You are here
Home > Cherchez la femme > Жените на Големите > Родена в тишината: Алис Батенберг – пеперудената принцеса, която се превърна в светица

Родена в тишината: Алис Батенберг – пеперудената принцеса, която се превърна в светица

Историята на Алис Батенберг прилича на приказка от братя Грим, но не е с щастлив финал

Имало едно време една красива английска принцеса. Тя се родила в замъка Уиндзор, а нейна прабаба била не друга, а прочутата кралица Виктория. Малкото момиченце обаче не било като другите деца. Не чувало музиката, не чувало гласовете на хората, не чувало звука на стъпките, воя на вятъра или падащите капки дъжд. Защото живеело в свят на тишината. А нейното име е Алис Батенберг.

Красивата принцеса е дъщеря на принцеса Виктория Хесен, внучка на английската кралица, и принц Лудвиг Александър фон Батенберг. Бебето проплаква в замъка Уиндзор, а първите години от детството си прекарва, пътешествайки между Лондон, Малта и семейното имение в Дармщат.

Алис Батенберг - една от най-интригуващите личности на 20-ти век
Алис Батенберг – една от най-интригуващите личности на 20-ти век

Родена в тишина

Виктория Алис Елизабет Юлия Мари Батенберг, наричана за по-кратко Алис е родена с дълбока глухота. И именно нейната прабаба установява първа проблема й. И пак тя обявява на семейството, че малкото момиченце не се държи като другите. Обявена за душевно болна още като дете, малката принцеса обаче разчита на отговорни родители и роднини, които са твърдо решени да й помогнат да се оправи. След като лекар констатира дълбоката й глухота и постановява, че Алис не е душевно болна, с детето се заемат едни от най-добрите педагози в Европа. Тя се научава да говори свободно френски, гръцки, латински и английски, научава се да чете и пише, а освен това лесно свиква да чете по устните на другите, какво искат да й кажат. И въпреки че в онези времена светът е нетолерантен към различните, принцеса Батенберг е приемана като равна от всички в семейството си. Получава едно от най-пространните и всеобхватни образования в Европа, а освен това взима дейно участие в дворцовия живот.

Алис е родена в края на 19-ти век – 1885 година, но активно участва в дворцовия живот. Тя се оказва изключително умна и още на 8 овладява езика на знаците, говори свободно английски и немски, а и се научава на езика на глухонемите. Принцесата получава подготовка и за официалните събития и никой дори не подозира за проблемите й. Не е изненадващо, че когато е поканена за шаферка на принцеса Мери и крал Джордж V, през 1893 година пленява всички с присъствието си.

Красивата принцеса е много чувствително и тихо дете. И когато на 18 години се запознава с гръцкия принц Андрей, той е очарован от нея. Тя е само на 17 когато се срещат за първи път. И отново през 1902, по време на коронацията на крал Джордж V и съпругата му – бъдещата баба на кралица Елизабет – Мери Тек.

Пеперудена принцеса

Ухажването е вихрено, но съвсем по правилата. Година след като се срещат, двамата обявяват годежа си, а малко след това се венчават. Извършени са две церемонии – една в Германия според лутеранската традиция и една по православните канони. От Германия Алис се мести в Гърция, където се установява в Атина заедно с мъжа си. Там приема титлата принцеса Андреа Гръцка и Датска.

Двойката има пет деца – четири момичета и син – Филип. Той се ражда последен, а първите години от брака й са наистина прекрасни. Освен с децата, тя се занимава с благотворителност и организира различни медицински пунктове по време на Първата световна война.

През 1905 се ражда дъщеря й Маргарита, през 1906 втората й дъщеря Теодора, а през 1911 дъщеря й Сесилия. Тя умира едва на 25 години при самолетна катастрофа. Това е и годината, когато Алис се среща със семейството си след шест години тежки изпитания.

През 1914 тя ражда четвърто дете – принцеса София. А през 1921 година се ражда и последното й дете – Филип. Малкият е само на 9 години, когато заради срив принцесата е принудена да го отдалечи от себе си. И животът им се превръща в истинска драма.

Принцеса Алис се увлича по православието и каноните на вярата след среща с Великата княгиня Елисавета Фьодоровна. А последвалите събития, които разтърсват Европа, водят до разпадане на монархиите и принуждават кралското семейство на Гърция да напусне страната и да се укрие в Швейцария.

За Алис и Андрей това са тежки години. Над Гърция е надвиснала сянката на революцията. Картечни откоси се чуват из целите Балкани, континентът е разкъсван от междуособици. Под заплаха от арест и екзекуция семейството решава да избяга. Заедно с петте си деца напускат Гърция, като принц Филип, който е едва на 18 месеца, бива скрит в кашон с портокали, пренесени на британския военен кораб.

Двойката успява да стигне до Франция, където се установяват в Париж. Там живеят в предградието Сен Клод, разчитайки на помощ от кралските си роднини в Западна Европа.

През 1928 година Алис и Андрей празнуват сребърна сватба, а принцесата е все така отдадена на семейството и благотворителността. Благодарение на нея стотици бежанци от Гърция успяват да намерят убежище и подслон във Франция.

Фройд, Швейцария и нацистите

Заради изтощителните усилия и стреса, който преживява по време на войната и революцията, Алис преживява нервен срив. Принцесата получава халюцинации и чува гласове. Лекарите поставя, та принцесата диагноза шизофрения, а синът й е изпратен в Англия, където е поверен на грижите на вуйчо си Луис Маунтбатън. Съпругът й, който по това време вече се е отегчил от съпругата си, решава да я настани в клиника в Швейцария. А нейната зълва принцеса Мари Бонапарт я свързва със Зигмунд Фройд, който решава, че интимна неудовлетвореност е в основата на халюцинациите на принцесата и я праща на терапия с рентгеново лъчение, ледени бани и електрошокове.

Повече от шест години Алис преживява в различни клиники, като след терапията на Фройд успява да избяга на няколко пъти от лечебното заведение в Швейцария. Семейството й прекъсва връзки с нея – дъщерите й са женени за немски SS-офицери и се разграничават от майка си. Съпругът й пък я въдворява в клиниката и заминава за Монте Карло, където окончателно забравя за нея. Вместо това се събира с любовницата си и заживява на яхтата й, като снове между Южна Франция и Монако.

„Родена съм в замъка Уиндзор. Кралица Виктория е присъствала на раждането ми. Но всички ме смятаха за умствено изостанала и ме изпратиха в лечебница. Психиатрична. Там ме лекуваше самият Зигмунд Фройд. Той не беше добър човек“, казва в свое интервю за „Гардиън“ през 1967 година принцеса Алис. И разтърсва цяла Европа с разказа за живота си.

Алис обаче неслучайно е смятана за една от най-умните жени на своето време. След две и половина години в швейцарската клиника, тя успява да избяга от нея. И заминава за Германия, където не се афишира твърде много и се обявява твърдо против нацистите. Въпреки откритата й неприязън към тях, тя не е притеснявана от SS. А причината е, че дъщерите й са сключили брак с висши офицери от армията на Хитлер.

През 1937 година отчаяната майка се среща със сина си Филип, който вече отдавна живее в Англия, където се радва на добър прием от кралското семейство. Младият военен кадет планира да направи кариера в британската армия, въпреки че майка му го кани да заживее с нея в Гърция.

За кратко Филип я придружава в Атина, където тя е подкрепена от брат си Луис. Той й дава пари, за да може да живее достойно, но тя ги раздава на гладните и основава ордена „Марта и Мария“. Тя помага на еврейските семейства, а дори крие на тавана в дома си гръцката фамилия Коен, верни на девер й крал Георгиос I Гръцки.

Светицата

След преживяването в Швейцария, Алис прекъсва почти всички връзки със семейството си. Не общува с дъщерите си, пише си само със сина си и се посвещава на благотворителност. Наричат я „Светицата“ — Тя дори се възползва от глухотата си, за да заблуди нацистки офицери, които търсят укрити от нея деца и евреи в дома й.

През 1944 година принц Андрей умира от сърдечен удар в хотел Метрополис в Монте Карло. Новината я застига по улиците на Атина, докато раздава храна на бедните, под дъжд от куршуми. Нито веднъж не бива ранена, което изумява всички около нея. През 1947 година синът й Филип се сгодява за принцеса Елизабет, въпреки че крал Джордж и останалите от правителството не са много щастливи от този факт. Алис, която живее в изключително скромни условия в Гърция, дава на сина си само годежния си пръстен и диамантите от сватбената си тиара. Това е единственото наследство, което принцесата е запазила за сина си. Всичко останало продава и дарява на ордена си.

На 20 ноември Алис е поканена в двореца Бъкингам, където за последен път облича официална рокля. Принцесата присъства на сватбата на сина си, а ден по-късно се връща в Гърция и остава там до 1967 година. Останалите членове на семейството не са поканени на сватбата, заради връзките си с германската власт. Алис се отдава отново на благотворителност и почти 20 години преживява там.

През 1967 година, когато е направен държавен преврат, а Гърция става република, принц Филип решава, че трябва да изтегли майка си от Атина. Тя отказва да напусне, убедена, че армията няма да я безпокои. Принц Филип обаче не разчита на славата на майка си като добротворец и насила я качва в самолет за Лондон. Кралица Елизабет настоява свекърва й да получи апартамент в Бъкингам, съобразно статута й. И я настанява там.

Последните две години от живота си Алис отказва да носи нещо друго, освен монашеските си одежди, но това не я спира да пуши или да играе хазарт от време на време. Често е виждана да се разхожда из двореца или градините.

Тя умира на 5 декември 1969 година, като завещава цялото си имущество на бедните. Последната й воля е да я погребат в Йерусалим. Заради сложната ситуация, първоначално е положена в крипта в параклиса „Св. Георги“ в замъка Уиндзор, но през 1988 година, принц Филип и кралица Елизабет разпореждат останките й да бъдат изнесени и препогребани в Гетсиманската градина в Йерусалим. Тя е положена до леля си Елисавета Фьодоровна. През 1994 година тя е удостоена посмъртно с признанието „Праведник на света“. Почетното звание е дадено от двама синове на семейство Коен, които я обявяват за една от най-смелите жени, които са се противопоставили на Холокоста.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!

Ползвайки нашия сайт вие приемате и се съгласявате с правилата за неговото използване и информацията, която системата получава за вас Повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close