомана, стана ясно по време на президентските избори. Кампанията между Тръмп и Клинтън беше тежка, напрегната и изключително емоционална. По съвет на съпругата си Тръмп покани всички жени, които някога обвиниха бившия президент на САЩ, че е злоупотребявал с тях. Хилари Клинтън върна жеста – интервютата на Карън Макдугъл и Сторми Даниълс нанесоха сериозен удар по имиджа на държавния глава. Но съпругата му неизменно остана до него и го подкрепи.

Когато Тръмп бе заклеймен заради обидни и сексистки коментари срещу жените, а това бе извадено срещу него по време на дебат, той се страхуваше. Но не от реакцията на обществото, а от тази на съпругата си. В критичната вечер, тя е на втория етаж и наблюдава всичко от балкона. Когато няколко часа по-късно, той се качва при нея ужасен и примирен, че тя може би ще го напусне, се случва нещо невероятно. Съпругата му го порицава не за изневерите, не за обидните коментари, а че почти е съсипал цялата си кампания.

„Можеше да унищожиш всичко, което сме постигнали до тук“, казва му Мелания. Тя не си позволява да крещи, но екипът й след това взима нещата в свои ръце. Бъдещата първа дама изпраща изявление, че е обидена и заклеймена и това не са думите на съпруга й, когото познава и обича. Тя се извини от негово и от свое име, а Тръмп се зарече повече да допуска подобни изцепки. Гафът е замазан, Мелания застава до Тръмп по време на ключови срещи с електората и като истинска Джаки Кенеди дава всичко от себе си, за да убеди обществото да гласува доверие на съпруга й.
И да го пусне в Белия дом.

Доналд Тръмп жени
Мелания Тръмп сн. Уикипедия

 

И успява.

Мнозина признават, че само благодарение на Иванка и Мелания, Доналд Тръмп е успял да седне на президентското кресло в Белия дом. Двете правят много, за да го доведат до Вашингтон. Мелания в ролята на сив кардинал, а Иванка в позицията си на директор на щаба на баща си.

Първата битка е спечелена, но не и войната. Тепърва на Мелания й се налага да се справя с ролята на първа дама.

сн. Инстаграм

Сивият кардинал

Шест месеца след избирането на Доналд Тръмп, Мелания отказваше да се премести в Белия дом. Америка жадуваше за своята най-красива първа лейди, а тя се бе заключила зад стените на луксозния си мезонет в Ню Йорк. И докато всички си мислеха, че Мелания ще поиска развод, тя направи нещо по-добро – сключи сделката на живота си.

В книгата си Джордан твърди, че Мелания „капризно“ отказала да влезе в Белия дом докато не си опъне бръчките и не си оперира носа, който не харесвала от дълго време. Истината обаче била, че съпругата на Тръмп настояла за нов предбрачен договор. С него, освен че си извоюва далеч по-голяма свобода по отношение на брака и личните си финанси, Мелания постига и най-голямата си победа – синът й Барън ще има равни права като първите три деца на Тръмп – Иванка, Ерик и Доналд — младши.

 сн. Инстаграм

„Тя успя да си извоюва споразумение, което й даваше много повече отпреди. И тук не става въпрос за пари. Тя искаше Барън да бъде признат за равноправен наследник, заедно с другите три деца на съпруга си. И едва след това замина при него във Вашингтон“, разкрива Джордан. Договорът е приет, още повече, че Мелания единствена успява да се справи със сложния характер на Тръмп.

Успоредно с това Мелания съветва Доналд за редица въпроси – от избора на сътрудници, до начина, по който да се държи пред камерите или да говори пред хората. Когато тя е до него, ефектът винаги е положителен. Но не липсват и гафове.

Изкуството да бъдеш първа дама

Като съпруга на президента, Мелания се превръща в най-влиятелната жена в цяла Америка. Но изненадващо предпочита да остави съпруга си сам под прожекторите. Охотно изпълнява ролята на трофей и мълчаливо понася всичките му странности, когато той иска да се похвали с нея или да я покаже на някого. Майкъл Стърн, кореспондент за германското издание „Щерн“ споделя пред Джордан. „Веднъж бяха в Германия на среща с министъра и съпругата на президента бе облякла много впечатляваща рокля. Тръмп веднага я извика и я накара да се завърти, като ме попита „Не е ли ослепителна. Вижте я. Завърти се, за да те огледа“. А Мелания мълчаливо изпълнява молбата му, без дори да реагира.

За съпругата на американския президент е ясно, че той иска да остави своето име в американската история, а не тя. И затова ограничава своите изяви до ролята на домакиня в Белия дом, организатор на благотворителни инициативи за децата, както и придружител на различни срещи на върха. Мелания използва дори операцията си на тумор в бъбреците, за да се отдалечи от прожекторите и да остави съпруга си под светлините. Не защото няма какво да предложи или да даде на обществото, а защото знае какво иска съпругът й.

Мишел Обама и Мелания Тръмп

Има обаче няколко случая, в които ярко се намесва. Когато Тръмп подписва закона за децата на мигрантите, тя се появява на посещение в детски лагер с яке, с надпис „Пука ли ми изобщо?“. Спекулациите са, че това е в отговор на действията на пресата, но според някои е и плесница срещу действията на Тръмп. Дни по-късно законопроектът е отменен. Не без намесата на самата Мелания и Иванка Тръмп, която също се опълчва на баща си този път.

По време на скандала със Сторми Даниълс и Карън Макдоналд, Мелания демонстративно отказва да придружи съпруга си в Давос. И дори се изнася за няколко дни на хотел, докато се успокои и бурята отмине. И вместо да замине с Доналд за Швейцария, посещава военен музей от Втората световна война и отива да повдигне духа на войниците в една от военните бази. Една от редките й демонстрации на сила, но този изключително ефикасна. Тръмп по-късно публично й се извинява, че е била принудена да изтърпи всичко това. А съпрузите официално се сдобряват.

Що се отнася до липсата на жестове на внимание и близост помежду им, оказва се, че двамата наистина се чувстват повече партньори в бизнеса, а не толкова съпрузи. За Мелания е несвойствено да играе поддържаща роля, при положение, че двамата с Тръмп водят паралелен живот. И да си играят на традиционно семейство за тях не е нормално. Затова и толкова рядко могат да бъдат видени да се държат за ръце, да се прегръщат, или да си разменят нежности на публични места. В това отношение европейката има много по-консервативно мислене, отколкото голяма част от американското общество. Тя нито веднъж не се оплаква от липсата на кавалерски жестове от страна на Тръмп. И не се впечатлява от факта, че той е избързал пред нея на някоя официална среща или не й е отворил някоя врата.

Но това по никакъв начин не намалява привързаността им един към друг. Просто и за двамата има по-важни неща от това, как изглеждат пред камерите, или дали са се хванали в правилния момент за ръка. Както казва Тръмп в свое интервю: „Ако някога ме прострелят, съпругата ми няма да си позволи да се разплаче за мен“, визирайки нежеланието на Мелания да показва публично чувствата си. Самата тя дава много ясен знак, че това е така, когато дава интервю в Африка по повод изневерите на Тръмп. „Аз съм първа дама на Америка и майка. За мен има много по-важни неща, които мога да правя, от това да се занимавам с клюки за това коя жена си приписва връзки със съпруга ми.“ И допълва, че мъжът й се доверява във всяко едно отношение – от избора на персонал за Белия дом, до личната си администрация. И тя е човекът, който му казва кого да задържи и кого да уволни, ако сметне, че някой не е лоялен към тях. „Досега не съм бъркала в преценката си“, горда е със себе си още Мелания, пише „Дейли мейл“.

Майка, съпруга на президента на Америка, първа дама в сянка, сив кардинал, бизнес дама… Мелания Тръмп е жена с много лица. Но противно на образа на многострадалната девойка, изпаднала в беда, който медиите често й рисуват, самата тя съвсем не се чувства такава. В своите интервюта Мелания показва неведнъж не само отлични качества на политик и дипломат, но и бизнес умения, с които не отстъпва на съпруга си или на цялата фамилия Тръмп. И след като повече от 15 години е омъжена за Доналд Тръмп, напълно си е заслужила прозвището „стоманената лейди“. Още повече, че тя е единствената жена, която истински умее да го респектира. Едва ли е изненадващо, че той избра да я направи своя съпруга.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!

Ползвайки нашия сайт вие приемате и се съгласявате с правилата за неговото използване и информацията, която системата получава за вас Повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close