You are here
Home > Дом и семейство > Мама и бебе > Съвети за безопасен сън и предотвратяване на синдрома на внезапна бебешка смърт

Съвети за безопасен сън и предотвратяване на синдрома на внезапна бебешка смърт

Синдромът на внезапната бебешка/ детска смърт е като мрачна сянка, която може да открадне щастието от майчинството

Ако сте в трепетно очакване на новия член на семейството си, съветваме ви да направите специално място за удобен и безопасен спален кът за новороденото. В противен случай ще живеете в страх като родителите, които се боят от реалния риск за СВДС / SIDS (синдром на внезапна детска смърт).

Това ужасно преживяване трудно намира медицинско обяснение. Става въпрос за неочакваната и необяснима смърт на бебе, което на пръв поглед е напълно здраво и обикновено се случва, докато то спи. Не изпадайте, все пак, в крайности! Рискът това да се случи е много малък, особено ако следвате основни съвети за безопасност.

Накратко – бебето в първите месеци трябва да спи в собствено празно креватче в спалнята на родителите и да бъде поставено по гръб върху твърд и плосък матрак.

Предпазване внезапна бебешка смърт
Ето по-подробно на какво трябва да обърнете внимание, за да минимизирате рисковете и да осигурите на вашето мъниче безопасна среда за сладки сънища:

Спете в една стая, но не в едно легло. Препоръчително е бебето да спи само, в подходящо креватче близо до родителите. Никога не взимайте бебето си да спи в леглото ви, ако:

• е преждевременно родено (преди 37-та седмица) и/или тежи под 2,5 кг;

• ако Вие или Вашият партньор пушите;

• сте консумирали повече от 2 алкохолни напитки;

• приемате лекарства, които могат да причинят сънливост;

• сте твърде уморени.

Най-добре е бебето да спи в една спалня с родителите поне до 6-месечна възраст.

Матракът трябва да е твърд, плосък и да отговаря на размера на креватчето. При избора на матрак най-важното е той да е с размери, отговарящи на размера на детското легло. Имайте предвид теста с „два пръста“, т.е. ако можете да поставите повече от два пръста между матрака и рамката на леглото, матракът не е подходящ.

Матракът трябва да остане твърд и веднага да се върне в първоначалното си положение, ако го натиснете с юмрук.

Не забравяйте да поставите бебето по гръб. Спането по гръб (не по корем или настрани) значително намалява риска от СВДС. Докато бебето може самостоятелно да се обръща от гръб на корем и обратно, без изключение винаги го слагайте по гръб – независимо дали е дневна дрямка или нощен сън. След като бебето може да се преобръща самостоятелно, то може да определи собствената си позиция за сън.

Разбира се, страничното положение не е грешно, защото бебето може да се задавиш при рефлукс.

Поставете бебето в долната половина на креватчето. Главата му трябва да е някъде по средата, а краката почти да докосват дъното на креватчето. Тази позиция е страхотна, защото минимизира шансовете да бъде издърпано надолу и да се окаже под одеалото.

Не поставяйте огради/брони/одеала/възглавници/меки играчки в креватчето. Специалистите съветват докато бебето е малко, в креватчето да има САМО матрак с чаршаф. Оградите и декоративните възглавници възпрепятстват циркулацията на въздуха и крият риск от задушаване, тъй като през първите месеци от живота си бебетата не са достатъчно подвижни, за да могат да се освободят, ако се „заклещят” с лице в тях.

Поставете креватчето далече от силен източник на топлина. Бебетата никога не трябва да спят с електрическо одеяло в непосредствена близост до радиатор или друг нагревателен елемент или на пряка слънчева светлина, за да избегнат прегряване.

Уверете се, че главата и лицето на бебето не са покрити. Бебетата контролират температурата си най-вече чрез главата и лицето си. Ето защо е препоръчително, когато слагате бебето да спи, да махнете всички аксесоари (шапка, лента за глава и др.), които покриват главата или лицето на бебето. Ако използвате покривало, то трябва да е „фиксирано“, т.е. поставено от двете страни между матрака и решетките на кошарата, за да се елиминира възможността бебето да бъде покрито през главата.

Използвайте спален чувал, внимавайте с одеялата. Най-добре е бебето да спи в подходящо за възрастта и сезона чувалче. Но ако използвате одеяло, препоръчително е то да е тънко и памучно и да се поставя не по-високо от гърдите на бебето.

Предпочитайте естествените материали. Най-добре е чаршафите и калъфките да са от материали, които позволяват на кожата да диша свободно, като муселин и памук.

Пазете бебето от прегряване. Бебетата могат да се прегреят поради прекалено топли дрехи, дебели одеяла или висока температура в стаята. За да избегнете това, поддържайте температурата в спалнята между 16 и 20°C, използвайте леко и памучно одеяло или спален чувал със съобразена със сезона дебелина.

За да проверите дали бебето е достатъчно топло, проверете задната част на врата, корема или гърдите. Не се ръководете от ръцете и краката, тъй като те обикновено са по-хладни и могат да ви дадат грешна представа. Ако забележите топлинен обрив (горещи вълни) или изпотяване, съблечете бебето и махнете покривалото или чувала.

Залъгалката може да бъде полезна. Що се отнася до залъгалката, има доказателства, че тя може да намали риска от внезапна смърт. Не всички експерти обаче са единодушни по тази тема. Ако решите да използвате залъгалка, препоръчително е това да е след първия месец, тоест след установяване на кърменето.

Никога не спете с бебето във фотьойл или диван. Въпреки че идеята да се гушкате с него изглежда страхотна, съвместният сън увеличава риска от задушаване и внезапна смърт.

Не позволявайте пушенето в близост до бебето. Бебетата, изложени на пасивно пушене по време на бременност или през първите месеци от живота, са изложени на по-висок риск от синдром на внезапната бебешка смърт. Забранете пушенето в дома си и не водете мъничето си в стаи за пушачи.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!