You are here
Home > Хоби и ТВ > Любопитно > Пътуване във времето: 5 древни дестинации, които си струва да посетите

Пътуване във времето: 5 древни дестинации, които си струва да посетите

Мечтаете за пътуване във времето? Тук можете да сбъднете мечтата си

Те са като сбъдната мечта, за всички, които се интересуват от пътуване във времето. Руините на древните градове винаги са привличали вниманието на човека. Според едни, те са напомняне за човешкото безсмъртие, а за други – свидетелство за човешката нетрайност.

Представяме ви 5 града от древни цивилизации, които може да посетите. Въпреки че не изглеждат като по времето, когато са съществували, разходката сред тях е като пътуване във времето. Във всяко едно отношение.

grad

1 Каракол, Белиз

Каракол е бил един от най-големите политически центрове на маите през класическия период. Градът е бил пълен с живот, а зенита си е достигнал през шести век. Неговата слава е започнала да намалява около 950-ата година от н.е. Каракол може да се похвали с пирамиди, кралски гробници, големи жилища и богата колекция от произведения на изкуството на маите. Руините от Каракол са отново открити от местния дървар Роса Май, който търсел махагон през 1937 година. Това е най-големият археологически обект на маите. Главният храм, с височина от 41,5 метра е най-високият построен обект.

grad-3

2. Изгубеният град (Ciudad Perdida)

Този град е все още частично изгубен за човешката раса. „Ciudad Perdida“ е древен град открит в Сиера Невада в Колумбия и датира от около 800 г. и е по-стар дори от Мачу Пикчу. Градът е построен от цивилизацията Таирона и известен още като и Техуана и Буритака. Когато испанците открили града нарекли „Изгубеният град“ или „Ciudad Perdida“. Неговите тераси и площади са били отново открити през 1972 г., но археологическите експедиции започнали едва през 1976 година.

grad-4

3. Персеполис, Иран

Персеполис се намира седемдесет километра североизточно от Шираз в Иран. Названието „Parsa“ буквално означава „град на персите.“ Градът представлявал церемониална столица на Ахеменидското царство. Основаван е от Дарий I в 518 преди н.е., но е бил опустошен от армията на Александър Велики през 330 г. пр.н.е.

Опустошения град е известен и като „трона на Джамшид“. От 1979 г. градът е под защитата на ЮНЕСКО. Крилатите бикове, фризовете и стълбовете стоят като ням свидетел на някога славната столица.

grad-4-1

4. Вилкабамба, Перу

Вилкабамба бил последният бастион на инките. Основан е през 1539 г. и е бил завладян от испанците през 1572 г., с което е белязана и края на съпротивата на инките. Градът след това е бил взривен и започнал да се нарича „Последния град на инките“. Вилкабамба е разположен в джунглата по протежение на брега на река Чонтабамба, в южната част на Перу. Обектът е бил отново открит от трима братя през 1892 година.

grad-4-2

8. Убар, Оман

Древната Атлантида от пясък е легендарен град от Арабската пустиня, за който се твърди, че е бил разрушен от природни бедствия или от Божията намеса. Наричан е с различни имена: Ирам, Убар и Вабар. Експертите са разделени около името на града, но разкриването на различни артефакти, които произхождат от Гърция, Рим и Персия, показва, че Убар е бил главно пристанище в древността. Пустинният град е бил открит от екип от археолози, водени от Никола Капеци, сред които бил и изследователят сър Ранулф Файнс. Обектът се охранява, но могат да се организират и екскурзии от град Салалах.

Пътуване във времето - 5 невероятни дестинации
Пътуване във времето – 5 невероятни дестинации

5. Ел Мирадор, Гватемала

Повечето от посетителите на Гватемала се отправят към Тикал. Само малък брой отиват на север до местността Ел Мирадор, въпреки че става дума за също толкова значим обект, с голям комплекс от пирамиди и жилища, голямата част от които все още не са открити, но произхождат от предкласическата ера на маите.  До това място придвижването ще ви се стори наистина като пътуване във времето. Ел Мирадор за първи път е открит през 1926 г., но подробните разкопки започнали едва през 1978 година. Великолепният храм Ел Тигре няма много посетители, а причина за това е неговото разположение дълбоко в джунглата, където няма път за достъп и е достъпно предизвикателство само за най-големите авантюристи.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!