You are here
Home > Дом и семейство > Мама и бебе > Съвместно родителство след развода: Мисията възможна?

Съвместно родителство след развода: Мисията възможна?

Може ли съвместното родителство да се превърне в постоянна практика, или разводът ще продължава да е най-голямата травма за децата

Разтрогването на всеки брак е нещо трудно. Но когато в него са замесени и деца, раздялата често се превръща във война. В желанието си да се наложат едни над други, родителите често пъти нанасят емоционални травми на най-малките — децата.

Една от инициативите, които набират популярност из цял свят е съвместното родителство. Идеята на проекта е, двамата родители да прекарват по равен брой време с децата си, особено ако живеят близо един до друг.

Детето и разводът
Детето и разводът

„Имаме случаи на хиляди родители, които живеят на една улица. И в същото време виждат децата си веднъж в месеца, или на няколко месеца. А някои направо ги изтриват от живота си“, казва психологът и детски педагог Наум Рибароски.

Какво представлява съвместното родителство?

Дори и след развода съдът да е присъдил еднолично попечителските права на единия родител, двамата родители могат да се споразумеят заедно да гледат децата си. В някои страни се превръща в практика, родителите да продължат да живеят заедно и след развода. Това се отразява по-добре на децата, а и на възрастните. Поне докато не създадат нови връзки с други партньори.

Друг удачен вариант е също така и живеенето близо един до друг. Ако родителите успеят да се установят в един квартал, или на една и съща улица, децата могат да съжителстват заедно с двамата си родители. Възрастните трябва да съумеят да разпределят така времето си, че да прекарват с детето същото време, както и по-рано.

Идеята на практиката 50/50 е да даде възможност и на двамата родители да взимат еднакво участие в живота на децата си. Още повече, че така се намалява психическата травма от раздялата. „Добре е при развода съпрузите да посетят и психотерапевт, особено, ако са с малки деца. Това ще им помогне да изберат най-подходящия начин да съобщят за раздялата си. А и ще гарантира по-цивилизовани отношения помежду им“, коментират още психолози.

Ползата от съвместното родителство

Ползите са много, но на първо място, нито родителите, нито децата ще се чувстват ощетени от раздялата. Те ще могат да прекарват достатъчно време заедно, за да се запази усещането за семейство. И няма да се създава усещане за отхвърляне у по-малките. Друго преимущество е, че двамата родители ще могат заедно да взимат решения за бъдещето на детето. И няма да има прехвърляне на вина или отговорност. Да не говорим, че по този начин всеки от тях ще може да прекарва еднакво време с децата, а не само по няколко часа на месец или на седмица, определени от съда.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!