You are here
Home > Хоби и ТВ > Любопитно > Разходка из замъка на Дракула: Тайните, които не знаем за него

Разходка из замъка на Дракула: Тайните, които не знаем за него

Замъкът на Дракула не е на Дракула?

Със сигурност сте се изкушавали поне веднъж, да отидете до съседна Румъния, за да посетите замъка Бран, за който се вярва, че е бил собственост на Влад Дракула. Но знаете ли, че той всъщност няма почти нищо общо с него? Благодарение на Брам Стоукър и неговите книги, крепостта се превръща в най-голямата туристическа дестинация в съседна Румъния.

Но в митовете за нея почти няма истина.

Всички, с изключение на истинския собственик на замъка „Бран“ го свързват с Дракула. За архитект Доминик фон Хабсбург, тази крепост в Румъния обаче има друг смисъл.  Тя е бивш дом на баба му – кралица Мария от Единбург и дядо му – крал Фердинанд Румънски, които превърнали замъка в щастливо място от „светлина и цветя“.

Замъка на Дракула - какво не знаем за него?
Замъка на Дракула – какво не знаем за него?

Малцина знаят нещо повече за този замък, освен това, че през 1897 г. е послужил като вдъхновение за историята за вампири на Брам Стоукър. И че някога тук е живял Влад Цепеш Трети или Влад Дракула.

bran-4

Хабсбург (79), който живее в Ню Йорк, обвинява румънското правителство за това. След падането на комунизма през 1989 г., властите се възползват от връзката на замъка с Дракула, за да привличат туристи и да обявят истинските му собственици за феодали.

bran-5

В действителност, местното население обожавало кралица Мария. И то толкова много, че и подарили крепостта от 14-ти век, посочва Хабсбург.

След като през 2006 г. той и сестрите му наследили замъка, те се опитали да го освободят от лошата слава. И се да го превърнат в музей. Връщат част от мебелите на баба си в двореца, осигуряват гид, който да разкаже истината за замъка и връзката му с кралското семейство. Kо въпреки това, всички продължават да го наричат замъка на Дракула.

bran-2

Скоро кралската приемна става „стая за чай, в която отсядат посетители от цял свят“. И предстои да се превърне в ресторант.

bran

 

Доминик фон Хабсбург знае, че завинаги ще си остане връзката с Дракула, защото повече от 800 000 туристи, които всяка година посещават замъка „идват за Дракула“. „Но си тръгват с кралицата“, с гордост добавя той.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!