You are here
Home > Cherchez la femme > Икони и легенди > Салтанат Нукенова закъсня да каже: „Достатъчно!”, но промени Казахстан

Салтанат Нукенова закъсня да каже: „Достатъчно!”, но промени Казахстан

Убийството на Салтанат Нукенова се превърна в бунт срещу насилието срещу жени и догмите, наложени от „уят”-а

Тя е красива, добре образована и според снимките в Инстаграм- живее охолен живот, подсигурен от мъжа ѝ- представител на „златната младеж на Казахстан“. Преди броени месеци Салтанат Нукенова е известен блогър в родината и хиляди момичета мечтаят да имат живот като нейния. Днес в социалните мрежи тече флашмоб #ЗаСалтанат и в Казахстан е на път да се приеме закон, криминализиращ домашното насилие. Красавицата обаче няма да стане свидетел на това. Тя е мъртва, а мъжът ѝ – бившият министър Куандък Бишимбаев, е обвинен в убийството ѝ.

Твърде хубаво, за да е истинско

Салтанат Нукенова е родена на 15 май 1992 г. в Павлодар. Тя не е обикновено момиче, което просто завършва училище, колеж и университет. Племенница е на бившия ръководител на администрацията в града и бивш замаким на региона Кайрат Нукенов. Нейният дядо, Темиршот Нукенов, е заслужил учител на СССР. В негова чест се провежда турнир по джудо в района, събиращ водещи спортисти от цялата страна и съседните страни.

Семейството ѝ е заможно, оцеляло през много изпитания, но се грижи за двете си деца повече от добре. Брат ѝ Айтбек Амангелди учи в Щатите, Салта заминава в Англия.

Красаицата се завръща в родината и вместо с бизнес, решава да се занимава с астрология. Поддържа блог в Instagram, който привлича вниманието на бъдещия й съпруг.

Куандък Бишинбаев днес е на 44 години. Баща му Валихан Бишимбаев ръководи различни републикански университети повече от 30 години. Хвали се с диплома от Държавната академия по управление в Алмати. Две години по-късно твърди, че завършва два университета наведнъж: държавния университет в Тараз и университета Джордж Вашингтон в САЩ по програмата Bolashak (Стипендия за отлични студенти, която покрива всички разноски в най-добрите университети в света) .

Казахстанските журналисти се съмняват в легитимността на дипломите, но щом Бишимбаев се завръща в родината, работи във финансовия сектор. На 26-годишна възраст  защитава докторска степен по икономика, след това става заместник-министър на търговията и икономическото развитие, помощник и либимец на президента Нурсултан Назарбаев.

За кратко е министър на националната икономика, но е осъден за корупция и осъден на 10 години затвор. След година и половина е освободен условно. Вече няма право на публични длъжности, но печели като съсобственик на ресторант „Бау“ (където пребива жена си).

„Един приятел ми показа астролог – красиво момиче. Очаквах да видя баба на около 50 години, приличаща на шаман… Веднъж се опитах да си запиша час, но асистентката каза, че не приема мъже…” Негова приятелка отива и я убеждава да се видят.

По-късно момичетата от обкръжението на Салтанат разказват, че се е влюбил в нея, гледайки снимки в Instagram. Преследва астроложката настойчиво и не се отказва, докато не се съгласява да бъде с него. Всички вярват, че я обича много . Той е разведен, но Салта се разбира с децата му.


Връзката им се развива бързо: по-малко от шест месеца по-късно, през декември 2022 г., двамата вдигат сватба без законна регистрация – извършва се мюсюлманска церемония (никах) два пъти. На личната си страница в социалната мрежа Нукенова пише: „Най-златният съпруг! Никога няма да съжалявам, че съм казала „да“! Готова съм да разточвам тестото от сутрин до вечер за него (в казахската национална традиция това означава, че е добра съпруга).

Няколко месеца по-късно обаче, Салтанат изпраща на брат си снимка със синини по лицето. Моли го да запази снимките, да изтрие кореспонденцията и да не направи нищо. Въпреки молбата на сестра си, Айтбек отива в апартамента на Бишимбаев, за да я прибере. Разразява се голям скандал, след което мъжете спират да общуват, а самата Салтанат се чува все по-малко с брат си.

„Казах й: да се прибираме, приготви се, нямаш нужда от всичко това. Тя отговори, че ще се разбере сама, че е независима възрастна жена… и че обича Куандък“, казва в показанията си Айтбек Амангелди. В съда прочита кореспонденцията със Салтанат, в която той многократно моли сестра си да напусне мъжа си: „Той ще те убие“, „Ти си заложница там“, „Ти си като в затвора с надзирател“, „Седи си вкъщи със синини – това не е любов“. Салтанат отвръща: „Вината е моя“.

По това време Куандък започва да ограничава още повече жена си. Забранява ѝ да има професия, позволява да се вижда с приятелки само, ако той я придружава. Обвинява я в изневяра, макар да е денонощно с нея.

„Помогнах на много хора със съвети, бях като нощна пеперуда, полетяла към опасен огън, и така се изгорих.“, споделя тя по това време.

По-късно свидетели ще разказват, че са виждали Салтанат със следи от удари и душене с въже. Красавицата не е съвсем безволева. На няколко пъти опитва да избяга от златната си клетка. Дори наема апартамент няколко месеца преди убийството. Той обаче винаги я убеждава да се върне. Първоначално я умолява на колене и се кълне, че я обича. По късно обаче разбира, че я губи и започва да я изнудва с интимно видео.

Салтанат разказа на приятелката си, че я е принудил да се снима гола, за да има гаранцията че никой няма да го изнудва. Бившият министър е знаел, че семейството ѝ разполага със снимки, доказващи помоищата.

Това видео се оказва най-тежката верига, оковала Салтанат. Тя намира нравствени сили да напусне насилника, но той я заплашва, че ще публикува записа в интернет. В Казахстан от векове се налага уят – култура на срама. Въпросите за честта и достойнството, чистотата на жената са много болезнени. Един подобен клип би съсипал живота на Салтанат и доброто име на цялото ѝ семейство.

Пред съда Бишимбаев отрича изнудването, но изразява готовност да покаже записите на телефона си. „Бяхме съпруг и съпруга. Направихме тези видеоклипове за себе си“, заявява той.

Нощта, в която всичко свърши

Вечерта на 8 ноември 2023 г. Бишимбаев и Нукенова отиват на концерта на руския певец Дима Билан. Още по време на спектакъла двамата се скарват и напускат залата още преди финала. Заедно отиват към ресторант Bau, който принадлежи на семейство Бишимбаеви и където е било сватбеното им тържество.

Бишимбаев я напада първо в тоалетната на ресторанта. Самият обвиняем твърди, че Нукенова се наранила случайно в тоалетната, а той й ударил само два шамара. „Тя започна да сваля верижките, брачния пръстен, часовника, гривната – това бяха символични подаръци, всяка вещ беше подарена с любов от мен, тя взе всичко и го хвърля в тоалетната… Самите неща бяха скъпи и подарени с любов. Обеците бяха носени на „kyz uzata“ (ритуал при приемане на булката) от майка ми, гривната беше първият ми подарък“, каза Бишимбаев. „Не издържах, ударих я в лицето… Тя започна да дърпа панталона си, загуби равновесие и започна да пада, блъсна се от стената и падна с лице надолу към тоалетната, последва силен удар и тя отскочи назад и се удари в плочките”.

Резултатите от експертизата показват, че тези предмети са изтръгнати от ръцете ѝ, количеството алкохол в кръвта, а за да се получи такава фрактура на лицето, човек трябва да бъде ударен в тоалетната.

Вторият тежък побой преживява Нукенова около 07:00 часа сутринта във фоайето на ресторанта. След това Бишимбаев завлича Нукенова за косата във ВИП сепарето на ресторанта, където няма камери. Какво се е случило там не се знае. Салтанат така и не излиза от там жива.

Бишимбаев уверява, че тя е заспала и не се е събудила. Вместо да повика линейка, се обажда на ясновидката си и попита дали Салта е жива.

По-късно Бишимбаев нарежда на управителя и негов роднина да освободи персонала, а също така да изтрие всички записи от видеокамерите (по-късно следствието ги възстановява). Поръчва му да вземе телефона ѝ и по пътя да спре в търговски център и спортен клуб. Разследващите смятат, че така е искал да остави следи от предполагаемото присъствие на убитата и на други места.

Над 12 часа по-късно се обаждат на Бърза помощ. Лекарите могат само официално да потвърдят настъпилата смърт. Същият ден бившият министър е арестуван.

Делото на века

Всички се интересуват от делото на Бишимбаев. Той е от богоизбраните в Казахстан, които нямат е морал, срам, съвест, но от люлката имат от всичко по много.

Ако разследването докаже, че е извършил убийството с особена жестокост, ще бъде осъден на доживотен затвор. В момента го заплашва ефективна присъда до 20 години. Решението е в ръцете на съдебното жури.

Процесът е значим не само за Казахстан, където подобни неща не е прието да се решават толкова публично. Братът на жертвата обаче отказва да мълчи, да крие и да плаща данък „обществено мнение”. Делото е открито и всички стават свидители на показанията. Медии, YouTube, TikTok, фрагменти на видеа разказват за момичето, което завинаги остава на 31.

Един брат, който застана срещу уят

Самият обвиняем поиска процеса да се гледа при отворени врата, защото е уверен, че ще повлияе на решението на журито. Той очевидно се надява да спечели консервативната част от обществото, защото категорично твърди, че жена му не отговаря на моралните стандарти в страната- изхвърля подаръците на свекървата, пие, преди брака е излизала с женени мъже и е получавала подаръци от него.

Сн.Arbat media

Консервативните настроения в казахстанското общество се засилват с разпадането на СССР- процес, намиращ подкрепа както от мъже, така и от жени.

В опитите си да привлече подкрепа Бишимбаев твърди, че убитата жена е страдала от гранично разстройство на личността. Специалистите обаче разпознават умисъла му: „Той се опитва да я накара да изглежда истерична, неуравновесена. И всичко, което е направил сам, го приписва на нея. Това е типичен ход на насилник“, обяснява правозащитникът Молдир Албан.

„По същество този процес е онлайн презентация на това как работят механизмите на психологическото насилие“, пише казахстанският колумнист Мая Акишева. — Любимият трик на насилникът е да обвини жена в неадекватност, за да посее съмнения в нея относно здравия разум на собствения й ум. И сега газлайтинг се случва в цялата страна, те се опитват да посеят това съмнение в нас.“

Ще се промени ли нещо?

На всички е ясно, че незнаен брой жени са подложени на тормоз, но никога няма да се оплачат и никой няма да ги подкрепи, защото това е част от традиционния „бит”. Нито една от тях няма отдаден брат като Салтанат, който не жали сили, за да получи справедливост.

Властите в страната обаче, са принудени да заявят подкрепата си: Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев възложи на ръководството на Министерството на вътрешните работи да държи този въпрос под специален контрол. „Законът трябва да е еднакъв за всички“, каза той.

Силата на общественото мнение е неоспорима, дори в страна, подчинена на нормите на уят. Това повлия на приемането на закона за домашното насилие, който гласуван в Сената и чака само подписа на президента. Макар и не съвършен, документът преодоля голяма съпротива и вече има надежда за всяка една от стотиците жени там, които се обаждат ежедневно в полицията, търсейки подкрепа.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!

Ползвайки нашия сайт вие приемате и се съгласявате с правилата за неговото използване и информацията, която системата получава за вас Повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close