You are here
Home > Дом и семейство > Идеален дом > Ръкотворният рай на баронеса дьо Ротшилд: Как наследницата на милионера остана в историята

Ръкотворният рай на баронеса дьо Ротшилд: Как наследницата на милионера остана в историята

Една от наследниците на династията Ротшилд вградила мъката си в създаването на непреходна красота

В банкерската династия Ротшилд правилата били като във всички останали големи фамилии: Бизнесът остава в ръцете на синовете. От жените се очаква да се омъжат сполучливо и да се реализират като майки и благодетелки.
villa-ephrussi-de-rothschild
Баронеса Беатрис Ефруси дьо Ротшилд не била „революционерка”. Не въстанала срещу наложените порядки, но все пак успяла да остане в историята. Създала истински шедьовър от дома си на Лазурния бряг. Нарекли го още тогава „Раят на Земята” и бил образец за архитектурно майсторство и ландшафтен дизайн. Във вилата били подредени десетки произведения на изкуството и в него били вложени цялото време, страст и усет към красивото, което баронесата имала.

Тя била родена в семейството на Алфонс дьо Ротшилд и пари, както се разбира, не й липсвали. Беатриса имала всичко, но както винаги се оказва – щастието не може да бъде купено.

Омъжила се през 1883 година за мъж „от сой”. Морис Ефруси бил банкер и нефтен магнат, а семейството му емигрирало от Одеса в Париж. Надеждите на фамилиите им за умножаване на богатството не се оправдали. Тя изкарала тежка болест след която не успяла да роди, а той бил болезнено пристрастен към хазарта. Живели толкова трудно заедно, че след 21 години семеен живот в ада се развели.
villa-ephrussi-de-rothschild-cot-dazur
Баронеса Беатриса потърсила утеха за нараненото си сърце не в нова любов, а в нещо по-вдъхновяващо. Решила да пресъздаде Рая на Лазурния бряг във Франция. Наследила 700 милиона лири от покойния си баща и успяла да измъкне из под носа на белгийския крал 7 хектара земя на Кап Ферра.

Строителството на мечтаната й вила продължило 6 – започнало през 1906 и до края по него работили цели 20 архитекта. Взискателната баронеса сменяла един след друг специалистите, докато не намерила този, който превърнал мечтата й в реалност.
villa-ephrussi-de-rothschild-cot-dazur2
През 1912 година вилата „Иль дьо Франс” (Френският остров) отворила врати и се превърнала в зимното убежище на Беатриса. Десет години тя не преставала да я посещава и да трупа своите безценни произведения на изкуството. В интерес на истината обаче щом завършила красивия си дом, тя загубила интерес към него.

През остатъка от живота си баронеса дьо Ротшилд жадно събирала още и още експонати за колекцията си от скъпи скулптури, картини и самовари. След смъртта й, съгласно последната й воля, те били предадени на Академията по изящни изкуства.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!