You are here
Home > Хоби и ТВ > Приложна магия > Погача на бебе – Ритуали за 40-ия ден на най-важния член на семейството

Погача на бебе – Ритуали за 40-ия ден на най-важния член на семейството

40ия ден от раждането на бебето е много специален – ангелчето е решило да остане на Земята и е време да бъде орисано

Четиридесетият ден от раждането на бебенцето е с важността за празник. Душата, която ви е избрала и е влязла в живота и семейството ви, е решила да остане. Избрала този свят, трябва да се погрижите да бъде посрещната и благословена с любов.

Преди 40ия ден на детето не се остава само. Ако мама се наложи да излезе за секунди, да подпре обърната метла, за да не влезе зло при бебето.

Не се приемат гости – и заради гадните вируси, и заради „лоши очи”.

Дрехите на бебчо не трябва „слънце да ги залязва”, за да не ги облече злото, а бельото трябва да се слага наопаки.

Под дюшечето му се оставят шепа метални левчета, за да говори много, а на ръчичката му се връзва червено конче.

40ия ден на бебето: Погача – съвети за ритуала

Когато на 40-ия ден майката и бебето напускат опасната зона между живота и смъртта, прието е родилката да заведе снахата и внучето в Църквата. Там отчето чете чиста молитва, а у дома се провежда специален ритуал с жени, който орисват бебето. Мъжете им не са канени, а тези, които живеят в къщата, трябва да са навън за ритуала.

Предвид съвременния динамичен живот, никой няма да се разсърди, ако закъснеете с наричането на новороденото. Важно е обаче да не каните гостенките си в събота, защото това е ден, в който се почитат мъртвите.

Орисниците на бебето не бива да са в цикъл, освен, ако не са най-близките. Тогава трябва да си кажат и да изтърсят полите си. Канят се само жени, а ритуалът се извършва така, че да може да си отидат преди да мръкне. В този ден младата майка не бива да ги изпраща, за да не изпрати детето си далеч от него.

За бебе се черпи със сладко, за да е сладко и то. Гостенките носят подарък за него и мама.
Погача на бебе: Ритуали за 40 ден на бебето
Най-важната част от ритуала е наричането. Извършва се с питка – омесена от жена, чиито родители се още живи. Майката взима на ръце рожбата си, а жени изпъват над главите им опъната кърпа. Две неомъжени и нераждали разчупват погачата така, че да не падат трохи на земята. Първото парче се оставя в кърпата, останалите се дават на гостенките, които оставят освен банкноти и монети, за да е здраво бебето. Всяка нарича бебето.

След като всички са си изказали благопожеланията, връзват кърпата – не е много хлабаво, за да не е с широки пръсти и не много стегнато, за да не е стиснато. Кърпата се слага най-високото място в стаята, където е проведен ритуала на орисването. Тя трябва да „преспи” една нощ, а на другата сутрин да се вземат от нея парите.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!