You are here
Home > Lifestyle > Принц Филип на 99 години: И 99 любопитни факта, които не знаем за него

Принц Филип на 99 години: И 99 любопитни факта, които не знаем за него

Принц Филип навърши 99 години, но познаваме ли човека, който винаги е три стъпки зад Елизабет Втора?

Преди ден принц Филип отбеляза 99 години. Почти вековния монарх прекара две трети от живота си, докато вървеше на три стъпки разстояние от съпругата си Елизабет Втора. Повечето хора го възприемат просто като мъжът на кралицата, или забавен шут, който обича да се шегува. Трети твърдят, че е бохем, който искал само да си осигури бъдещето, като се ожени за богата жена. Така или иначе, вече 99 години херцогът на Единбург е неизменно до своята съпруга. И продължава да й бъде безмълвна подкрепа и опора, независимо какви скандали и трусове преживяват той и цялото му семейство.

Зад маската на скромния, а понякога и малко нетактичен консорт, обаче се крие личност с наистина забележителни качества и невероятно обаяние. И има много неща, които не знаем за него. Британското издание „Дейли мейл“ публикува 99 любопитни факта за кралската особа по повод годишнината му. Ето и най-любопитните сред тях.

Принц Филип на 99 години сн. Инстаграм
Принц Филип на 99 години сн. Инстаграм

1. Той е най-старият правнук на кралица Виктория и единствен жив от наследниците й.

2. Вярва в извънземните. За всеобща изненада, принцът не просто вярва, че те съществуват, но е и абониран за Flying Saucer Review – издание, което редовно се занимава с извънземните форми на живот.

3. Владее жестомимичен език. Принцът рядко използва езика на знаците, но няма проблем да си служи с него, тъй като собствената му майка е имала силни проблеми със слуха. И именно чрез жестомимичния език той общува с нея.

4. Обича кулинарните предавания. И особено тези за сладкиши и десерти.

5. Той е първият член на кралското семейство, който дава телевизионно интервю. Това се случва през май 1961 година.

6. Той шофираше до 98-та си годишнина. След пътен инцидент, при който пострада доста сериозно, съпругата му му забрани да управлява автомобил. Въпреки това Филип от време на време все още сяда зад волана, под надзора на свои приближени.

7. В деня, когато бърза за последната сватбена репетиция с кралицата, полицай го спира за превишена скорост. Филип се измъква от глобата по доста забавен начин. „Извинете господин офицер, но имам среща с архиепископа на Кентърбъри.“

8. Редовно се шегува със статута си. По време на Втората световна война той среща войник, който на шега му казал, че чака някой да умре, за да бъде повишен. „А, значи сте като мен“, отговорил в същия дух принц Филип.

9. През 1961 година той получава два пигмейски хипопотама от президента на Либерия.

10. Ако не се беше оженил за кралица Елизабет, можеше да стане световен шампион по боулинг. Легендарният играч Дон Брадман и до днес превъзнася таланта му да хвърля топка.

11. Рождената дата на принц Филип е 28 май. Тя е променена на 10 юни, когато Гърция приема Грегорианския календар.

12. Запитан кое е най-странното нещо, което би направил, Филип отговаря „Бих скрил малко радио в цилиндъра си, по време на надбягванията в Аскот. Така спокойно ще мога да слушам състезанията по крикет“.

13. Принцеса Елизабет го среща за първи път едва на 8 години. Той силно я впечатлява, като прескача оградата на тенис корта, за да я поздрави.

14. Като тийнейджърка принцесата държи негова снимка до леглото си, на която обаче половината му лице е покрито с брада. По този начин тя се опитвала да скрие, че има романтични чувства именно към него.

15. Филип се е самообявил за най-добрия практикуващ „донтопедалогия“ – способност да слагаш крак в устата си. Не е известно откъде е взел пример за това свое хоби.

16. Когато се жени за принцесата на Англия, принцът наистина е почти без пари. В банката си има само 12 пенита.

17. Може да управлява булдозер. Той лично изкопава каналите за нова водна градина в Балморал. И не само тях.

18. Шегува се с годините на всички. По време на една визита, една жена му казва, че е на 104 години, а мъжът й – на 101. „Не ти вярвам. Жените винаги сваляте поне 10 години от възрастта си“, казва й той.

19. Пестелив е до скъперничество

Филип е известен с това, че като млад е разчитал на помощ от роднини, за да може да живее. Но следвоенните времена го възпитават на още по-строги ограничения. Затова и когато през 2008 година дава на шивача си 52-годишен панталон за поправка, последният буквално отива в музея. Дори собственият му шивач не можел да повярва, че Филип носи толкова стара дреха.

20. Отказва да покани сестрите си на сватбата си

Причината е политическа. И трите са омъжени за немски аристократи, с връзки с Хитлер и нацистите. По време на сватбата през 1947 година, на Филип му се налага да се справя и с приказките по този повод.

21. Отказва да носи дрехи под шотландския килт. Навик, който и синът му Андрю също възприема.

22. Отказва да се поклони на крал Джордж по време на първото си посещение в Балморал, заедно с кралица Елизабет. Причината била, че носи шотландски килт. На краля изобщо не му било смешно.

22. Променя дизайна на монетата от 50 пенса, като настоява от 1972 година, тя да се изсича с цялото си име.

23. Прескача оградата в Кларънс Хаус след пиянско парти. Двамата с приятеля му и негов личен секретар Майк Паркър, преживяват доста бурни години. Двамата толкова закъснели, че кралицата разпоредила да заключат двореца и си легнала. За изумление на прислугата, принцът и секретаря му прескочили заключените врати и се прибрали в апартаментите си. Случката обаче още не е забравена от домакинството му.

24. Той е един от последните живи внуци на фамилията Романови. По тази причина през 2007 година плаща ДНК тест за идентификация на човешки останки, намерени в поле край Екатеринбург, Русия, за които се смята, че са на разстреляната фамилия Романови.

25. Филип е известен с чувството си за хумор. Когато е на посещение в Канада, веднъж го питат, дали е чувал за островите Скили. „О, да“, отговаря принцът. „Синът ми ги притежава“.

26. Кръщава домашните любимци на кралицата с най-шантави имена – „Зеле“ и „Наденица“ са само част от тях.

27. По време на медения им месец, Елизабет му „отмъщава“, като взима коргитата си със себе си.

28. Когато съпругата му започва да ражда принц Чарлз, Филип излиза да играе скуош със секретаря си Майк Паркър.

29. А когато за първи път вижда бебето Чарлз, първата му реакция е „Той прилича на сливов пудинг“.

30. Когато се ражда най-малкото дете на двойката – принц Едуард, процесът е доста тежък и болезнен. Филип обаче успява да разсмее кралицата и да успокои всички с духовита забележка. „А само преди седмица генерал дьо Гол се къпеше в тази стая“ /става дума за баня в двореца Бъкингам/.

31. През 1974 година анархисти правят опит да отвлекат принцеса Ан. Опитът е неуспешен, а облекченият баща изумява всички с коментара си. „Ако похитителят беше успял, Ан определено ще го накара да преживее ада, докато е в плен“.
32. Той подкрепя велосипедното поло. Вярва, че така, всички, които не могат да си купят пони, биха могли да се забавляват по същия начин.

33. Филип присъства на истинско опело в негова памет по време на репетиция за операция „Четвъртият мост“, през 1964 година. Това е планът за погребението му, ако някога умре.

34. Не обича чай. И за разлика от кралицата винаги пие кафе.

35. Подчинените му го обожават. Много от тях дори го наричат „татко“, но само когато не е наблизо.

36. Когато научава, че един от кралските пажове е уволнен заради флирт с прислужница, Филип възкликва „Уволнен! Трябваше да му дадат медал“.

37. Принцът единствен разбулва една от най-любопитните тайни в кралския двор. Всяка вечер прислужниците поставят гарафа с уиски до леглото на съпругата му. Когато се усъмнил, че съпругата му може да си пийва преди сън, научава, че това е нареждане дадено от кралица Виктория, като средство срещу настинка. Никой владетел не отменя заповедта дори два века след това.

38. Забранява на херцогинята на Йорк достъп, до която и да е резиденция на фамилията, докато той е там.
39. Досега Фърги и принц Филип са се срещали на семейни събирания само два пъти – на сватбата на принц Хари и на венчавката на принцеса Йожени. В първия случай Филип дори заплашваше, че няма да присъства, ако снаха му се появи и на приема. А във втория отказа да остане за сватбената закуска.

40. Докато се упражняват за отразяването на смъртта му, телевизионните оператори са длъжни да използват името „Мистър Робинсън“, а не неговото собствено.

41. Той е сред последните наследници и на династията Бонапарт. Лелята, при която живее в Париж, след бягството на семейството му от Гърция, е Мари Бонапарт – правнучка на Наполеон.

42. Почти не живее с родителите си. Вижда майка си едва когато я кани за сватбата си с кралица Елизабет в Лондон. От 5-годишен е поверен на грижите на роднини и прекарва голяма част от младостта си в интернат и военно училище в Англия.

43. Раните си години прекарва в Германия. По-късно често се подиграва с нацисткия поздрав, че просто не може да го приеме насериозно, тъй като така учениците в интерната му намеквали на учителите си, че искат да посетят тоалетната.

44. Въпреки трагичното си детство, Филип е доста палаво и живо дете. Като малък дори застава на глава или прави циганско колело, за да привлече внимание.

45. Друг път пуска в дневната на жилището му в Париж, стадо свине на чай, по време на официална сбирка организирана от леля му.

46. Участва в битката при Матапан през 1941 година. И успява да сигнализира на диспечерите, като използва прожекторите на борда на кораба от кралския флот.

47. През 1943 година Филип става герой благодарение на находчива идея, с която измъква кораба си и целия екипаж невредими по време на преследване от вражески самолет. Принцът праща примамка, като прави дървен сал и върху него нахвърля димки и различни горящи отломки. Така заблуждават самолета, че са били поразени и успяват да избягат под носа на вражеските летци. По-късно негов колега признава „Тази нощ принц Филип спаси живота ни“.

48. Той присъства на капитулацията на Япония пред САЩ през 1945 година в Токио.

49. Сам проектира сватбения подарък за съпругата си. За целта използва една от диадемите на майка си, която превръща в гривна.

50. Получава комплект пушки от Джордж VI, които използва почти до пенсионирането си.

51. Принц Филип е член на Камарата на лордовете до 1999 година.

52. Никога не говори пред парламента, тъй като е съпруг на кралицата. И като монарх няма право да изразява лично мнение по повод на политиката.

53. Успява да се наложи над кралицата и Уинстън Чърчил за телевизионна коронация. Никой монарх преди това не е правил подобно нещо. Събитието е гледано от над половин милиард души в цял свят.

54. По време на репетициите за коронацията, присъстващите стават свидетели на един от малкото случаи, в които кралицата порицава съпруга си. Той казва твърде бързо репликите си, а Елизабет го порицава. „Върнете се тук и го направете, както трябва. Не бъдете глупав“.

55. В деня на коронацията успява да разсмее съпругата си с думите „Откъде си взела тази шапка?“. Елизабет за малко не събаря короната, докато се смее на шегата му.

56. Запознава се с бъдещата си съпруга, когато двамата са поканени на сватбата на принцеса Марина Гръцка с херцога на Кент.

57. Има собствен официален цвят – единбургско зелено. Могат да го използват само неговите служители, и то за униформите си и автомобилите му.

58. Поставя рекорд по най-много отстреляни фазани в Сандрингам – 10 000 за един сезон.

59. През 2011 година се отказва от лова, след сърдечна операция.

60. Разменя храната си с тази на прислужниците. След като веднъж слиза в кухнята и опитва храната приготвена за тях, нарежда да му сервират котлети за вечеря, а те да задържат агнешкото месо, което намира за твърде сухо.

61. Филип обича да се храни и цени добрата храна. Затова неведнъж се оплаква, че в Бъкингам буквално може да си остане гладен, защото докато му сервират вечерята в кралските апартаменти, тя е напълно изстинала, тъй като те са много далеч от кухнята.

62. Нищо не може да смути вечерята му. Веднъж по време на буря, капитанът на кралската яхта нарежда на всички да се приберат по яхтите си, за да са в безопасност. Принцът обаче настоява да вечеря и дори принуждава корабния готвач да седи до него, докато се нахрани.

63. Вбесява се, когато се разбира, че със съпругата си делят отделни спални. Това е едно от най-тежките нарушения на сигурността, което се случва през 1982 година. Тогава Майкъл Фейгън влиза в спалнята на кралицата, докато тя спи.

64. Не е претенциозен по отношение на пътуванията. Възглавниците му в кралския влак са напълно обикновени.

65. Принц Филип има дългогодишен опит като пилот. Управлявал е над 59 вида самолети и е регистрирал почти 6000 часа във въздуха.

66. За последно се качва на самолет, на 11 август, 1997 година. След смъртта на принцеса Даяна, никога повече не рискува сам да пилотира.

67. Филип първи научава за смъртта на крал Джордж. Той разбира за случилото се от репортер на вестник, докато с Елизабет са на турне в Кения.

68. Обича да си прави шеги. Дори веднъж се обажда до министерството на авиацията и им пуска касетка на въздушна битка, след което си прави солена шега с тях.

69. Истинското му име е Филипос – принц на Гърция и Дания.

70. Заради Елизабет, Филип става изобретател. Създава машина за кръгли кубчета за лед, тъй като квадратните дразнят кралицата с шума си.

71. Обича да готви за семейството си. Негов специалитет са омлетите, които приготвя на електрически тиган, с който пътува почти навсякъде.

72. Филип има една от най-богатите лични библиотеки в Англия. Тя съдържа близо 11 000 книги, голяма част от които изключително редки или уникални издания от цял свят.

73. Отказва се от претенциите към трона, след като се сгодява за кралица Елизабет. Всъщност, той е и наследникът, който има най-далечни претенции върху короната.

74. Кралица Елизабет му дава титлата „върховен принц на Британската империя“, за да го умилостиви след решението си да не го обяви за крал на страната или крал – консорт. Филип е единственият кралски съпруг в историята, който не трябва да се покланя на престолонаследника.

75. Филип редовно се занася със съседа си от Уиндзор – Елтън Джон и „призрачната“ му кола. Той я нарича такава, след като Джон я боядисва в цветовете на любимия си клуб „Уотфорд“ жълто, червено и черно.

76. Принц Филип лично настоява Уилям и Хари да вървят зад ковчега на Даяна по време на погребението. Чарлз и кралицата предпочитат децата да останат у дома, но Филип се намесва и настоява.
77. Той убеждава внуците си да изпратят майка си по този начин, като им казва „Ако искате, аз ще вървя с вас“. И го прави. Независимо от неприязънта, която изпитва към снаха си, той е неизменно до децата й.

78. Веднъж се шегува защо не отваря вратата на кралицата, когато тя слиза от колата. „Когато мъж отвори вратата на кола за жена си, или има нова кола, или нова жена“.

79. Инструктира епископа на Уиндзор да не чете проповеди по-дълги от 12 минути. Традицията продължава да се спазва и до днес.

80. Филип владее перфектно френски, гръцки, английски, немски и италиански. През 2008 година очарова първата дама на Франция – Карла Бруни — Саркози, като първо я заговаря на идеален френски, а след това и на италиански.

81. По време на посещение в Гана, прави една от редките си политически забележки. След като научава, че в Гана имат 200 членове на парламента, казва „Това е идеално число. Ние имаме 650 и повечето от тях само ни губят времето“.

82. Дори на 90 години Филип прави всеки ден 12-минутен рутинен комплекс от упражнения, който е създаден от канадските военновъздушни сили.

83. Принц Филип няма да получи държавно погребение. Той ще бъде изпратен с военни почести на частна служба в параклиса Сейнт Джордж в Уиндзор.

84. В последната воля на принца е записано, че той иска да бъде погребан в градините на имението Фрогмор.

85. Обича маслената живопис. Малцина знаят, че след като се пенсионира, прекарва голяма част от времето си в рисуване. Част от платната му са изложени в частните апартаменти на кралицата.

86. Той е най-възрастният член от мъжки пол в кралската фамилия.

87. Нарича сановниците на кралицата „верижната банда“, след като ги вижда в церемониалните им одежди за прием.
88. Когато през 2017 година обявява оттеглянето си, Филип се мотивира така „Да стоя? Аз едва мога да се изправям“.

89. Изолацията с кралица Елизабет по време на коронавируса е най-дългия период, в който двойката живее заедно под един покрив – 2 месеца.

90. Патрон е на над 700 благотворителни организации.

91. Въпреки че е на 99 години и е претърпял операция за смяна на бедрото, принц Филип продължава да спазва още една английска привичка – язди всеки ден.

92. Той е най-дълго жененият монарх в британската история – имат 72 години съвместен семеен живот с кралицата.

93. Принц Филип отказва цигарите в деня на сватбата си. Съпругата му е тази, която го убеждава да ги остави, особено след като вижда как крал Джордж VI умира от рак на белия дроб заради тютюнопушенето.

94. Докато е на посещение в Уиндзор в младежките си години, един придворен се опитва да му разкаже за историята на сградата и да го разведе из нея. Филип доста нетърпеливо го прекъсва „Знам историята. Майка ми се е родила тук“.

95. Когато веднъж го питат, защо е избрал военноморските сили, а не армията, Филип отвръща „Ами не обичах да ходя много“.

96. Освен херцог на Единбург, той е и граф на Марионат, както и барон на Гринуич.

97. Той е най-добрият рекламен агент на цялото кралско семейство. Придворни свидетелстват, че може да убеди и най-заклетия скъперник да си купи сувенири от магазините край кралския дворец. Пак той прокарва идеята, че наследниците му не трябва да разчитат само на кралска издръжка, а да работят за прехраната си. И благодарение на него, другото прозвище на двора е „Фирмата“.

98. Попитан веднъж, как успява да се справи с напрежението по време на публични изяви, Филип отговаря „Никога не пропускам възможност да посетя нужната стая“.

99. Когато през 1979 година един възрастен иконом от Белия дом му предлага питие, Филип отговаря „Ще взема едно, само ако ми позволите да ви го сервирам след това“.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!

Ползвайки нашия сайт вие приемате и се съгласявате с правилата за неговото използване и информацията, която системата получава за вас Повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close