You are here
Home > Cherchez la femme > Жените на Големите > Рейф Файнс – Сляпата страст на един чистокръвен принц да играе злодеи

Рейф Файнс – Сляпата страст на един чистокръвен принц да играе злодеи

Рейф Файнс, който още не може да научи света да произнася правилно името му, отдавна прати обществените порядки по дяволите и живее както му харесва

Той е истински нормандски принц, братовчед на бъдещият крал на Великобритания, сърбин по паспорт и руснак в минал живот. Не, не е аферист, нито шизофреник – просто умело съчетава страстта си към крайностите и нуждата да бъде хамелеон. Има два мъдри избора в живота си – на професия и да не живее както другите очакват от него. Дами, представяме ви Рейф Натаниел Туисълтън-Уикъм-Файнс, по-известен като Рейф Файнс, а за непросветените – Ралф Файнс.

Мъжът, с чийто стоманен поглед свързваме най-големите злодеи в киното, умее като никой друг да играе заслепяването от страст. Той е Амон Гьот и Лорд Волдемор, но и „Английският пациент” и Хийтклийф от „Брулени хълмове”. Умее да впечатлява с глас в любими анимации, но и да бъде почти оперетен, абсурден герой. Той е поредната блестяща издънка на Кралската академия за драматично изкуство и като всички от своята Алма Матер не просто работи,а рисува шедьовър от своята кариера.

Всичко за майка ми

Родословното дърво на Рейф Файнс може да се проследи до XVвек. Осмият му братовчед принц Чарлц един ден ще бъде крал, но за разлика от него, актьорът познава и свободата на избора, и детството в мизерия.

С майка писателка и баща – фотограф, който уж умее всичко в строителството, той има какво да каже на психоаналитика си, ако му се приискат консултации. Актьорът е най-голямото от седем деца. Налага се много да помага и расте с убеждението, че е баща във възраст, когато самият той е дете.

Рейф Файнс е мъж на сериозните ангажименти, но до днес не е пожелал да бъде родител. Причината е ясна – вече е отгледал толкова братя и сестри!

Актьорът помни как са преживявали Коледи без подаръци. Как са живели в чувство на непрекъсната тревожност и с вечния въпрос : „Какво ще правим сега?”

Нормандският принц, роден в Ирландия непрекъснато сменя адреса си, докато расте. В семейство като тяхното все се налага нещо да продадат, за да посрещнат утрешния ден. Кланът Файнс обаче ражда само таланти – актьори, режисьори, археолог и еколог!

Семейството на Рейф Файнс / Ралф Файнс
Кланът Файнс: Всички, отгледани от звездата

Виновницата за всичко това изглежда само една – мама, естествено!
Тя опитва да печели с писане и му разказва за Хамлет, когато бил едва на 8. Той е истински потресен и тя му подарява плоча с монолозите на героя, изпълнени от Лорънс Оливие. Рейф Файнс ги слуша прехласнат, а тя опитва да се реализира.
Ралф Файнс в Брулени хълмове
В крайна сметка първородният иска уроци по рисуване и упорства, докато не влиза в гимназията и не решава, че ще стане актьор. Синеоката гордост на мама повлича крак и води всички към изкуството. Печели слава още млад, но и до ден –днешен любими са му Хамлет, Едип и Кориолан – все момчета, известни със сложните отношения, които имат с майките си.

Преди и след „Списъкът на Шиндлер”

Успехът идва сравнително лесно при Рейф Файнс. С роли като Лоръс Арабски и Хийтклийф той получава предложение от Стивън Спилбърг. С радост приема ролята на Амон Гьот в „Списъкът на Шиндлер” и Холивуд пада в краката му.
Рейф Файнс в Списъкът на Шиндлер
Телефонът не спира да звъни, номиниран е за „Оскар”, но през вълнуващия декември умира майка му. Световната слава се харесва на актьора, наградите са хубаво нещо, но не обича да си спомня за първата му важна отрицателна роля именно заради тежката загуба.

Като типичен британец обаче приключва историята с чувство за хумор. Разказва как, за да играе достоверно Гьот се налага да качи 13 килограма. Било му много приятно – с много алкохол и сладкиши.

Да обичаш или не – не това е въпросът

Докато се радва на слава и оплаква майка си, Рейф Файнс се опитва да изгради свое семейство. Жени се за любимата си от театралната академия Алекс Кингстън. Тя е червенокоса, талантлива и двамата много си подхождат. Така е обаче само на пръв поглед.
Алекс Кингстън„“
Да не забравяме, че Рейф Файнс е мъж на крайните страсти и е луд по ролите, които изследват крайностите в човешката душа. Две години след брака си, той и Алекс получават роли в театрална постановка. На него се пада да играе самият Хамлет, принц Датски. В одеждите на майка му Гертруда влиза популярната Франческа Анис – популярна, прекрасна дама на неопределена възраст. Е, ако искате да знаете точно – 19 години по-възрастна от Файнс.
Ралф Файнс и Франческа Анис
33-годишният красавец губи ума и дума, свян и задръжки и загърбва брачните си клетви. Цялата преса одумва необичайния любовен триъгълник и Алекс заминава в Щатите, за да спаси парчетата от нараненото си достойнство.

По-късно тя печели популярност с роля в „Спешно отделение”, а неверникът остава с новата си половинка цели 11 години. Да, има една румънка, която се кълне, че е поддържала тайна двегодишна афера с него, но думите й са оспорими. В крайна сметка не той, а 63-годишната Франческа Анис напуска „любимият злодей на Холивуд”.


Английски пациент с Ралф Файнс и Катрин Скот Томас

Лорд Волдемор

След това Рейф Файнс разсмя света с пикантната история за „едно бързо” в тоалетната на полет Сиднии – Мумбай. Стюардесата, която се съгласила на краткото интермецо, е уволнена, а той се забавлява с ново хоби – да плаши децата.
Ралф Файнс като Лорд Волдемор
Актьорът много трудно приема покана от режисьора на „Хари Потър”. Той обожава злодеите, но не заради самия принцип. Останал обаче впечатлен от историята на „Нечистокръвният принц” и момчето в него, което си умира да уплаши някого до смърт, не го оставило намира.

Съгласил се и след като видял реакцията на младите зрители в киносалоните разбрал, че е направил точния избор.

„Обичам да се местя”

Докато се забавлява с професионални решения, Рейф Файнс не спира с номадския начин на живот. Държи се като човек, обсебен от бившия соцлагер. Играе три поколения унгарец, влюбен е в руската култура , снима и чете на езика на Пушкин в оригинал. С радост получи сръбски паспорт и не смята да търси пристан за неспокойната си душа.

„Променям адреса си при всяка нова работа. Харесва ми да се движа.” – Просто е! Рейф Файнс и на 55 е магнетичен, спиращ дъха мъж, но не обещава и не дава надежди, че някога ще улегне. И – да, все още се дразни като го наричат „Ралф Файнс”, но отмъщава като пет пари не дава за очакванията към него.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!