You are here
Home > Cherchez la femme > Икони и легенди > Райна Княгиня – 5 неща, които не знаем за нея

Райна Княгиня – 5 неща, които не знаем за нея

В деня на народните будители ви представяме една жена, пред която България и до днес се прекланя – Райна Княгиня

Тя не е царица, но е тачена като такава. Тя не е светица, но е почитана като такава. На 1 ноември, деня на народните будители, ви представяме една жена, чиято отдаденост и борбен дух я превърнаха в икона за българите — Райна Княгиня.

Всички знаем, че Райна Попгеоргиева е била българска учителка, която е ушила главното въстаническо знаме на Панагюрски революционен окръг за Априлското въстание. И в деня на въстанието го развявам рамо до рамо с Бенковски.

Райна Княгиня
Райна Княгиня

Това, което остава скрито в учебниците по история, е фактът, че будителката има трагична съдба. Ето 5 факта, които малцина знаят за нея.

1. Шие знамето под заплаха за живота си

Когато през март 1876-а един от главните революционери идва в дома й и с разрешението на баща й я води на едно от събранията, тя не подозира, че тази среща ще промени живота й. След събранието, един млад мъж с руса коса, сини очи и тънки мустачки застава до нея и й нарежда да извезе знамето на въстанието. В отговор на думите й, че не е получила разрешение от баща си, Бенковски й казва „Няма мама, няма тати. Ти трябва да ушиеш знамето, ти знаеш тайната.“. И посочва револвера на кръста си.

rajna-2

Отнема й няколко дни, за да го ушие и после заедно с него го развява. По време на разпитите в турския конак по-късно признава „Бенковски ме накара да ушия знамето, а народът пожела да го развея“

2. Тайно влюбена е в Бенковски

Самата Райна Княгиня признава в биографията си, че е била влюбена в Георги Бенковски. Той обаче никога не е дал знак, нито е казал и дума, че изпитва същите чувства към нея. Тя се задоволява да го обича тайно, но не крие пред кореспондента Дженюариъс Макгахан, че е била влюбена в него.

rajna-5

3. Осанна и разпни я!

В деня на започването на въстанието, Райна Попгеоргиева застава от лявата страна на Бенковски, а после се качва на бял кон и развява знамето, минавайки през цяло Панагюрище.

„По желание на гражданите трябваше да взема знамето на ръце, да препаша сабя и револвер и да седна на избран кон, за да премина през целия град и да оповестя на събралия се по улиците народ, че петвековното турско иго е отхвърлено завинаги. Това беше най-тържественият ден на нашата кратковременна свобода. Беловласи старци, редом с невръстни деца, вървяха навсякъде след мен, пееха любими народни песни. Жени, девойки и старици хвърляха върху нас толкова много ухаещи и разноцветни букети, че целият път беше постлан с тях като великолепен килим. Виковете „Ура!“ и „Да живее!“ нямаха край. Тази тържествена процесия продължи до вечерта.“, пише в биографията си Райна. А сред множеството се чува още „Да живее княз Бенковски, да живее княгиня Райна! Честито ви царство!“.

След като въстанието е жестоко потушено, а Бенковски убит, тя е влачена из съдилища и захвърлена в един от най-мръсните затвори в Пловдив. Насилвана, измъчвана и болна, след Освобождението тя е белязана за паднала жена и в родния й Панагюрище, никой не я поглежда и не й подава ръка — моралът на XIX век я бележи с най-жестоката дамга.

4. Спасена е след намесата на европейски дипломати и учи акушерство в Русия

За нея, съвременниците й казват, че е диво и непокорно момиче с доста опак характер. Въпреки че на 17 Бенковски я заплашва, че ще отнеме живота й, ако не ушие знамето, тя сама дръзва да яхне кон и да го развее заедно с него. По време на пленничеството й, богат турчин й предлага да я измъкне от затвора и да се ожени за нея, ако приеме исляма, но тя е твърде горда и отказва.

След жестоките изпитания в затвора и намесата на европейските дипломати, пред нея се отварят вратите на цяла Европа — тя обаче решава да замине за Русия, където да учи акушерство. По ирония на съдбата, в освободена България, никой не иска професионална акушерка и се принуждава отново да стане учителка.

rajna-5re

Говори се, че княз Фердинанд иска да я направи придворна на съпругата си, но Райна отказва. Вместо това избира да стане бедна учителка във Велико Търново, където се омъжва за Васил Дипчев — кмет на града и будител, с когото си пишат, докато тя е в Москва. Животът им не е лесен, тъй като той е груб човек и краен русофил, но въпреки изпитанията, тя му ражда 5 деца и осиновява едно момиченце.

5. Умира в бедност и загубила разсъдъка си

Най-малко известни са фактите за смъртта на Райна Княгиня. Съпругът й умира по време на режима на Стамболов и тя остава сама с 6 деца. В София работи като акушерка при богати чуждестранни дипломати и така успява да изхрани децата си. На 15 години третия й син Петър се прострелва смъртоносно и умира. Останалите 4 момчета оцеляват и са изпратени във военни училища. Проявяват се достойно по време на войните, но са погубени от комунистическия режим след 1944 година. Осиновеното момиченце — Гинка става учителка, но оттам – насетне историята губи следите й.

Самата Райна Княгиня посреща новия век със съзнание замъглено от лудостта и тяло белязано от изпитанията. Болна от туберкулоза, с помътнял разсъдък и изтощена от тежките раждания, тя умира на 29 юли 1917 година. Първоначално е погребана в София, но по-късно останките й са тържествено преместени в родния й Панагюрище, в двора на бащината й къща.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!