You are here
Home > Хоби и ТВ > Любопитно > Пътешествие до Грузия – страната, в която ще се влюбите

Пътешествие до Грузия – страната, в която ще се влюбите

Макар и не толкова популярна дестинация, Грузия има какво да даде на всеки пътешественик – пикантна смесица от култури и специфичен мироглед, букет от културни и архитектурни забележителности, мистика и същевременно откритост на възприятията

Фактът, че страната е малка, всъщност представлява уникално предимство. Красотата ù може да се види буквално на всяка крачка и дори обикновеният турист ще събере неповторима палитра от впечатления. Независимо че бирата и евтиният живот са запазена марка на Грузия, вниманието към тях не бива да измества всички останали впечатляващи акценти.

Ето на какво си заслужава да обърнете внимание, когато посетите това мистично място:

1. Виното. Тук се отглеждат над 500 сорта грозде, а начинът на приготвяне на сладката течност крие години опит и традиция в бранша. Уникалните характеристики на виното са свързани с култа към лозата, съществуваща в съзнанието на грузинците. От момента, в който света Нино покръства владетеля на страната с кръст лозови клонки през 16. век, православното християнство се налага като официална държавна религия.

Гроздето се превръща в божествено вино, носещо душата на Грузия
Гроздето се превръща в божествено вино, носещо душата на Грузия Снимка: фейсбук

2. Гостоприемството. Този малък, но изключително топъл народ ще ви посрещне като свое дете и ще ви предложи всяко благо, с което е богата страната му.

Топлото посрещане е гарнирано с пълна трапеза
Топлото посрещане е гарнирано с пълна трапеза
Снимка: фейсбук

3. Хачапури и чакапули. Хачапури е едно от най-популярните грузински национални ястия. Направата му напомня на пита със сирене, като сиренето често е два пъти повече, отколкото брашното. В компанията на чакапули пирът на сетивата е гарантиран. Традиционната грузинска яхния от месо, праз, джанки и букет от подправки и билки се счита за емблема на грузинската кухня. Чаша вино по препоръка на стопаните допълва всяко топло посрещане.

Хачапури е спомен, който си заслужава да запазите
Хачапури е спомен, който си заслужава да запазите
Снимка: bg.wikipedia.org

4. Архитектурата, старите църкви и манастири, крепостите. Грузия е рай за любопитното око. Днешната столица Тбилиси, китните високопланински селца и още по-привлекателните малки градчета, старата столица Мцхета безспорно предлагат редица шедьоври на архитектурното и историческото наследство. А съчетаването на древност и съвремие се комбинира тук по забележителен начин.

Тбилиси – приказният град
Тбилиси – приказният град
Снимка: commons.wikimedia.org

5. Музеят на Сталин, военната магистрала, националният парк. Родното място на Сталин – гр. Гори, днес посреща с т.нар. музей на сталинизма, който носи спомени за репресиите на един от най-ярките световни диктатори. Грузинската военна магистрала е емблематичен път, вдъхновение за редица поети и писатели, а най-интересното всъщност се намира покрай нея – селца, манастири и пр. Всеки ентусиаст трябва да посети и атрактивното градче Боржоми, прочуто с минералната си вода, а разходка в националния парк със сигурност ще бъде запомняща се.

Манастирите са една от емблемите на Грузия
Манастирите са една от емблемите на Грузия
Снимка: pixabay.com

Накъдето и да ви отведе пътят ви, едно е ясно: Грузия може да ви спечели за цял живот само за час!

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!