You are here
Home > Дом и семейство > Мама и бебе > Помощ, детето ми е гений! (Или колко е трудно да бъдеш родител на свръхнадарено дете)

Помощ, детето ми е гений! (Или колко е трудно да бъдеш родител на свръхнадарено дете)

Дори и родителите на гениалните деца се сблъскват с трудности

Да бъдеш родител е може би най-отговорната и трудна задача, с която трябва да се справи всеки човек. Но да бъдеш родител на свръхнадарено дете е предизвикателство непосилно за мнозина. Затова днес ще ви срещнем с няколко семейства, които ежедневно се борят с предизвикателството да възпитават свръхнадарени деца. И може и да ви се струва невероятно, но те са изправени пред двойно по-големи предизвикателства от обикновените родители. Защото от една страна децата им имат специални нужди, а от друга физически растат и се развиват като съвсем нормални деца.

Помощ, детето ни е гений! Как да се справим с това? сн. Pxhere
Помощ, детето ни е гений! Как да се справим с това? сн. Pxhere

Да имаш дете, което притежава изключително висок коефициент на интелигентност, не означава, че имаш някакво малко чудо у дома. В действителност, както самите родители споделят, коефициентът не показва, че детето е по-умно от другите, а просто, че има по-силно развита способност за учене и разбиране. Както и че умът му се развива по-бързо. Но в нищо друго малките гении не се различават от връстниците си. И точно като тях искат просто да бъдат обгрижвани и обичани. А потребността им за учене и получаване на нови знания да бъде задоволявана редовно.

Натали и Бен Морган, и дъщеря им Офелия: Страхувахме се да признаем, че дъщеря ни е свръхнадарена!

Натали и Бен Морган са нормално английско семейство от средната класа. Тя има студио за танци, той е IT специалист. Дъщеря им Офелия е на 4 години, а те разбират, че е гений, когато е едва на 2.

„Офелия каза първите си думи едва на 8 месеца. Различаваше цветовете и знаеше азбуката и числата още преди да навърши 2 години. Има изумителна памет, помни събития от времето, когато е била само на 1 годинка, но научихме, че е свръх надарена едва когато тръгна на ясла.

Беше през януари 2018, когато разбрахме, че е по-умна от останалите. Беше в състояние да напише името си, докато другите деца едва се учеха да чертаят линиите на буквите.

Когато тръгна на градина служителите в детския център се оказаха изправени пред неочакван проблем. Те знаеха, че е по-напред в развитието си от другите деца, но не предполагаха колко много. Затова предложиха да я подложим на тест на Менса и след доста мислене, се съгласихме.

Тя отговаряше на много от критериите за свръхинтелигентно дете, на които попаднахме в Гугъл — имаше въображаем приятел от 18-месечна възраст, общуваше по-добре с възрастни, искаше да се учи и развива непрекъснато… И през юли 2018 година, когато беше на възраст от 3 години и 10 месеца, Офелия бе приета официално за член на Менса. Тя бе оценена от психолог в Лондон, който използва теста на Станфорд-Байнет, за оценяване развитието на децата в области като пространствено мислене, вербални умения и логика.

Нейното IQ е 171, което означава, че има специални нужди и изисква допълнително внимание и грижи, подобно на децата с увреждания. Надявахме се, членството в Менса ще ни осигури някакъв вид подкрепа за това. Решихме да запазим в тайна факта, че е свръхинтелигентна, защото се страхувахме от отношението на другите деца и родители към нея. Но в крайна сметка решихме, че това не е нещо, от което трябва да се срамуваме“, допълва още Натали.

„Тя няма да започне училище до септември 2020, а междувременно с нея се занимава частен учител, който й помага да удовлетвори естествените си нужди да чете, пише и да смята.

Каквото и да се случи в бъдеще, ние просто искаме тя да бъде щастлива. И я обичаме такава, каквато е“, завършва изповедта си пред Сади Никълс от „Дейли Мейл“, майката на Софи Натали.

Историята на Сара Холи и дъщеря й Елси: Постоянно общувам с други майки, чиито деца са в Менса

Сара Холи е мениджър в компания по детска психология и е омъжена за финансист. Тя и съпругът й имат две деца — Хенри на 3 и Елси — на 5. Щастливата семейна идилия обаче е помрачена от една неочаквана новина — очарователното им 5-годишно момиченце е гений.

„Елси едва навърши 5 миналата година, но тя вече знаеше периодичната таблица на Менделеев, включително и атомните номера, чете свободно „Матилда“ на Роалд Дал, която по принцип се препоръчва за деца на възраст над 8,5 години и редовно ни изненадва с подробности за живота на совите или Слънчевата система“, споделя майка й Холи.

„Спомням си как веднъж, докато седяхме в едно кафене, тя започна да чете картичките залепени по прозореца. Мислех, че просто се е впечатлила от някое детско предаване, но тя беше само на 18 месеца, когато можехме да водим сериозен разговор с нея и на 4 години и 11 месеца, когато я приеха за член на Менса.

Когато ни казаха, че детето ни е по-умно от нормалното, ни предложиха да се включим към независима благотворителна организация, която помага на надарени деца с обучението им. Това наистина беше от голяма помощ за нас, но за мен е много по-полезно и да мога да общувам и с родителите на други надарени деца.

Успокояващо е, че можеш да се допиташ до други майки, които се сблъскват с твоите проблеми и могат да ти дадат решение. Постоянно съм в контакт с тях, редовно се подкрепяме едни други.

С тях спокойно мога да си говоря за трудностите около намирането на подходящи книги за четене, учене и развитие на децата, като не забравям също и че те са толкова малки. Неотдавна с Елси четяхме „Големият добър великан“ на Роалд Дал, но започна да сънува кошмари заради някои сцени в книгата. Тя все още е твърде малка, за да разбере, че всичко в книгата е измислица, въпреки нейния висок коефициент на интелигентност.

Психолозите ни предложиха да тестваме и сина си Хенри, който също проявява подобни качества. Но ние не искаме да бързаме, затова ще изчакаме да порасне още малко. А и той е щастлив просто да скача и да се катери наоколо, докато Елси още на 3 години искаше просто да седне и да се учи.“, казва още Холи.

Мария и Ник Лорд Ланкастър и дъщеря им Лилиан: Разплакахме се, когато разбрахме, че детето ни е гений.

Мария и Ник живеят в Есекс, като тя е по професия специалист по частни социални услуги, а съпругът й е чиновник. Двойката има дъщеря — Лилиан, на шест години, която е единственото им дете. Те приемат за нормално, че тя се развива доста бързо, но когато разбират, че е свръхинтелигентна, това сериозно ги плаши.

„Когато ни казаха, че Лилиан има коефициент на интелигентност 158 и е свръхнадарена аз се разплаках“, разказва Мария. „Чувствах се толкова уплашена. Нямах никаква идея как да се справя с това. Като родители вие знаете какво да правите, докато детето ви расте и се развива. Но това е безпрецедентен проблем, с който не се бяхме сблъсквали. Психологът ни препоръча да се обърнем за подкрепа към Менса и шест седмици по-късно Лилиан беше приета в организацията.

Ние сме изключително горди с нея, но се стараем да омаловажаме нейната гениалност, за да не си помислят хората, че се фукаме, когато въобще не искаме това. За нас тя е напълно нормално момиченце, но със специални нужди.

Имаше много знаци, че детето ни е по-умно — тя започна да говори на 9 месеца, броеше до над 200 на втория си рожден ден, но тъй като нямахме друго дете, не можехме да направим сравнение. На 3 години я записахме в детска градина Монтесори, а пет седмици по-късно ни казаха, че не са виждали дете като нея.

Тя можеше да чете правилно, разпознаваше номера на улици и пощенски кодове, имаше реален интерес към планетите и астрономията. Ние никога не сме я карали да учи допълнително, но ако тя проявеше интерес към нещо подобно, винаги сме й го взимали. Купихме й стенни табла за слънчевата система, а отскоро има и периодичната таблица, която вече знае наизуст.

В началото си мислехме, че може да е в аутистичния спектър, тъй като беше изключително напреднала спрямо връстниците си. Но когато на 3 години посетихме педиатър, той ни увери, че детето ни е абсолютно здраво.

Лили обожава да организира ролеви игри с играчките си, освен това се интересува от историята и от изучаване на страните по света.

В момента тя е на шест години и се обучава в католическо училище от две, като е един клас по-напред от връстниците си. Но най-важното е, че има много приятели и е щастливо и обичано малко момиче, което обича да помага на другите, без да се впечатлява от факта, че е академично надарена“, завършва историята си майката на Лилиан.

Историята на Надин и Едмънд Джордж, и дъщеря им Алана: „Хората си мислят, че сме амбициозни родители“

Надин и Едмънд са по професия бизнес анализатор и консултант по управление на бизнеса и имат две деца — Алана на 4 и Итън на 2. Двойката не само трябва да се справя с всекидневните предизвикателства на работата си, но и с факта, че имат едно свръхнадарено дете у дома. Дъщеря им е с коефициент на интелигентност 140 и през февруари се превърна във втория най-млад член на Менса, приет в организацията. За нея Надин казва:

„Тя живее и диша, за да чете и пише. И по-скоро би гледала образователната поредица „Безкрайни числа“ отколкото „Прасето Пепа“.

На 18 месеца можеше да казва цялата азбука, а до втория си рожден ден вече знаеше да чете. В началото си мислех, че просто има изключителна памет, или е напреднала за възрастта си. Но когато започнах да я наблюдавам в детската градина, осъзнах, че има сериозна разлика между нейните постижения и тези на връстниците й.

През януари психологът д-р Питър Кондън я подложи на тест за интелигентност и установи нивото й е на интелигентност е 140 IQ“, казва още Надин.

„Новината ни накара да се гордеем с нея, но и да разберем Алана по-добре. За нея най-голямото забавление е да учи — тя обича своето училище — „Сейнт Джордж“, в което учеше принцеса Йожени и двете деца на принц Едуард. Учителите са много добри и й помагат да се развива и образова, без да я претоварват прекалено.

Но да си родител на толкова умно дете си има и недостатъци. Някои родители ни обвиняват, че сме твърде амбициозни, други твърдят, че проявяваме самохвалство. Но те просто не разбират, че коефициента й на интелигентност отразява нейния капацитет и потенциал за учене, а не постиженията й.

Аз се опитвам да бъда либерална и свободомислеща майка. Общувам с майки на други свръхнадарени деца и се надявам те да ми помогнат с дъщеря ми. Защото е изключително трудно, когато не знаеш какво да правиш с едно толкова интелигентно дете. От Менса също много ни помагат, а за нас е най-важно, че детето ни е щастливо и е добре. Когато Алана не чете или не събира числа, тя е едно съвсем нормално 4-годишно дете. И ние сме много щастливи, че и нейните приятели не я приемат по по-различен начин“, завършва историята си Надин.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!

Ползвайки нашия сайт вие приемате и се съгласявате с правилата за неговото използване и информацията, която системата получава за вас Повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close