You are here
Home > Дом и семейство > Мама и бебе > Подредена стая и тийнейджър?! Да, възможно е! (Съвети за майки, които не искат да са слугини)

Подредена стая и тийнейджър?! Да, възможно е! (Съвети за майки, които не искат да са слугини)

Хаосът в стаята на тийнейджъра, казват, отговаря на хаоса в главата и хормоните му

В социалните мрежи броди един интересен пост: „Майката не е майка, ако не изкрещи: Аз слугиня ли съм тука?!” Да, смешно е, наистина…само ако не сте майка на тийнейджър. Всеки родител на подрастващо дете се изправя пред сериозно изпитание за нервите, когато почука на вратата на стаята му. Учебници, помагала, дрехи, телефони, зарядни и слушалки не просто са разпилени из цялата стая, но и задължително са в някаква комбинация! Най-лошото е, че няма как бързо и лесно да решите проблема. Нито караниците, нито натякването, нито съветването ще помогнат! Наистина, хаосът в стаята на тийнейджъра отразява хаосът в главата му! Добрата новина е, че има спасение. Опитайте да решите проблема следвайки следните съвети:

Променете очакванията си!

Много родители просто не разбират защо чистотата е такъв проблем. В края на краищата, колко трудно е да вдигнеш кърпа от пода на банята? Но не става въпрос само за кърпата, мръсните чинии или неоправеното легло. Често има много различна причина за това.

Децата растат. Тийнейджърите вече не са просто деца. Те са само на няколко години от зрелостта и отчаяно се нуждаят от повече независимост. От гледна точка на големите, връзката „родител-дете”, която е работила добре толкова дълго, започва да се руши.

И така, какво правите сега, когато родителският авторитет вече няма тежестта, която имаше преди? Може би е време да дадете на децата си повече от контрола, за който жадуват. Но също така трябва да свържете тази свобода на възрастните с чувството за отговорност на възрастните. Това е правилната размяна. Уважаването на потребността на тийнейджъра от независимост и индивидуалност е възможно, ако детето има разбиране и уважение към основните правила в дома.
Как да накараме тийнейджърът да си почисти стаята

Предайте му тази наистина възрастна позиция: Уважението не е едностранно.

По този начин възрастният определя някои стандарти и изисквания, а също така дава на тийнейджъра повече контрол върху това как изглежда стаята, дрехите или какви стикери и дизайни да се появяват на раницата. Повече възможности за себеизразяване и самоопределение наистина могат да им помогнат да се почувстват по-щастливи, да подобрят семейните отношения и да направят по-лесно чистенето на стаята.

Каква е алтернативата? Ако настоявате за твърде голям контрол, тийнейджърите може да почувстват, че потискате тяхната личност. Това може сериозно да навреди на отношенията и, разбира се, да предизвика бурна съпротива в сътрудничеството и отговорностите за поддържане на чистотата в къщата.

Избор на най-важното

Коригирайте очакванията си. Нека си признаем, не можете да принудите тийнейджърите да вършат цялата домакинска работа, която възрастните смятат, че трябва. Всъщност колкото повече задачи им дават, толкова по-малка е вероятността да направят нещо.

Решете кое е наистина важно и с какво можете да живеете. Може би този тийнейджър отказва да оправя леглото си всеки ден и това е вечен препъни камък. Струва си да се обмисли: толкова ли е важно това легло? Факт, който успокоява нервите: прекалената хигиена на дома е доказано вредна за здравето . Все пак може да помогне за друго – миенето на мръсни съдове в мивката или почистването на обувките. Измислете план, който е подходящ за всички. Разбира се, няма да е идеално, но е по-добре от безкрайна битка за власт.

Прозрачност и точност на изискванията

Не смятайте, че децата трябва да знаят какво означава „Почисти стаята си“. Какво точно трябва да се премахне и колко да се почисти? Да събират неща от пода? Прахосмукачка и прах? Или просто да направят нещата малко по-малко ужасни, отколкото са в момента, като натъпчете купчина дрехи в гардероба? Отговорът може да изглежда очевиден за вас и за всеки със здрав разум, но за един тийнейджър неясното „оправи си стаята“ е като да се наеме нов служител. Не му се казва „свърши добра работа“, а му се дава описание, планове, конкретни цели. По същия начин си струва да говорите с децата за техните задължения при почистване на къщата.

Обмислете последствията предварително

Разумните последици от неизпълнението на споразуменията са в основата на възпитанието. И така, какво се случва, ако детето не почисти там, където трябва? Наказание.

Но не се опитвайте да измисляте наказания в момента на нарушенията, когато емоциите взимат връх над разума, най-вероятно после ще съжалявате за това. Струва си да се обмислят предварително предвидимите последици от нарушенията. Доказаните и директни опции са най-добрите. Ограничете му достъпа до интернет един час по-рано, намалете финансирането, задайте полицейски час за връщане у дома.

Ами ако не работи? Ами ако след всичко това децата все още не искат да почистят разхвърляните си стаи? Д-р Вибелсман, като опитен лекар и родител, казва, че е чудесно да предложите на тийнейджър да плати от джобните си на човек, който ще свърши тази работа.

Минимални хигиенни стандарти

Елементарна хигиена винаги трябва да се спазва. Някои тийнейджъри са много внимателни с външния си вид, чистотата и телесните миризми, защото не искат да изпъкват в училище. Но има и такива, които не се интересуват от такива „дреболии“ или, напротив, се открояват от една компания и се присъединяват към друга. Въпреки че е включено в списъка с възрастови норми за тийнейджъри, малко възрастни оценяват мръсното, небрежно и миризливо същество в къщата.

Как да си помогнете? Това не е лесен въпрос: суровите инструкции могат да засегнат самочувствието и да влошат нещата. Но експертите казват, че е добре да се определят някои минимални хигиенни стандарти. Например, миене на зъби, взимане на душ всеки ден и носене на чисти дрехи. Включете ги в домакинските задължения и ако не се спазват, последствията да бъдат същите като при липса на почистване: ограничаване на свободата или глоба.

Бъдете добър пример

Искате ли децата ви да поддържат ред? Първо подредете домашното пространство. Ако един от родителите е небрежен и не дава добър пример, трудно е да се очаква, че тийнейджърът съвестно ще поддържа чистота.

Не се месете

Дайте задача на вашия тийнейджър и му поставете краен срок. След това се отдръпнете и го оставете да го направи по неговия начин. Не му казвайте откъде да започне с прахосмукачката. Не принуждавайте първо да оправя леглото си. Разбира се, всички искаме най-доброто. Но намесите пречат на всички и често водят до ненужни конфликти. Има план, има срок – вече не е толкова важно как ще се изпълни всичко. Само да е направено.

Дръжте се заедно

Да, синът ви пет пъти ти каза,че ще изхвърли боклука. И не го направи. Кофата е пълна и мирише. Кой може да издържи и да не се ядоса? Но се опитайте да не позволявате на гнева да диктува какво да правите по-нататък. Доколкото е възможно, опитайте се да се придържате към списъка с отговорности и последствия, които сте обсъдили и договорили с детето си. Поддържането на събитията предвидими ще направи ситуацията по-малко стресираща.

Отрицателното не работи

Експерти във всички области – от управлението до психологията на животните – твърдят, че негативизмът, неразбираемите наказания, присмехът и унижението изобщо не работят. Родителите също трябва да внимават. Наричането на дете „мърляч” или „прасе” сериозно означава загуба на време и възможност да промените нещо към по-добро. Насърчаването и похвалата са много по-стимулиращи.

Хигиената като самоуважение

Редът ни трябва не само за да не се спъваме и да не се излагаме с мръсни дрехи. Това е уважение към себе си, както и към другите хора и тяхната собственост. И този важен урок се преподава от родителите. Поддържането на ред наистина ще стане важно за тийнейджъра, когато порасне, но за да разбере, че чистенето не е скучно, а нещо по-смислено, можете да започнете сега.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!