You are here
Home > Cherchez la femme > Жените на Големите > Проклятието над Кенеди: Жените, които изплащат греховете на династията

Проклятието над Кенеди: Жените, които изплащат греховете на династията

Трудно е да станеш част от клана Кенеди, но ако влезеш в редиците на „американското кралско семейство” ставаш част от историята и…плащаш висока цена

Семейство Кенеди не са просто част от американската история. Те я пишат – независимо дали са част от изпълнителната власт или са лидери на обществено мнение. Бляскави, образовани, богати и амбициозни – наричат ги „американското кралско семейство”. Трудно е да влезеш в редиците им и още по-трудно да бъдеш щастлив там.
За проклятието над Клана Кенеди е писано много. Естествено, мнозина не вярват в него, но никой не може да отрече очевидното: Насилствената, неестествена смърт е неканен, но чест гост в дома им.

Да си жена в Клана означава много: Престиж, богатство, влияние и възможност да гледаш от първия ред как се пише историята. В замяна обаче трябва и да дадеш много- най-лесното е да бъдеш обществено ангажирана. Останалото се изневери, зависимости и…реалната възможност да останеш млада вдовица или опечалена майка.

Греховете на бащата

Джоузеф Патрик Кенеди е внук на ирландски емигрант. Дядо му е бил почтен католик, пристигнал с кораб, за да се спаси от глада /или кой знае какво/, което го чака в Родината.Синът му е подсигурен, но предпочита да си вади хляба с грабежи. Наследникът му – Джоузеф Патрик носи буйната кръв на предците, но е още по-амбициозен.

Той успява да натрупа пари по време на Сухия режим и да блесне на борсата. На 25 внукът на гладния емигрант е шеф на банка. На 35 вече е мултимилионер и успява дори да бъде назначен за посланик.
Вярва че е роден за велики дела и разбира, че парите са най-крехката, достижима степен на властта. Иска повече, но държава, водена от бели англосаксонци и протестанти, не е време да бъде управлявана от ирландец, католик.

Достатъчно далновиден, той сключва брак по сметка с Роуз Фицджералд. Тя е много порядъчно момиче и дъщеря на първия ирландец, който успява да стане кмет на Бостън.

Джо не спира да хойка и да прави пари, но да държи в желязна хватка семейството си. Като богобоязлива католичка Роуз не спира да ражда, а той възпитава наследниците си:

„Не искаме да имаме губещи сред нас. Не ставайте втори или трети, това не се брои. Трябва да побеждавате!“
Embed from Getty Images
И те го слушат – първи в училище, в най-добрите университети, на стадиона. Герои от войната и бляскави светски дами с фамилия Кенеди стават истински звезди в медиите, а когато някой от тях се провали, просто следващия поема скиптъра, за да изпълни завета на татко…

Роузмари – срамната тайна на патриарха

След като ражда две прекрасни момчета на мъжа си, пуританката Роуз има шанс да стане майка и на момиченце. Дъщерята обаче създава проблеми с раждането….

Лекарят закъснява, съветват родилката да се опитва да се съпротивлява при контракциите. Така бебето е лишено от кислород и последствията от това са непредвидими. След два часа докторът най-после се появява и помага на бял свят да се появи Роузмари. Изглежда толкова перфектна, че семейството единодушно решава да носи името на майка й.

Скоро обаче става ясно, че тя „не е като другите в семейството”. Късно пропълзява, прохожда, проговаря. Майката поне вярва, че момиченцето ще настигне връстниците си. В семейството се раждат още шест деца и „различното” дете се чувства щастливо. Тя е послушна, с ентусиазъм се включва в надпреварите с лодки, обожава пианото и песните, но не може да нареже пържолата си.

Роузмари танцува прекрасно, но е притесняващо непохватна. За разлика от братята си не блести с постижения в училище, но толкова красива и слънчева, че до 11 годишна възраст успяват да опазят тайната за „несъвършенството” й.

Тя обаче става все по-буйна, проявява агресия и пристъпи на гняв. За да не вреди на имиджа на семейството и на неугасналите управленски амбиции на бащата, я изпращат в училище за умствено изостанали.

С днешна дата и след обследване на дневника й, психолози твърдят, че може би е страдала от дислексия. С повече работа и семейна подкрепа би могла да води нормален, пълноценен живот, но Роузмари просто е била скрита от очите на всички. Тя непрекъснато сменя училища, но не завършва четвърти клас.

Когато Джоузеф става посланик, е настанена в католическо училище и е много щастлива. След това обаче идват проблемите. Все по-красива, изкусителна, невъздържана и буйна, тя бяга от училище, забавлява се по баровете и дава поводи бащата да се притеснява, че ще е сексуално експлоатирана.
Embed from Getty Images
Една извънбрачна бременност би била пагубна за първородния и останалите синове на амбициозния Кенеди. Той научава за експериментална процедура, наречена „лоботомия” и решава, че това най-после ще укроти буйната му дъщеря. Една от сестрите на Роузмари предупреждава майка си, че това може да е опасно.
Джоузеф обаче действа на своя глава. Без да предупреди никого, оставя детето си в ръцете на доктор през 1941 година.

Резултатите са катастрофални. Вместо значително подобрение на екзалтираните й прояви, интелектът й рязко се снижава. На 23 години, Роузмари за първи път става първа по нещо в семейството – тя е жертва №1 на Проклятието, за което ще говорят поколения наред…

С интелект на двегодишно дете и неподчиняващи й се крайници, тя е затворена в психиатрия. Баща й никога не отива да я види. Майката двадесет години ще твърди, че не знае нищо за лоботомията. Вижда детето си чак след като мъжът й се парализира. Братята и сестрите с години не знаят нищо за Роузмари. За родителите й тя е „камък” по пътя към Белия дом. Джоузеф се ограничава да пуска слухове, че дъщеря му преподава на болни деца на Запад и не иска публичност.

След десетилетия малката й сестра Юнис научава цялата истина, обявява я публично и основава Олимпийските игри за инвалиди.

Роузмари е петото починало дете на Кенеди, но първото издъхнало от естествена смърт.

Преди нея, три години след лоботомията, първородният син на клана намира смъртта си на бойното поле. Джоузеф Кенеди – младши е зеницата в очите на родителите си – красив, блестящ студент по право в Харвард.

Той е възпитан в изключително чувство на дълг и като мъж на честта зарязва ученето, за да се бие във Втората Световна война. Участва в секретните сили на авиацията с благословията на баща си, който страшно иска син-герой.
Embed from Getty Images
Джоузеф Кенеди-младши е сгоден, но не дочаква сватбата си. Загива над Ла Манша и останките му никога не са открити.

Четири години след героя от Войната загива и Кейтлин. Тя е омъжена за маркиз Уилям Кавендиш. Двамата са щастливи, но и той намира смъртта си в пожара на войната – само три месеца след сватбата им.
Embed from Getty Images
Кейтлин остава вдовица на 24 години. След четири години се влюбва отново. Вече планира сватба със своя нов любим, но двамата загиват в самолетна катастрофа на път за Ревиерата.

Стопанката на Белия дом

Преживяното от Роузмари, смъртта на „престолонаследника” и трагедията на благородничката не съсипват главата на Клана. Факелът е предаден на Джак – следващият бляскав принц, герой от войната и харизматичен герой за масите.

Жените го обожават, той им отвръща със същото, но мисис Кенеди може да стане само жена, която ще изглежда на място в Белия дом. Когато Джон Кенеди се запознава с Джаки тя е сгодена, но бързо забравя за любимия си. Той иска да пробие на политическата сцена и не му е до любов. Баща му обаче вижда в лицето на младата журналистка блестяща партия – достойна за сина му.
Embed from Getty Images
След година се сгодяват, а сватбата им е обявена за Сватбата на века. Те изглеждат създадени един за друг. Джаки има съвършени маниери, изискан вкус и престижно образование. Нищо от това обаче не й пести трагедиите и сълзите.

Двамата със съпруга й губят първото си дете. Докато той се издига и влиза в Белия дом, тя търпи изневерите му и сплетните. Ражда му две хубави деца, но това което разбива сърцето й, е смъртта и на бебето Патрик. Малкият син на Кенеди се бори за живота си 40 часа, но губи битката.

Мъката ги сближава, но животът продължава да ги разделя. Изневерите на президента и публично известната му афера с Мерилин Монро са бреме, което малцина могат да понесат. На Джаки обаче й е писано още – да прострелят мъжа й пред очите й и да доведе малките си деца до ковчега на баща им.

Единственото, което съдбата й спести, е да преживее и смъртта на единствения й оцелял син. Джон Кенеди – младши и съпругата му загиват в самолетна катастрофа през 1999та. Тогава той е само на 38 и е изгубил майка си преди 5 години.
Embed from Getty Images
След смъртта на Джон Кенеди – старши, надеждите на клана се съсредоточават в Робърт. Най-малкият му брат едва е оцелял в тежка катастрофа, но господин Главният прокурор щурмува президентството.

Ексцентричната му съпруга Етел носи единадесетото му дете, когато са в разгара на предизборна кампания. По всичко личи, че следващият президент на страната ще се нарича отново Кенеди, но юристът е прострелян. Лекарите се борят едно денонощие за живота му, но и този син на Джоузеф и Роуз не успява да пребори Онази с косата.

Етел ражда последното си дете като вдовица. Преживяла тайното съревнование с Джаки, измените на мъжа си, болката от поредното секцио, тя отглежда достойни синове и дъщери на династията.
Embed from Getty Images
Тя не се омъжва отново , защото предпочита да се посвети на децата си. Нейният жребий обаче също не е за завиждане. Децата й са общественици, политици, бизнесмени, но Дейвид умира от свръхдоза, а Майкъл – при ски-инцидент в Аспен. Снаха й Мери потъва в лапите на алкохола и се самоубива с антидепресанти.Последната жертва на Проклятието е внучка й Сърша. Тя загина на 22 през август 2019, вероятно от свръхдоза.

Последният оцелял син на Джоузеф – Едуард не успява да стъпи в Белия дом. Неприятностите като че ли не спират да го следват.

Да, става член на Сената и истинска икона в Демократическата партия, но личният му живот изглежда катастрофално. Първата му съпруга Джоан Бенет се чувства не на място в това бляскаво семейство победители. Когато Тед застава на чело на семейството, тя вече има проблем с алкохола. Мъжът й не може да й помогне, а и споделя слабостта на братята си към красивите жени.
Embed from Getty Images
Година след смъртта на Робърт той се оказва отговорен за смъртта на помощницата си в автомобилна катастрофа. Тед оцелява, но не и шансовете му за Белия дом.

Четири години по-късно синът му Едуард губи десния си крак в битката си с рака. Другото му дете – Патрик, се лекува от зависимостта си към кокаина.

Самият Тед Кенеди издъхна след мъчителна битка с рака, а Джоан не успя да се пребори със зависимостта си и причини толкова скандали, че попречиха на сина й да следва политическите си амбиции.

Момичетата на татко

Юнис изглежда като помилвана в този океан от трагедии. Тя, естествено, е съпруга на сенатор и видна активистка, която се бори и получава подкрепа за правата и нормалния живот на хората с увреждания. Благодарение на нея хиляди инвалиди стават не само олимпийци, но и водят достоен начин на живот.

Майка е пет деца и баба на тринадесет внука. Доживява до достолепните 88 години, без да спира да работи за благото на хората.

За нея добри думи намира дори взискателния й баща:

„Конкуренцията ни управлява. Това важи и за жените. Всъщност Юнис беше по-енергична от Джак и Боби. Ако беше мъж, тя щеше да стане президент. ”

Патриша Кенеди получава благословията на баща си, за да прави кариера като продуцент в Холувуд. Сестра й Юнис я запознава с актьора Питър Лефорд. От брака им се раждат четири деца, но щастието им е кратко.

Питър има проблем с пиенето и дрогата. Когато убиват Джон Кенеди и Пат започва с алкохола. Въпреки религиозността си, след 11 години брак, сестрата на покойния президент обявява намерението си да се разведе. Тя е първата в семейството, която се решава на тази стъпка.

След това дълго се лекува от алкохолна зависимост, но успява и посвещава живота си на борбата със зависимостите.

Джийн Кенеди- Смит е най-малката дъщеря, но тя прави завидна политическа кариера. Тя прави впечатляващо много за мира в прародината на семейството си, защото е назначена за посланик в Ирландия по времето на Клинтън. Също като сестра си работи и в полза на хората с ограничени възможности.

В личен план може да се каже, че е успешна. Най-добрите й приятелки в училище стават съпруги на братята й Боб и Тед. Тя има четири деца – две момчета и две осиновени момичета. Синът й Уилям е успешен терапевт до момента, в който го съдят за изнасилване. Оправдан е, но остава уязвим пред обществото, което не му пречи на по-късен етап да работи за него.

Новото поколение Кенеди вече правят уверени стъпки и в шоубизнеса, и в политиката. Нямат време да се страхуват от проклятия. Смъртта може да е чест гост в семейството им, но те имат твърде големи планове, за да се съобразяват с нея!

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!

Ползвайки нашия сайт вие приемате и се съгласявате с правилата за неговото използване и информацията, която системата получава за вас Повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close