You are here
Home > Хоби и ТВ > Приложна магия > Приложна магия: Тайната на щастието

Приложна магия: Тайната на щастието

Тибетски монах разкрива тайната на щастието

Знаете ли кой е най-щастливият човек на света? Ако направите малко проучване в интернет мрежата по този въпрос, ще откриете името на Матю Ричард. Той е 69-годишен тибетски монах, който знае тайната на щастието.

Историята на Матю Ричард е свързана с 12-годишно изследване на университета в Уисконсин върху въпросите за медитацията и мозъчните вълни. Доктор Ричард Дейвидсън, ръководител на проекта, установява, че по време на състояние на медитация, мозъкът на човек значително се променя – излъчва вълни, които карат индивида да се чувства щастлив.

Тибетски монах разкрива тайната на щастието
Тибетски монах разкрива тайната на щастието

„Скенерът показа, че когато той медитира, в мозъка му се произвеждат гама вълни – тези, които са свързани със съзнанието, вниманието, ученето, парите. Интересно е, че досега науката не е забелязала това. Заедно с тях обаче, по време на медитация се задействат центрове на мозъка, които карат човек да се чувства щастлив. И потискат всички негативни преживявания“, допълва още доктор Дейвидсън.

Самият Матю, който понякога медитира по цял ден, признава, че се чувства щастлив човек, въпреки че не е склонен да го наричат най-щастливия човек на света. Той обаче е убеден, че неговото щастие се крие във философската му доктрина и мирогледа, който има. И с охота разкрива тайната на щастието – неговата лична формула да бъде щастлив.

Ето и каква е тя:

Първи съвет: Спрете да мислите за Аз-а

Тибетският монах твърди, че тайната на щастието се крие в алтруизма – мислете за щастието на другите, а не за себе си. „Когато постоянно мислим за себе си, започваме да се тревожим ще се справим ли с нашите отговорности, ще постигнем ли целите си, мислим за това, как да отговорим на очакванията на другите хора. Постепенно се уморяваме, изпадаме в постоянен стрес, което в крайна сметка ни прави нещастни. Не става дума за морал. Просто, когато всеки ден, по цял ден мислим само „Аз, аз, аз“, неволно представяме света пред себе си, или като заплаха, или като нещо, от което може да се възползваме.“, казва още Ричард.

Според него, ако искате да сте наистина щастливи, просто бъдете добронамерени. Не само ще се чувствате по-добре, но и други ще започнат да ви възприемат като по-добър човек. Все пак не позволявайте на хората да ви използват. Стремете се към това да бъдете разумни и любезни, обяснява той.

Втори съвет: Бъдете доброжелателни

Преди няколко дни ви разкрихме магическата сила на думите и мислите. Колкото по-негативно сте настроени, толкова повече негативни неща ще привличате към себе си. И обратното – колкото по-позитивно мислите и вътрешно изграждате усещане за хармония и спокойствие, толкова по-бързо щастието ще потропа на вашата врата.

„Ако вашият ум е изпълнен с доброжелателност, страст и солидарност, това е като да подобрите здравословното състояние на вашия ум, което води и до подобряване и на целия ви организъм. И означава, че сте в много по-добро психическо състояние, за разлика от други хора. А нещата, които ви се случват ще са много позитивни“, добавя той.

Трети съвет: Медитирайте!

На теория звучи наистина страхотно, но как наистина да станете алтруист и да не позволите на себелюбивите мисли да ви завладеят? Също както и при маратона, за който хората трябва много да се упражняват, преди да могат да пробягат голямо разстояние, всички, които искат да бъдат по-щастливи, трябва да тренират своя ум. Ричард предпочита медитацията като техника за постигане на щастие. Неговият съвет е всеки ден да прекарате поне 15 минути потънали в щастливи мисли. Той твърди, че само за две седмици ще усетите голяма промяна. Неговите съвети се потвърждават и от проучване, което доказва, че 20 минути медитация на ден имат невероятно влияние върху човешкия живот. Струва си да опитате, нали?

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!