You are here
Home > Cherchez la femme > Жените на Големите > Проклятието на сестрите Бувие: Аферата с Кенеди ги скара, но фаталната любов с Онасис ги раздели завинаги

Проклятието на сестрите Бувие: Аферата с Кенеди ги скара, но фаталната любов с Онасис ги раздели завинаги

Жаклин Кенеди и Каролайн Лий Радзивил си остават съпернички докрай

Америка, 1951. Две млади и изключително красиви момичета дебютират във висшето общество на Ню Йорк. Произходът им е повече от добър, но съвсем скоро светът ще бъде в краката им. Защото те са Жаклин и Каролайн Бувие. Най-забележителните жени на своето време.

Джаки Кенеди и Лий Радзивил - сестрите Бувие - обожавани и прокълнати сн. Flickr
Джаки Кенеди и Лий Радзивил – сестрите Бувие – обожавани и прокълнати сн. Flickr

Любов, омраза, съперничество и вечно съревнование бележат живота на тези две забележителни дами. Родени в консервативна Америка в началото на 30-те, възпитани като аристократки, те завладяват не само Америка, но и Европа. Съдбите им са неразривно свързани, а любовта и омразата помежду им са толкова силни, че почти ги унищожават. „Ние бяхме винаги сестри, но приятелки само веднъж“, казва години по-късно принцеса Лий Радзивил. А зад трудните им отношения стоят любовта към един и същи мъж и омразата заради друг.

Наследничките Бувие

Жаклин и Каролайн се раждат в семейството на Джанет Нортън Лий и Джон Бувие. Майка им е ирландска емигрантка, която твърди, че е наследница на генерала от армията на конфедерацията Робърт Е. Лий, а баща им — наследник на едно от най-аристократичните семейства в Ню Йорк, роден и възпитан според положението и богатството си.

Семейство Бувие никак не харесва амбициозната Джанет, а тя им отвръща със същото. Затова и още от ранна детска възраст двете момичета са принудени да се справят с кризите в отношенията между родителите си и неодобрението на останалите си роднини.

Детството им е много трудно. Жаклин е едва на шест, а по-малката й сестра само на три, когато родителите им се развеждат. Развод в едно толкова консервативно общество? Изглежда немислимо. Но за майка им няма невъзможни неща. Баща им живее като плейбой от висшето общество и предпочита компанията на безброй красиви жени, пред тази на съпругата си. А майка им не може да приеме идеята, че трябва да си затваря очите за забежките на съпруга си. И се развежда с него.

И двете момичета обожават Джон Бувие, но амбициозната им майка се старае да ограничи до минимум контактите помежду им. Веднъж получила достъп до хайлайф обществото, Джанет бързо осъзнава, че за богатите момичета бракът е точно това, което са пътуванията за средната класа — когато едно място им омръзне, те просто продължават към следващата дестинация. И тя прави същото.

Джанет се омъжва още два пъти, като втория й съпруг е наследник на компанията „Стандарт ойл“ — Хю Очинклос. Двете момичета много трудно преживяват брака на майка си. Хю обаче се оказва добър баща — той им осигурява комфорта, който търси майка им, възможност да израснат в сърдечна среда, обичани от неговите близки и от семейството. Джаки обаче не се чувства добре дори там. Затова и когато идва моментът да учи, тя избира да замине за „Холтън армс“ в Нортуест, Вашингтон.

Междувременно вече са охладнели връзките с баща й, който някога я е наричал „най-красивото момиче на света“.

Следват години на образование в училището на Мис Потър в Кънектикът. Джаки умишлено заминава толкова далеч, за да е на по-голямо разстояние от майка си. Каролин обаче остава при майка им, която често я игнорира, твърде заета с двете си по-малки деца от Очинклос — Джанет и Джеймс Лий.

Съревнованието започва

Докато Джаки жъне успехи в литературата и науката, Каролин взима уроци по живот във висшето общество в Роуд Айлънд, Манхатън, Вирджиния и Хамптън. Именно това по-късно се оказва причината, едва 20-годишна да се омъжи за първия си съпруг.

След като завършва училище в Кънектикът, Джаки иска да учи в колежа „Сара Лорънс“ близо Ню Йорк, за да е близо до семейството на баща си. Джанет обаче твърдо се противопоставя. Нейната дъщеря не може да бъде оставена сама в опасния Ню Йорк. Затова я принуждава да постъпи в доста по-изолирания колеж „Васар“. Джаки все пак се налага. Младото момиче пътува всяка седмица до Манхатън, игнорирайки местното висше общество. Тя завършва френска литература, а след това продължава и в университета „Джордж Вашингтон“ във Вашингтон, където защитава бакалавърска степен. В същото време обаче открива, че има интерес към модата и изкуството, заради което продължава образованието си и след брака с Кенеди, но вече в университета Джорджтаун.

А сестра й? Малката Каролайн е принудена да расте в сянката на успехите на сестра си, да бъде сравнявана с нея и да й бъдат поставяни невъзможни изисквания.

И двете момичета растат под опеката на изключително властната си майка, която се опитва по всякакъв възможен начин да влияе върху живота им. Това започва да се отразява и на отношенията им. Виждайки, че Джаки се превръща в звезда във висшето общество Джанет прехвърля цялото си внимание върху нея. Каролайн или „Лий“, както предпочита да я наричат, бива постоянно критикувана, подценявана и упреквана, че не е съвършена като сестра си.

Джаки все пак се опитва да бъде до сестра си. Тя дори я води на ваканция в Европа. Любима дестинация й остава Франция, тъй като преди това е успяла да я посети и то многократно. Възползвайки се от програма на колежа „Смит“ бъдещата първа дама на Америка учи в Сорбоната, живее в Париж и Гренобъл. Тя се влюбва във френската провинция и не е изненадващо, че настоява след сватбата с Джон Кенеди, двамата да си купят вила там. Когато завършва и университет, води Лий на ваканцията из Европа, а Франция е една от първите им дестинации от европейската обиколка.

Дебютантка на годината

Жаклин мрази „Васар“. Тя отказва да се включи в социалния живот на колежаните и през уикендите често бяга в Манхатън при баща си. Това е причината да направи и дебюта си във висшето общество в Ню Йорк през 1946 година. Журналистът Игор Касини я нарича „Дебютантка на годината“, а това привлича вниманието на безкрайно много млади ухажори. Майка й също е доволна от този факт, тъй като това означава, че може да избира между най-влиятелните семейства в Ню Йорк.

Но Джаки няма никакво намерение да се омъжва. След като завършва „Васар“, тя печели стаж в списание „Вог“. Едва на 22 години, тя е избрана сред хиляди кандидати да работи за модната библия. Но стажът й там продължава само един-единствен ден. Главният редактор, притеснен от изгледите за брак на Джаки, както и от факта, че вече е на 22, а е започнала опасно да се еманципира, настоява момичето да се върне у дома и да помисли за семейство. Така, само след един – единствен работен ден, Жаклин е принудена да напусне работа.

Но не съжалява. Скоро след това започва работа като фоторепортер за „Вашингтон таймс хералд“, където заснема интересни срещи със случайни хора от улицата или известни личности.

През 1951 година най-важната задача за всяко момиче от американското висше общество е изпълнена – Джаки се сгодява за брокера Джон Хънстед-младши. Двамата дори обявяват годежа си през януари 1952 година. Но само месец по-късно бъдещата първа дама се отказва. Причината? „Той е твърде млад и незрял. Няма как да се омъжа за него“, споделя тя със сестра си.

И годежът е развален.

А и съдбата има други планове за нея.

Първата дама на Америка

През 1952 година Джаки се запознава с младия сенатор от Масачузетс Джон Фицджералд Кенеди. Двамата се движат в едни и същи кръгове и не е изненадващо, че се влюбват от пръв поглед, когато журналистът Чарлз Л. Бартлет ги запознава на вечеря през май същата година. Джон е покорен от красивата нюйоркчанка с изискани маниери, а тя – от привлекателния млад политик.

Връзката им е като романтична приказка за висшето общество. Те споделят толкова общо – една религия, общи виждания за литература и музика, любов към пътешествията и историята. Отношенията им бързо стават сериозни, затова и Кенеди не се колебае, а през есента на 1952 година й иска ръката.

Но младоженката не бърза да каже „Да“.

Годежът е обявен едва на 25 юни 1953 година. Жаклин бави отговора си почти месец, тъй като заминава за Лондон, за да присъства на коронацията на кралица Елизабет Втора. След като се връща обаче, приема предложението на Кенеди, който вече е избран за сенатор и активно се занимава с политика. Докато семейство Очинклос се готви за сватбата на по-голямата сестра Бувие, Каролайн скандализира всички – омъжва се преди нея.

„Тя винаги се сравняваше с Джаки и се опитваше да я надскочи“, казва години след сватбата й Труман Капоти. И не е изненадващо. След като Кенеди става президент, а Жаклин първа дама на Америка, дори и принцеса, Лий си остава по-известна като „сестрата на Джаки Кенеди“. И остава в сянката й до края на живота й.

Скандален брак

Годината е 1952, Джаки е сгодена за бъдещ президент, а Каролайн е уморена от цялото внимание, правила и ограничения, които постоянно й налагат. В желанието си да избяга от цялата тази публичност, по време на едно парти в Ню Йорк, тя се запознава с привлекателния Майкъл Канфийлд – син и наследник на Кас Канфийлд. И вижда в него своя билет за щастието.

Историите около Майкъл само разпалват интереса на младата дебютантка. Смята се, че той е незаконен син на принц Джордж – херцог на Кент и актрисата Кики Престън. Но тъй като неговото присъствие е било проблем за британската аристокрация, той е осиновен от американския магнат и отведен в Америка.

Да бъде омъжена за извънбрачен син на британски принц? Какво по-вълнуващо за едно младо момиче, които иска повече от всичко да засенчи по-голямата си сестра? И тя го прави. Бракът й определено е огромна изненада за висшето общество, но и скарва задълго двете сестри. Джаки се засяга, тъй като е убедена, че сестра й нарочно се е омъжила преди нея. Все пак тя побеждава. На церемонията с Джон Кенеди присъстват над 700 гости, а на сватбения прием – 1200. Много повече от тези на сватба на Лий.

И докато за амбициозната майка на сестрите Бувие сватбата на малката й дъщеря е провал, то венчавката на Джаки е сбъднат сън. Именно по тази причина тя забранява на бившия си съпруг да придружи дъщеря им до олтара през есента на 1953 година. Набеден за пияница, Джон Бувие изтрезнява след тежка нощ в дома си в Ню Йорк, докато в същия момент по-голямата му дъщеря е придружена от втория си баща в църквата. Където казва „Да“ на бъдещия президент на САЩ.

А причината за единственото наистина ужасяващо напиване през живота му, е отказът на бившата му съпруга да го покани на предсватбения официален обяд. Неговата постъпка й дава прекрасно извинение да настоява вторият й съпруг да отведе Жаклин до олтара на следващия ден.

Първа дама на САЩ и принцеса на Европа

Браковете на двете сестри са коренно различни.

Първата година от семейния живот на съпрузите Кенеди преминава в пълна идилия. След медения месец в Акапулко, те се преместват в едно от предградията на Вашингтон и сенаторът се отдава на политическите си ангажименти. Джаки е неизменно до него.

Три години по-късно отношенията между двамата са се променили. Джаки осъзнава, че макар и омъжена за един от най-желаните мъже в САЩ, тя далеч не е единствената жена в живота му.

Каролайн пък вече е открила, че бракът с Майкъл Канфийлд далеч не е романтичната приказка, която си е представяла. И осъзнава, че е обвързана със съпруг, който се оказва алкохолик и комарджия, докато Джаки уверено се е устремила към Белия дом. Нещастията по съдба би трябвало да ги сближат, но всъщност задълбочават пропастта помежду им. На пръв поглед двете сестри поддържат топли отношения една с друга, но във връзката им се настанява завистта, а съревнованието помежду им става все по-голямо. А и нещастията никога не идват едно по едно. Първо бракът на Каролайн се превръща в провал, а след това и Джаки претърпява спонтанен аборт. През 1956 година тя ражда и мъртвородено момиче – Арабела. Семейството така и не я кръщава, а гробът й остава без надпис. Именно в този период отношенията между Джон и Жаклин се пропукват – тя отчаяно иска дете, а съпругът й се впуска в различни извънбрачни авантюри, уморен от депресиите и отчаяните опити на жена си да се докаже като съпруга и майка.

Изневяра

По ирония на съдбата една от жените с които се впуска в любовна афера е собствената й сестра. За връзката им не се знае почти нищо. Историята обаче бива разказана от съпругът на Каролайн, който доста трудно приема развода им. По думите на Майкъл Канфийлд драмата се разиграва в Южна Франция, където двете семейства са заедно на почивка. В онзи момент отношенията между Джаки и сестра й са доста сложни. Не е ясно от какво е провокирана тайната среща между Кенеди и сестрата на съпругата му, но е факт, че Каролайн дори не прави опит да запази историята в тайна. Пред писателя Гор Видал Канфиийлд споделя: „Имаше моменти, когато ми се струва, че Лий стигаше твърде далеч. Като нощта, когато отиде в стаята на Джон, непосредствено до моята и прекара цялата нощ там, в имението в Южна Франция. А на сутринта се хвалеше с това“.

Това е жесток удар за Жаклин, която и без това е загубила вяра в себе си и в способността си да бъде пълноценна жена. Междувременно самата Каролайн няма деца, а и не мисли да забременява. Тя не е щастлива с Канфийлд и по-скоро мисли за развод, а не за укрепване на семейните връзки. Но дори и кратката й забежка с Кенеди не убеждава съпруга й, че е по-добре да се разведат.

Именно в този момент отношенията между двете сестри започват да се пропукватпо-дълбоко. В очите на обществото те са сплотени, приятелки и все така близки. Но връзката им никога вече не е същата. Джаки си затваря очите за изневерите на Кенеди – Инга Арвад, Марлене Дитрих, Джийн Тиърни, Мими Алдорф, Джудит Кембъл, дори Мерилин Монро. Но когато собствената й сестра й нанася удар в гърба, тя е обидена жестоко. Настъпва много студен период между двете, който продължава до момента, когато Лий се омъжва отново. А и мигът на отмъщението не е далеч – на сцената след няколко години се появява Аристотел Онасис.

Любов — между Париж и Белият дом

1956 година Джаки ражда мъртвородена дъщеря. Джон й изневерява с други жени, а Каролин и Майкъл решават да заминат за Европа. Бъдещият президент се готви да защити позициите си в Сената, а неговата балдъза никак не му помага. В същото време Лий се е впуснала в бурна афера с полски принц — Станислав Албрехт Радзивил.

Двамата се запознават по време на лов в Нотингам, през 1956 година. По същото време бракът на Лий с Майкъл вече се разпада и тя бързо се увлича по красивия полски принц. По ирония на съдбата той също е женен и то за втори път — съпругата му е Грейс Колинс — богата наследничка, за която се венчава, само за да получи британско гражданство.

Семейств Радзивил първо се мести на Бахамите, които по това време са британска колония, но скоро след това се връщат в Лондон. Докато ловът в Нотингам не променя хода на съдбата и не събира Стас и Лий. След няколко години тайни срещи, те се развеждат. Но докато за принц Радзивил разводът не е особено проблемен, то за Каролайн е изпитание. Майкъл отказва да я освободи от брачните клетви, църквата също. В крайна сметка отчаяният съпруг й дава развод, но не и папата в Рим. Въпреки това Каролайн се омъжва за своя Стас. Новата сватба обаче е на път да съсипе не само репутацията на младоженката, но и на бъдещата президентска двойка на САЩ. Защото според католическата църква тя е в двубрачие.

Принц Радзивил и новата му годеница се женят през 1959 година, но католическата църква продължава да бави развода с първия й съпруг и не признава вторият й брак за легитимен. А това за младата европейска принцеса е немислимо. Налага се Джаки да се намеси, за да повлияе на папата. И с нейно ходатайстване разводът е факт, а Лий се омъжва и в църква за своя принц. Междувременно му ражда две деца — Антъни Станислав Радзивил и Анна Кристина Радзивил. Вторият съпруг на по-малката сестра е още по-добре приет от семейство Кенеди, дори и от първия. Той става кръстник на синът им Джон, а президентът Кенеди му връща жеста при раждането на дъщеря им – принцеса Анна Кристина. Джаки е забравила лошите чувства към сестра си и дори кръщава дъщеря си Каролайн на нея. Чрез брака с полския принц фамилията Кенеди бива приета в кръга на почти всички кралски семейства в Европа. А Джон Кенеди не се колебае да използва този факт, за да спечели президентските избори в САЩ. Затова и Жаклин толкова охотно ходатайства в Рим пред папата. Който обаче приема да й даде булата за развод на сестра й чак през 1962 година.

При това тайно.

През 1960 година Джон Кенеди се кандидатира за президент на САЩ. Джаки е неизменно до него, докато не разбира, че е отново бременна. Тогава тя остава у дома си във Вашингтон, а интересът към двамата е огромен. Пиар екипът на Кенеди забелязва, че когато чаровната му съпруга го придружава, подкрепата за него расте. Те много умело използват присъствието на Джаки, както и раждането на бъдещото бебе, за да осигурят победа на изборите на бъдещия президент.

И успяват.

През 1961 година той официално полага клетва като 35-я президент на САЩ.

По същото време Европа е влюбена в по-малката от сестрите Бувие, а отстрани изглежда, че Каролайн най-накрая е сбъднала мечтата си. Джаки може и да е първа дама, но никога няма да бъде истинска принцеса. За по-малката от сестрите Бувие следват години на забавления и празненства. Тя може за 15 минути да си запази маса в най-престижните ресторанти в Париж, да отседне в най-луксозните хотели на Франция, а модните дизайнери я обожават. Всеки ден управителят на бутика на „Диор“ в Париж й изпраща букет цветя рано сутрин. И то в продължение на години, продължавайки до днес.

В дома си зад Бъкингамския дворец, само на метри от резиденцията на английската кралица, Лий посреща писатели, президенти, кралски особи, художници, дизайнери, политици… В нейното обкръжение са Гор Видал, Труман Капоти, принцове от арабския свят, президентът на Индия, италианският дизайнер Ренцо Монжардино, музикантите от Ролинг Стоунс и стотици други.

Кралски особи от цяла Европа я канят в домовете си, пие чай с английската кралица и нейните роднини, милионери и милиардери са в краката й. А аферата й с балетиста Рудолф Нуриев е обявена за скандала на десетилетието. Пред нея са отворени всички врати — тя е млада, красива, обожавана, а при това и принцеса. „Нейно кралско височество принцеса Станислав Радвизил“ е най-желаната жена в модерния свят по онова време. Докато един грък не открадва сърцето й, за да го разбие години по-късно. И така се превръща в оръжието на отмъщението на собствената й сестра.

Мерилин, Далас и Кенеди

През 1961 година Джон Кенеди става президент, Джаки, която вече е майка на едно дете — Каролин, а през ноември 1960 година ражда и така мечтания син — Джон Кенеди — младши. В първото семейство обаче назрява поредна криза — президентът се е увлякъл по една красива млада актриса, а нейното име е Мерилин Монро.

За първи път президентът на Америка е толкова непредпазлив. Двамата са виждани заедно, следват тайни срещи в дома на брат му Робърт, забранена любов по време на командировки. Лекарите са категорични — Джаки трябва да се възстанови от раждането на децата си, а и тя самата приема доброволно изолацията. Но само за известно време.

Докато дейната първа дама обновява Белия дом и го превръща в най-големия жив музей по американска история, президентът изживява страстна любов с прочутата актриса. Но тайните им забежки започват да стават твърде проблемни. Тя решава, че той ще се раздели със съпругата си заради нея и дори започва да се нарича пред приятели бъдещата госпожа Кенеди. Кариерата на американския президент е под заплаха и той слага край на връзката им доста неочаквано. Мерилин изпада в депресия и година по-късно се самоубива.

Джон и Джаки правят опит да се помирят, а какъв по-хубав начин да се сближат от едно бебе. През 1962 година Жаклин забременява за трети път, а през август 1963 година ражда син — Патрик. Детето обаче се ражда пет седмици по-рано и е с неразвити бели дробове. Веднага е преместено в болница в Бостън от въздушната база Отис, но след няколко дни умира. Джон е до сина си, когото кръщават Патрик. Всички очакват, че след тази трагедия връзката им ще се разпадне, но се случва точно обратното. Те стават по-сплотени от всякога.

„За първи път Джон осъзна колко е важна Джаки за него. Те бяха съпрузи и приятели, но сега бяха и партньори. Загубата на детето изгради невероятно силна връзка между тях. И бракът им наистина се закрепи“, разкриват техни приятели.

Щастието обаче не продължава дълго.

На 22 ноември 1963 година, в 12:30 местно време, Джон Кенеди е прострелян смъртоносно от Лий Харви Осуалд. Той убит по време на визита в Далас, Тексас, а Джаки е до него. Първата дама е в розов костюм в деня на смъртта му. Остава с него и в болницата, отказва да се преоблече дори и когато пренасят тялото му във Вашингтон. По-късно казва на Клаудия Джонсън, която става нейна наследница като първа дама: „Исках да видят със собствените си очи какво му причиниха“. Снимките на окървавената Джаки обикалят целия свят.

А Лий? По това време Лий се наслаждава на живота в Европа, пътува с Джаки по света, като нейна придружителка по време на официални визити и се наслаждава на живота на принцеса. Нейн съпруг е най-популярният принц в Европа, а неин любовник — най-желаният милиардер в цял свят — Аристотел Онасис.

Златният грък

Семейната идилия на семейство Радзивил продължава. Двамата съпрузи бързо осъзнават, че любовта им си е отишла, но заради децата остават заедно. Всеки от тях е свободен да потърси любов навън, но с едно малко условие — да бъде дискретен. През лятото на 1963 година двамата са поканени на яхтата на Аристотел Онасис — гръцки милиардер и един от най-влиятелните хора на планетата. Пламенната американка се влюбва до уши в него и двамата стават любовници. И въпреки че е лудо влюбен в Мария Калас и все още женен за първата си съпруга Тина, Аристотел се впуска в бурна връзка с Каролайн „Лий“ Радзивил. За нещастие тази любов се оказва фатална за нея.

Точно тогава Лий прави съдбовна грешка — кани Джаки на яхтата в Гърция, за да се разсее от загубата на третото си дете.

„Той успя да я отвлече от мрачните й мисли. Благодарение на това пътуване Джаки малко по малко започна да се съвзема. Не остана никакво съмнение, че Онасис също бе силно впечатлен от нея. Но тя бе омъжена и обичаше съпруга си, затова се върна в Америка при него. А Лий остана, защото го обичаше. Но нищо вече не беше същото.

„Лий вярваше, че присъствието на Джаки ще накара гърците да я приемат по-топло. Тя се надяваше да стане втора съпруга на Онасис. Вместо това той се влюби в сестра й, а това разби сърцето й завинаги.“, разказват биографите на сестрите Бувие Сам Кашнър и Нанси Шоенберг. По думите им Труман Капоти пръв разбрал истината. „Лий вярваше, че е спечелила срещу Джаки. Но всъщност сама тласна Онасис в прегръдките й. Това беше играта на Джаки и тя спечели. А сестра й никога не си го прости“, казва той.

Лий може би е щяла да успее да спечели гърците и Онасис, ако не бе убийството на Кенеди. Тя кани Онасис в Белия дом в дните след смъртта на Джон Фицджералд, за да разсеят сестра й. Именно в този момент връзката между двете сестри е най-здрава и стилна. И сякаш всичко лошо — омразата, съперничеството, ревността остава на заден план. „В онези дни присъствието на Онасис внесе някакво спокойствие в дома им. Имаше някакъв елемент на лекота в онези мрачни дни и дори Джаки беше видяна да върви ръка за ръка с него по коридорите на Белия дом и да се усмихва“ казва още Кашнър.

Робърт Кенеди

След смъртта на Джон Кенеди, Джаки се премества в семейния им дом в Джорджтаун. „В нощите, когато съм сама единствена компания ми прави водката“. Тя работи заедно с писателя Уилям Манчестър по книгата „Смъртта на Кенеди“, участва в благотворителни инициативи и се кани да се отдаде на уединение и вдовство. Но Америка не иска да се откаже от любимата си първа дама. Семейство Кенеди между другото също.

Робърт Кенеди се оказва най-близо до Джаки. Бившият главен прокурор на САЩ също има амбиции да стане президент и въпреки щастливия си брак със съпругата си Етел, през годините след смъртта на Джон, именно на него разчита Джаки. В него тя вижда втори баща за децата си, а и той не крие, че е силно привлечен от нея. Дали е имало романтични отношения помежду им, биографите спекулират. Той обаче е готов да се възползва от нейните връзки, положение и влияние в обществото, за да си проправи път до Белия дом. А дали Джаки или Етел ще бъде първа дама там е въпрос, който тепърва ще се решава.

Джаки приема съдбата си. Тя дели времето си между Париж и Вашингтон, но след като Кенеди оповестява намеренията си да влезе в Белия дом, самата тя вижда възможност отново да се върне там. Двамата работят изключително активно по кампанията му и най-накрая той е номиниран за президент. Колко е голямо влиянието на бившата първа дама става ясно от думите на Кенеди. Когато журналистът Арт Бохуалд го пита дали ще продължи напред, той казва „Зависи какво иска Джаки. Ако иска — ще го направя“.

За съжаление триумфът му е кратък. На 5 юни 1968 година, минути след полунощ, Робърт Кенеди е прострелян смъртоносно от Ширхан Ширхан пред хотел Амбасадор, Лос Анджелис. Джаки веднага излита от Манхатън, за да е до съпругата му Етел и брат му Тед в болницата. Робърт умира, а семейството получава редица заплашителни писма, че и други от тях ще умрат, ако не се откажат от борбата за Белия дом. Джаки се ползва със защита от тайните служби, но е ужасена за своя живот и живота на децата си. Смъртта на Робърт болезнено й напомня за убийството на Джон Кенеди. И тя се обръща за помощ към дългогодишния си приятел — Аристотел Онасис

Любов и отмъщение

Гръцкия корабен магнат вече е разведен със съпругата си Тина, но двамата продължават да живеят заедно. Той обаче може да предложи на Джаки три неща, които Америка никога няма да й върне — сигурност, спокойствие и стабилно бъдеще за децата й.

„Те убиват Кенеди, а след това сигурно ще се прицелят и в децата ми… Трябва да се махна от тази страна“. С тези думи Джаки напуска Америка и заминава за Гърция, където заживява на остров Скопиос. Аристотел отдавна й е направил предложение за брак, но тя все така отказва. Смъртта на Роб Кенеди обаче се оказва повратна точка в живота й. Възпитана като нюйоркчанка от аристокрацията, свикнала с бляскавия и луксозен живот, Джаки решава да се омъжи за него и да осигури до живот себе си и децата им. Аристотел я обсипва с бижута, подарява й Скорпиос, обещава защита за наследниците й, а в същото време се заклева, че няма да пречи на отношенията между семейство Кенеди и децата на бившия президент. И Джаки приема.

А това съсипва Лий.

„Това е удар, от който връзката им никога не се възстанови напълно и това, което направи всичко още по-болезнено, беше, че Лий бе тази, която събра Джаки и Ари заедно“, казва Труман Капоти. От този момент нататък отношенията им никога вече не са същите. Джаки знае, че сестра й е отчаяно влюбена в Аристотел. Знае също така, че се надява да се омъжи за него. Но въпреки това приема предложението му за брак, отмъщавайки й за предателството с Кенеди десетилетия по-рано. И нанасяйки й най-силният удар.

Списъкът с враговете

Пет години по-късно Лий се развежда със Стас, а годините след развода й са доста трудни. Тя е принудена „О, какъв ужас“, да работи, за да се издържа. Нещо немислимо за жена с нейното положение и класа. Възпитани, че мъжете са тези, които осигуряват всичко на жените от техния кръг, сестрите Бувие се превръщат в жертви на собственото си възпитание.

Въпреки това бившата принцеса се справя с достойнство с тази ситуация. Тя работи за „Армани“, моден консултант е във „Воуг“, занимава се с интериорен дизайн и дори пише книги. А тя има много истории, които да разкаже. Животът й е много по-ярък и цветен от този на Джаки, макар последната да е истинска първа дама.

Но въпреки това изпада в положението на бедна роднина. Докато не среща Хърбът Рос.

През септември 1988 година бившата принцеса се омъжва най-после, този път за филмовия продуцент Хърбърт Рос. Двамата обаче не прекарват и година заедно, въпреки че бракът им оцелява до 2001 година. Той не може да прежали първата си съпруга, а тя — да понесе живота в Калифорния. Затова предпочита да се върне в Манхатън, обявявайки, че провинциалният Ел Ей е толкова пошъл, че не иска да стъпи в него.

Покрай проблемите със съпруга си, Лий започва да пие. И този път Джаки се намесва дори и болна от левкемия. През 1993 година, когато проблемите на сестра й с алкохола стават причина собствената й дъщеря да избяга при леля си, принцесата понася тежко този удар. Но успява да се вземе в ръце. Смъртта на сестра й и завещанието й стават причина тя да изправи рамене и да докаже, че макар и последна от рода Бувие, не се е пречупила пред бремето на тегобите.

Малко преди да умре, Джаки оставя на Гор Видал книга, за която пише, че в нея е „списъкът с враговетеми“. Писателят си мисли, че това е някаква шега, но последвалите събития го карат да промени мнението си. В списъка от имена присъства и това на собствената сестра на Жаклин — Каролин Лий Бувие.

А в завещанието няма нищо.

Приживе Джаки много строго определя наследството си. След две години битки с адвокатите на Кристина Онасис за по-голям дял от състоянието на съпруга си, тя е принудена да приеме споразумението за 26 милиона долара и да се откаже от всичките си други претенции и придобивки. И тя го прави. Но дори и от гроба не забравя за сестра си. А последните й думи към нея са доста ясни. „Не оставям нищо на разположение на по-малката ми сестра Лий Бувие Радзивил, към която изпитвам огромна привързаност и обич. Защото вече съм направила всичко за нея. През целия си живот“. С тези думи Джаки оставя без наследство единствената си сестра.

Последната Бувие

По ирония на съдбата по-малката сестра се смее последна. И именно тя се превръща в последната модна икона и живият символ на една отминала златна епоха на 20-ти век. Лий днес живее между Париж и Лондон, апартаментът й гледа към Айфеловата кула, а навсякъде я посрещат като принцеса. Титла, която тя възстанови след третия си развод, само заради децата си. Нейният живот продължава да е изпълнен с пътешествия, срещи, приятелства, приключения и предизвикателства. И докато Джаки е принудена да живее според неписаните правила за първите дами на Америка, Лий продължава да живее истински — дива, непокорна, ярка. Като своето време.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!

Ползвайки нашия сайт вие приемате и се съгласявате с правилата за неговото използване и информацията, която системата получава за вас Повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close