You are here
Home > Cherchez la femme > Икони и легенди > Повелителките на морето: Известните жени- пирати

Повелителките на морето: Известните жени- пирати

Неколцина безразсъдно смели жени преодоляха суеверията, религията и дори законите, за да господстват над морето

Старите морски вълци векове наред казват, че жената на борда носи нещастие. Допускат я само, за да „кръсти” поредния кораб и да го ориса за дълго плаване. Неколцина жени обаче отказват да спазват правилата. Жените – пирати погазват суеверията, догмите, религията и понякога – закона, за да държат руля на съдбата си и да покорят морето:

Жана дьо Клисон (1300-1359)

Тази жена пират на име Жана дьо Белвил е известна още като „Лъвицата от Бретан“. 13 години от живота й са посветени на пиратството. Жана дьо Клисон ръководи пиратски кораби, които плават по Ламанша и атакуват френски кораби. Нейната флотилия се състои само от три кораба, но е добре известна като „Черната флота на смъртта“.
Жана дьо Клисон
Пиратите на Лъвицата от Бретан избиват всички противници, оставяйки само няколко оцелели, които трябва да разпространяват слухове за флотата на Жана дьо Клисон. Известна е като една от най-жестоките жени – пирати в историята на пиратството, но основният смисъл на живота й е отмъщението на френския крал, който убива съпруга й.

Елизe Ескилсдотер

Тя е пират, но и норвежка аристократка, дъщеря на рицаря Ескилд Агесен и съпруга на благородника Олав Нилсон, който е бил част от норвежкото правителство. След като страната сключва примирие с германците през 1452 г., съпругът й продължава да атакува немски кораби в нарушение на забраната на норвежкия крал. През 1455 г. Олаф е убит заедно със сина си.

Сн. Енциклопедия Амазоника

Именно тази семейна драма води до това, че Елизe поема „семейния бизнес” и нейният екипаж атакува корабите на немски и датски търговци. Тя има сметки за уреждане с датчаните, защото именно датският крал през 1468 г. й отнема феодалните земи. Елизe става прочута с набезите си преди да я стигне смъртта през 1483 г.

Саида ал-Хура (1485-1561)

Тази добре позната жена пират при раждането е кръстена Лала Айша бинт Али ибн Рашид ал-Алами. Между 1515 и 1542г тя е владетел на Тетуан, но от 1485 г. води пиратската флота и става пиратска кралица.

Известни жени пирати
Повечето историци смятат Саида ал-Хура за една от най-известните и почитани жени в ислямската история. Тя беше активна в пиратството в Средиземно море, където нейният флот се съюзи с османския корсар Хайредин Барбароса.

Грейс О’Мали (1530-1603)

Известна още като Грануал, тази жена остава в историята на пиратството с титлата „Пиратска кралица“. Още като дете си обръсва главата и се преоблича като момче, за да се качи на кораба на баща си, лидера на клана О’Мали, Оуен Дубдара.
Грейс Омали
По-късно, след смъртта му, тя ръководи пиратската флота. Доказва се като безспорен лидер както на морето, така и на сушата. Въпреки че Грейс се жени два пъти, тя все още е почитана като „Кралицата на пиратите“, със собствени замъци и флота, както и лични врагове.
Жакот Делахи (1630-1633)

Тази известна жена- пират господства просторите на Карибите. Нейната личност в историята е важна, тъй като Жакот е една от малкото жени през 17 век, които се занимават с това.

Много историци обаче все още се съмняват дали действително е съществувала. Единствената информация за нейната дейност се намира в разказите на френския писател-фантаст Леон Трейх.

Ан Бони

Ирландка по произход тя е наречена „господарката на моретата“, защото всява ужас в жителите на Карибите. Тя е една от най-известните корсари в историята на пиратството, но датите на нейното раждане и смърт не са известни със сигурност.

Според историците живее между 1697 и 1782 година. Родена е Old Head of Kinsale в Ирландия. Омъжва се, но се влюбва в пирата Джак Ракъм, известен още като Калико Джак, и става член на екипажа му. По-късно Ан се запознава и се сприятелява с Мери Рийд.

През октомври 1720 г. Ан Бони е заловена и осъдена на смърт, но изпълнението на присъдата се забавя, защото е бременна. След раждането е освободена, но никой не знае какво се е случило с нея след това.
Ан Бони и Мери Рийд
Мери Рийд (1685-1721)

Дълго време е живяла преоблечена като мъж и се е представяла като Марк Рийд. Заедно с Ан Бони, е най-известната жена в историята на пиратството. Рейд прекарва детството си преструвайки се на момче, за да работи и пътува с кораби. Не може да избяга от природата си и се омъжва за фламандски моряк. Опитва се да живее почтен семеен живот, но след смъртта на съпруга си отново се маскира като мъж и заминава за Западна Индия.
Когато пиратите нападат кораба по пътя, Мери Рийд бързо преминава на тяхна страна. По-късно тя се запознава с Ан Бони и съпруга й Джак Калико. Цялото трио се обединява за съвместна пиратска дейност. Известно е, че Мери е починала в затвора през 1721 г.

Чинг Ши

Чинг Ши пират жена

Тя е родена в нищета и принудена известно време да проституира, за да оцелее. След това обаче се омъжва за пират, който очаква от нея да бъдат рамо до рамо в морските битки. Когато той умира, настъпва нейният час. За три години пиратска дейност не само натрупва състояние, но успява с твърда ръка да ръководи десетки хиляди пирати. След това използва богатството си, за да ръководи заложна къща и умира в охолство.

Шарлот Баджър (1778-1816)

Тази известна жена пират е родена в бедно семейство, което се обръща към престъпността, за да свързва двата края. Шарлот е заловена и осъдена на седем години като робиня в Австралия. Но по пътя, заедно с друга жена, организира бунт на кораба и го пленява.

Впоследствие Шарлот се установява в маорски села в Нова Зеландия с дъщеря си. Тя влиза в историята на пиратството като първата австралийска жена пират и една от първите бели жени, заселили се в Нова Зеландия.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!