You are here
Home > Cherchez la femme > Момичета, има смисъл > Преди развода! Пет стъпки с които да спасим брака си

Преди развода! Пет стъпки с които да спасим брака си

Пет съвета, как може да спасите брака си

В общество, в което всичко се продава, купува или заменя, ценностите на брака не изглеждат особено на място. И въпреки че институцията изглежда морално остаряла на фона на съвременния живот, връзките понякога не са нещо, което с лека ръка може да бъде заличено. Особено, когато са намесени и децата. Повечето жени взимат решението за развод след дълги и трудни размишления. Някои обаче действат спонтанно, провокирани от случайна ситуация, след което съжаляват.

Преди да си кажете „Сбогом“ окончателно, помислете, дали не искате да дадете последен шанс за тази своя връзка. И когато го направите, не вървете по коловоза, а излезте от него и проявете достатъчно смелост, за да промените наистина ситуацията в семейството. Предлагаме ви пет стъпки, с които можете да се опитате да съберете счупените парчета.

1. Говорете открито за проблемите, но без да се поддавате на емоциите си

Жените са емоционални създания и не се боят да изразят чувствата си. От друга страна, мъжете изпадат в ужас от самата мисъл да бъдат толкова открити и уязвими. Не се страхувайте да очертаете границите на проблемите си, но не се впускайте в емоционална мелодрама. Споделете честно и открито с половинката си какво ви тормози, какво ви притеснява и какво искате да промените във връзката ви.

Не пропускайте обаче да му дадете шанс и той да изрази своята позиция и го изслушайте внимателно. Приемете спокойно и неговите критики, като помислите в кои точки може да постигнете компромис. Не вдигайте скандали и не се засягайте от критиките му. Подобна откровеност понякога може да бъде сурова, но или ще заздрави връзката ви, или ще ви покаже, че наистина е настъпил моментът да се сбогувате.

2. Не се събирайте само в името на децата

Децата са най-важното нещо в една връзка, но понякога дори и те не са в състояние да закрепят отношенията ви. Вместо да си внушавате, че правите огромни жертви в името на семейството си, опитайте се да откриете положителните черти в партньора си. Опитайте се да върнете хубавите моменти в живота си и да ги направите ежедневие. Вместо да се карате постоянно по въпросите за детското възпитание, обсъдете гледните си точки и се опитайте да обедините вижданията си. Бъдете партньори, а не „сърдити старчета“, които вашите малчугани да манипулират, както си искат. И дори да стигнете до раздяла, запазете приятелски отношения, колкото и да ви е трудно – децата ви със сигурност ще ви бъдат благодарни за това някой ден.

3. Дайте си лично пространство

Бракът може да бъде и за цял живот
Бракът може да бъде и за цял живот

Обсебването в една връзка е проклятието, което слага началото на края. Ако единия партньор в един момент поиска известна свобода, другия веднага решава, че има проблем, или вече не държи на него. Дайте си лично пространство! Когато другия поиска малко свобода, позволете такава и на себе си.

Това означава, че партньорът ви има достатъчно доверие, за да не ви ограничава и да не следва всяка ваша стъпка. В случай, че обичате да танцувате, да ходите на балет, или пък да пеете, а половинката ви има влечение към футбола и риболова, направо му подарете въдица и чифт маратонки, и извикайте женския клуб.

Това е, че решил да ви зареже за цял уикенд, за да лови риба с приятели, въобще не трябва да ви хвърля в ужас. Точно обратното – пращайте децата с него, или при баба им, обадете се на приятелки и бегом по магазините, на спа, или си организирайте домашно парти само по женски.

А ако не ви се излиза, може да си вземете вана у дома, или да се наслаждавате на един спокоен уикенд, без никой да ви досажда, е подарък, който си струва да оцените. Със сигурност и двамата ще се почувствате освежени от това, че сте прекарали няколко дни разделени. А и кратката раздяла прави събирането още по-хубаво.

 

4. Изневяра не се прощава, но се забравя

Изневярата вероятно е най-тежкия удар, който може да понесе един съпруг или съпруга. Предателството от страна на партньора е болезнено, но ако все още държите на другия, не бързайте да сложите край на брака си. Обсъдете открито проблема само веднъж, преодолейте го и го забравете. Не прощавайте измяната – това само ще накара другия да се чувства по-ниско от вас и заради това ще ви намрази. Но и никога не повдигайте въпроса за другия мъж или жена – ако партньорът ви наистина ви обича, ще положи всички усилия никога да не ви нарани отново по този начин.

5. Любовта си отива, но приятелството е за цял живот

Любовта трае три години, категорични са учените. Ако при вас розовите очила са се задържали повече – считайте се за късметлии. Но това, че вече не ви подарява цветя без повод, излиза от стаята, когато сте в лошо настроение, вместо да ви утеши, или отказва да ви разнася на ръце из цялата къща, не е причина да решавате, че не ви обича и е време да го напуснете. Бракът е партньорство, договор, който обикновено се сключва за цял живот, а не само докато летите в облаците. И след като сте свалили розовите очила, започнете да гледате на другия като на приятел и партньор. Ако и той ви отвърне със същото, можете да сте спокойни, че имате стабилна основа за връзката си.

Еуфорията от първите дни може и да е отминала, но когато познавате някого толкова добре, когато споделяте не само физическа, но и емоционална и рационална близост, не заличавайте всичко това с лека ръка. Превърнете се в партньори, които се разбират и подкрепят взаимно. Оценете положителни страни на партньора си, без да си затваряте очите за отрицателните. Връзката „въпреки всичко“ е трудна, много трудна. Но ако се цените и уважавате, и сте готови да посрещнете предизвикателствата, които носи бъдещето – значи имате брак, за който си струва да се борите цял живот, а не мимолетен романс.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!