You are here
Home > Cherchez la femme > Жените на Големите > Принцесите на Уелс: Жертви, политически хищници и символи на вечната женственост

Принцесите на Уелс: Жертви, политически хищници и символи на вечната женственост

Удивително е, че принцесите на Уелс са само 10

Въпреки че титлата е създадена преди почти 700 години, до момента само десет жени са имали шанса да се обкичат с нея. Съдбата на част от тях е предначертана, а други се възкачват до върха благодарение на сериозни политически машинации. Затова, още преди новината за болестта на Кейт Мидълтън да обиколи света, и кралският историк Кристофър Уилсън намира за нужно да ги подреди в класация, имайки предвид приноса им в историята на Обединеното кралство.

Джоан

Сн.thehistorypress.co.uk

Тя е внучка на крал Едуард и принцеса на Уелс от 1361 до 1385 г. Животът ѝ прилича на филм – преживявава отвличания, ранен брак, двуженство, множество перипетии. Когато главата на баща ѝ пада, бъдещата принцеса е затворена в замъка Арундел. На 13 е освободена, като веднага след това се омъжва за сър Томас Холанд, който е на цели 26 г. След заминаването му на фронта Джоан се венчава повторно, но в един момент първият ѝ съпруг се завръща и си иска обратно жената. Вторият – Уилям Монтагю, дори я отвлича, за да я запази за себе си, но впоследствие е принуден да се откаже от нея. След смъртта на Холанд принцесата не губи време – наследява множество титли и богатства и с бясна скорост се омъжва за братовчед си Едуард, по-известен като Черния принц. Въпреки трите брака в края на живота си избира да бъде погребана до първия си съпруг.

Ан Невил

Сн. The British Library Board

Тя е принцеса на Уелс за най-кратко време – от 1470 до 1472 г. Само на 14 се омъжва за Едуард, на 17 г., син и наследник на крал Хенри VI. Едуард е убит шест месеца по-късно в битка, а Ан не губи надежда и планира втори брак с бъдещия крал Ричард III. Подобно на предшественичката си обаче е отвлечена от зет си главно заради ревността му към бъдещия ѝ брак и огромното ѝ богатство. Невил решава да се откаже от имотите си и наистина успява да се омъжи за Ричард и да бъде до него по време на коронацията. За съжаление, умира едва две години по-късно, след като мечтите ѝ би трябвало вече да са се сбъднали.

Катерина Арагонска

Queen Catherine posing for a portrait
, Link

Принцеса е на Уелс от 1501 до 1509 г. Жертва е на династичен съюз. Семейството ѝ я венчава за Артур, сина на крал Хенри VII, когато е само на 11 години. Целта на този брак е да обедини Англия и Испания срещу Франция. Двамата не се виждат цели четири години, а по време на първата си среща с ужас разбират, че не говорят един език. Артур умира почти половин година по-късно, а Катерина е принудена да се омъжи за по-малкия му брат и да бъде една от многото му жени. Този брак е анулиран след 15 години и до края на живота си тя възстановява титлата си като вдовстваща принцеса на Уелс.

Каролина фон Бранденбург-Ансбах

Caroline Wilhelmina of Brandenburg-Ansbach by Sir Godfrey Kneller, Bt.jpg
, Link

Родена е в Германия, а принцеса на Уелс е от 1714 до 1727 г. Определят я като една от най-влиятелните съпруги в историята на британската монархия. Каролина се отличава с невероятно разкрепостеното си отношение към брака си и в крайна сметка прави любовниците на съпруга си лични придворни дами. В същото време е много обичана от поданиците си, коментира още dailymail.co.uk, и дори е назначена за регент на Джордж Август, когато той се възкачва на престола през 1727 г.

Августа фон Сакс-Гота-Алтенбург

A portrait of Augusta at the time of her marriage
Link

Тя е принцеса на Уелс от 1736до 1772 г. На 16 се омъжва за неприятния 29-годишен принц Фредерик, син и наследник на крал Джордж II. Дотолкова е дете, че често я забелязват да стои на прозореца на стаята си, гушкайки кукла. Съпругът ѝ е изключително арогантен, тъй като назначава любовницата си за Първа дама на спалнята. Смъртта му оставя Августа сама. Тя се оттегля от обществения живот и по-късно умира от рак на гърлото.

Каролайн от Брунсуик

Caroline of Brunswick-Wolfenbüttel.jpg
Link

Принцеса на Уелс е от 1795 до 1820 г. и е „най-дълготрайната“ от всички принцеси. Бракът ѝ с принц Джордж приключва, още преди да е започнал. Той я намразва от мига, в който я вижда, и държи съюзът им да бъде анулиран. Каролайн устоява на своето и удържа до коронацията. Умира на следващата година, като кралица на Великобритания е само 18 месеца.

Александра Датска

Queen Alexandra, the Princess of Wales.jpg
, Link

И тази принцеса на Уелс (1863 – 1901) не се радва на щастлив семеен живот. Съпругът ѝ – Едуард VII, ѝ е избран, когато е едва на 16 години. Броят на любовниците му е пословичен – над 70, а Александра му остава вярна до края на живота си.

Мери Тек

Mary in tiara and gown wearing a choker necklace and a string of diamonds
, Link

Тя е принцеса на Уелс от 1901 до 1910 г. Определят я като скучна, задушна и „не наистина кралска като останалите от нас“. Когато съпругът ѝ умира, по-малкият му брат се намесва и ѝ предлага да се оженят. И макар да се счита за изключително студена майка, се „разписва“ с цели шестима наследници.

Даяна

Сн.flikr

Тя е най-популярната принцеса на Уелс. Владее титлата от 1981 до 1996/1997 г. Пристигането ѝ в кралското семейство променя драматично визията му за пред обществеността. И макар в много отношения да е прекалено емоционална и капризна, все пак успява да достигне до хората с грижовно отношение и уважение.

Камила

Де факто тя е принцеса на Уелс от 2005 до 2022 г., но не си позволява да използва титлата. Обществената съпротива срещу нея е силна, но с течение на времето успява да я преодолее. Превръща се в доверен актив на монархията, въпреки че обществото бе в шок след разкритията за връзката ѝ с Чарлз.

Катрин

Съпругата на принц Уилям ползва титлата от септември 2022 г. до сега и е известна с непресъхващата си елегантност и стил. За мнозина тя умело използва наследството на Даяна по отношение на стила и обществените ангажименти. Кейт е безрезервна подкрепа на мъжа си в моментите на криза, а произходът ѝ затвърждава усещането, че е здраво стъпила на земята, стабилна опора на семейството в критични ситуации. Трудни дни обаче настъпиха и за нея. Наскоро се разбра, че страда от рак и е започнала предварителна химиотерапия. В специално видео, което сподели със света, принцеса Катрин разкри диагнозата си и всъщност умело обясни внезапното си изчезване от обществения живот. Операцията ѝ, както и последвалите събития явно поставят на изпитание не само нейната воля, но и куража на цялото кралско семейство.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!