You are here
Home > Хоби и ТВ > Приложна магия > Петльовден (20 януари) – Традиции и съвети за мама и нейните момченца

Петльовден (20 януари) – Традиции и съвети за мама и нейните момченца

На Петльовден почетете мъжките си рожби с трапеза, а през останалото време – с желязна майчина подкрепа

В деня, който почитаме паметта на Преподобни Евтимий Велики, народът отбелязва един специален празник – Петльовден, знае woman-onthe-top.net. Наречен още Ихтим, Ихтима или Петларовден, той се отличава с важен – жертвоприношение на петел.

Птицата се коли във всеки дом, където има момчета. Традицията е останала от турското робство, когато майките са спасявали синовете си от „кръвния” данък. За да не вземат момченцата за еничари, са извършвали ритуал, който останал и до днес.

Жертвата се прави на къщния праг, а с кръвта на прави кръстен знак по челата на всички малките момчета. Вярва се, че това ще ги пази здрави през цялата година. След това се рисуват кръстове отвън на портата. На някои места главата на петела се забучва на портата – към изток или се слага под керемидите на покрива. С перата на птицата са се кадели болни и са баели на урочасани деца.
petel
Майките на момчетата месят пресни пити (баница, зелник).

Момиченцата също не са забравени. В домове с женска челяд колят ярки. Петльовден и по-скоро паметта на св. Евтим се тачи силно в Странджанския край, където майките колят за здраве черен петел. Вярвали са, че така ще ги опазят от детски паралич и епилепсия.
petlyovden
Жена на Върха” отбелязва този специален ден с няколко вдъхновяващи съвета за мъжки майки, които ще ви помогнат да възпитате прекрасни мъже:

1. Никога не се подигравайте на момчетата си

Женският смях за мъжете е голяма обида, този на майката – истинска травма. Независимо дали бърка обувките, рисува лошо или е влюбен в неподходящото момиченце в детската градина. Този смях няма да бъде забравен – и няма да бъде простен!

2.Винаги отговаряйте на въпросите му

Забравете за „Бягай, че имам работа” и „Като пораснеш, ще разбереш”. Отговаряйте както можете и не се притеснявайте, ако не знаете. Признайте си и кажете „Като разбера, ще ти кажа”. Детето с радост ще ви даде отсрочка.

3. Искайте му съвети

Ако искате да сте горда майка на прекрасен син един ден, провокирайте го с въпроси. Независимо дали искате съвет за тоалета или бъдещия си дом, това ще го провокира да мисли и да носи отговорност.

4. „Нали ти казах!” – забранено изречение

Забравете тази досадна песен „Нали ти казах!” Възпитанието не е съревнование. Нека сам осъзнае грешките си – ще ги разбере и ще се научи да чува мама.

5. Похвалете

Ценете постиженията на детето си! За неговата възраст всяко научено и направено нещо е значимо. Ще става все по-сръчен и добър в делата си с поощрението на мама.

6. Поддържайте всяка от мечтите му

Независимо дали иска да стане клоун или шофьор на камиона за боклук, винаги казвайте: „Чудесно!” Това ще улесни избора ви на играчки за Коледа и рождения ден. Той ще вземе истинското си решение, когато стане на около 20 – бъдете спокойни!

7. Утеха за всяка сълза

Не оставяйте детето да плаче, без да му обърнете внимание. Независимо дали ще прегърнете, гушкате дълго или ще го мотивирате – няма нищо по-целебно и сигурно от прегръдката на мама.

Жена на Върха желае на вас и момчетата ви здраве и усмивки на Петльовден и всички останали дни в годината!

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!