You are here
Home > Хоби и ТВ > Любопитно > Пътуване до Турция: Съвети за тези, които отиват за първи път там

Пътуване до Турция: Съвети за тези, които отиват за първи път там

Едно пътуване до Турция ще ви обогати с впечатления за това колко еднакви и различни сме със съседите

Пътуване до Турция е първото, което хрумва на всеки почитател на изгодната търговия, доброто обслужване, различната култура и не на последно място – сериалите.

Минаването на границата ще ви заведе до един различен, много колоритен свят. Повечето от родните туристи, които не отиват на почивка, избират мегаполиса Истанбул. Това е град с наистина хиляди лица и предизвикателства, които ще ви гарантират незабравими емоции. За да се насладите на екскурзията си или пазаруването, имайте предвид някои основни съвети, които woman-on the-top.net ще ви даде:

Транспорт

Пътуването в Турция, особено това в Истанбул, доста напомня пътуването, което бихте имали в държави като Индия, например. Задръстванията по кръстовищата са пословични, трафиците – безумни. Като се настроите обаче на мисълта, че ще покорите един 15 милионен град със сигурност ще ви бъде по-леко. По магистралите понякога се движат с 10 км в час, но можете да се съобразите – час-пик в Истанбул са от 8 до към 10 часа, по обед и след 18. Най-гигантската грешка е да влезете там след 14 часа и то по мостовете над Босфора.

Турците са пословично гостоприемни, но щом влязат в колите си – пощуряват! Никакъв толеранс, никакви мигачи, дива скорост, никакви светофари и знаци! Да, звучи пресилено, но ще се убедите при канонадата от клаксони. Ще се почувствате сякаш сте на една непрекъсната сватба!

Като стана въпрос за светофари, имайте предвид, че в Истанбул няма жълт цвят – сменят се червено и зелено!

За смелчаците – родни шофьори е важно да упоменем сходния маниер на пешеходците пет пари да не дават за правилата. Пресичат, когато и както искат – може би, защото знаят, че никой няма да спре на пешеходната пътека.

Най-разумно и максимално безопасно е да изберете градския транспорт. Многообразието от превози включва автобуси, трамваи, метро, дори – корабчета. Цената на всички е 3 лири за жетон. Търсете ги на автоматите на спирките или при пропускателните гишета на кейовете.

Най-пестеливите могат да използват карта, наречена Istanbulkart, с която може да пътува цяло семейство. Едно пътуване излиза – 1.95 лири, а ако се прикачите – билетът поевтинява още.
istanbul2-940x416
Обръщаме ви внимание на корабите по Босфора между двете части на Истанбул. Едната посока е не само на цената на всеки друг транспорт, но е страшно романтично и сервират чай – традиционното питие на местните. Наистина с тях се предвиждат много хора, бъдете предпазливи – престъпници и злонамерени има навсякъде!

Търсете метро само в Европейската част, но в Азиатската част на Истанбул има доволно количество автобуси. Маршрутките като у нас, там са под форма на таксита – долмуш. Тръгват като се напълнят – всеки маршрут има определена цена. За местните хора това е традиционният начин за предвиждане.

Паркиране

Ако сте го докарали „от точка А до точка Б”, може да се ориентирате към паркиране. Това не е особено трудно в азиатската част, вашето място е Otoparkı. Краткият престой е изгоден, както и платения паркинг на по-отдалечените места. Навсякъде си имат персонал, който извършва сложни маневри при паркиране и извеждане на колата.

Настаняване в Истанбул

Ако не пътувате с група, градът може да ви предложи впечатляващо разнообразие от цени, оферти и условия. Любопитна подробност е, че цените на хотелските стаи в Истанбул са с около 50 евро по-ниски от тези, които сте прочели в сайтовете или рекламните карета. Достатъчен е един разговор на рецепцията, за уредите нещата.

Най-изгодно е настаняването в азиатската част и изглежда създадено за хора, които искат да стоят по-далече от лудницата на огромния град. Жалко само е, че ще сте далече от забележителностите.

Местните

Хората в Истанбул са толкова шарени, колкото в никой друг град. Да, повечето са мюсюлмани и са възпитани в традиционни ценности, но такова нещо като „дрескод” там няма. Ще срещнете млади хора със скъсани дънки и къси поли, ще срещнете забрадени момичета и дори такива с бурки. Най-интересната комбинация обаче е – модерен стайлинг и традиционна забрадка. Правилото е: Бъдете възпитани и проявявайте уважение и ще получите същото. Турция е държава с развит туризъм и наистина ви гледат като гост. Уважете домакините си както подобава.
istanbul
Бъдете подготвени за призива от джамиите за молитвите от ранна утрин. Ако не сте тип „чучулига” ще оцените факта, че си лягат късно и обслужването е по-дълго, отколкото при нас по време на сезона.

Храната

Турската кухня е близка до българската, но все пак и различна. Дори на разходка по улиците можете да се насладите на пресни и разнообразни тестени изделия.

Храненето по заведения е интересна задача. Естествено е скъпотията да е в туристическите места, но ако решите да приключенствате – най-добре вижте къде сядат местните. Там трябва да предвидите един бакшиш поне в размер на 5% от сметката, но ако дадете 10% се превръщате в образцов клиент. Местните имат много интересен обичай да не искат пари за допълнителния хляб и да подаряват чая или напитка от консумацията. Това може да не е навсякъде, но и не бива да ви изненадва.

Подарете си класическо преживяване с традиционна местна кухня – експериментирайте смело! Не пропускайте и удоволствието да пиете чай или кафе на брега на морето.

Обществените тоалетни

Ако сте се чувствали засегнати от коментарите, че само у нас тоалетните са платени както никога по света, сега е моментът да си отдъхнете. В Турция положението е като у нас – образцови в големите и скъпи магазини, платени (0.5 – 1 лира) и не така поддържани – на обществени места.

Пътуване до Турция на пазар

Разбира се, не всеки от нас ще отиде до съседите за разнообразие или за да потъне в атмосферата на любимия сериал. Турция е стандартна дестинация за по-евтини стоки. Позаинтересувайте се от предварително – ще ги познаете дори по картите на града – те са със съкращение AVM .

В многообразието от текстил и стоки за бита все ще се ориентирате. Бъдете убедени, че това, което виждате на родните пазари, ще го видите и там. Не пропускайте момента обаче да се запасите с ароматни подправки и сладки изкушения.

Бъдете подготвени да се пазарите. Това не е нахалство или болезнена пестеливост, а искрено уважение към търговеца.

Златното правило за хората с най-оскъден бюджет е – колкото по-късно, толкова по-ниски цени. Вчера някои неща може да вземете направо на безценица. Не се притеснявайте, когато ви предложат чай или локум. Това не е подкуп, а традиционен жест на внимание. Дори да си тръгнете, много вероятно е преди да прекрачите прага да получите особено изгодна оферта.

Преди да започнете да се организирате, обмислете добре кога е най-добре да заминете. Посещавали страната през цялата година препоръчват най-спокойния период – Септември-Ноември. Есента там е златна, времето – меко и дори забележителностите не преливат от хора. Едно пътуване до Турция тогава има още едно преимущество – двойно по-ниски цени за хотел, отколкото по време на активния сезон.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!