You are here
Home > Cherchez la femme > Жените на Големите > Семейство Ротшилд: Тайните на династията, която подреди сама звездите си

Семейство Ротшилд: Тайните на династията, която подреди сама звездите си

За две поколения семейство Ротшилд извървя пътя от гетото до дворците на Европа, придоби благородническа титла и управлява света

Историята на Ротшилд не е известно да е позната в детайли на някого извън фамилията, но изглежда, че става въпрос за семейство, надарено с необикновен ум, желязна воля и умение да плетат интриги с лукавство.

Хората обичат да четат или да гледат филмирани истории за хора, постигнали успех. За семейство Ротшилд обаче се носят само легенди – някои красиви и вдъхновяващи, други изпълнени с намеци за тъмни сили и човешко коварство.

Червеният щит в гетото и песента на монетите

Легендите започват с приемането на фамилното име. Някои хора го свързват с червения знак на магазина в къщата, където живее семейството, други с червения й покрив. Най-ппопулярната версия е, че в средата на 18-ти век, когато системата за номериране все още не е измислена, домовете се боядисват в различен цвят. Къщата, където живее патриарха на клана е с червен щит (от немски: rot – „червен“, schild – „щит“). На кого ли му е хрумнало да нарисува щит върху къщата на дребните търговци в еврейското гето на Франкфурт?
Популярна теория на конспирацията твърди, че въпросният щит е не друго, а червена хексаграма в кръг.

В този дом се завръща немил-недраг 20-годишният Майер Амшел. Годината е 1764 година. Родителите го пращат като момче да учи за равин в Нюрнбергската ешива, но те преди края на обучението. Без пари и перспектива, Майер се чувства истински късметлия, щом намира място в чиновник в търговска компания в Хановер. Вижда перспективи, а евреите в Хановер са толерирани. По някаква причина обаче дома с червеният щит го влече…

Братята му продават носени дрехи и той започва работа с тях. Майер Амшел обаче има истинска страст – парите. И тази любов за него остава Голямата. В сандъците с парцали, които той разглобява с братята си, той търси забравени монети в протритите джобове. Техните имена – динари и гулдени, корони и флорини, талери и рубли – звучат непознато, но мелодията им го опива. Младият мъж, без да иска, става нумизмат.

Любовта към парите на Майер не е взаимна на този етап в живота. Вечер проучва монетите, описва ги с калиграфски почерк и когато припечелва, една част отива, за да поддържа ненужното му хоби.

Започва да пише на благородници, не се бои от гръмки слова при офертата си да ги запознае с нарастващата си колекция. Нахалството на Майер обаче проработва. Дворци и стари семейни замъци започват да отварят врати пред него. Аристокрацията се забавлява с еврейчето, който устройва истинско шоу с монетите си. Майер рецитира, демонстрира и даже пее, когато им представял съкровището си.

Благородниците се забавляват, а в такъв момент са готови дори да дават пари. Започнали да купуват от него. Търговията с монетите провървяла толкова, че само след пет години бившият бъдещ равин имал солидна сума.

Отворил собствено бюро за сарафски услуги, даване на заеми и подобен род спекула. Печата каталози с пищни, сложни шрифтове. Бизнесът дори в гетото процъфтява.

Майер Амшел Ротшилд и синовете му: Натан, Соломон, Джеймс, Карл и Амшел /East News
Майер Амшел Ротшилд и синовете му: Натан, Соломон, Джеймс, Карл и Амшел
Първият дом на Ротшилд и един от дворците им
Предприемчивостта на един търговец – лихвар, смелите му мечти и работливи синове изведоха семейство Ротшилд от гетото в дворците

Стъпка втора: Раждането на династията

Майер като приличен евреин с доходи се задомява. Това изглежда естествено, но в гетото по това време браковете са под контрол. Държавата не искала евреите да се плодят и множат на воля. Давала предимство на заможните.

Майер Амшел обаче и тук демонстрирал воля и постоянство. Получил разрешение и от властта, и от бащата на Гутле. По това време младоженецът управлявал сериозен дял от авоарите на херцог Вилхелм.
Хесенското княжество не било сред първите в Стара Европа, но херцогът е далновиден държавен глава, който добре се грижел за поданиците и възможностите им да преуспеят. Дава прилични суми на заем, а операциите се извършват през компанията на Майер Амшел.

Гутле е от заможно семейство на търговци. Годеникът й вече е акционер в печелившо финансово дружество. Майер приема фамилията Ротшилд и на света се създава династия, която ще промени хода на историята.

Гутле ражда на мъжа си дванадесет деца. От тях оцеляват десет – половината момчета. Всяко от тях: Амшел, Соломон, Натан, Карл и Якоб /по-късно – Джеймс/ влизат в бизнеса веднага след бармицвата. На 12 години момчетата Ротшилд вече познават музиката на парите, а щом израстват петимата сина покоряват Европа.

Натан се установява в Англия и свърши отлична работа с доставките на текстил от Манчестър. Останалите заминават за Европа, обслужвайки заемите на херцога Вилхелм. Амбициите на Наполеон да превземе света обаче объркват всичко.

Херцогът бяга от родината. Войниците на Наполеон окупират двореца му. Наредено е всичките средства на херцога да се пренасочат към френската хазна, но синовете Ротшилд, обикаляйки Европа, спасяват парите от окупатора.

С карети с двойно дъно те пренасят златото на херцога. За услугата използват парите за успешна спекула с ценни товари. Херцогът няма против.

Натан от Англия, с помощта на братята си, организира дори контрабанда. С риск за главите си успяват да печелят, въпреки Наполеон. Счетоводната книга в Дома с червения щит се пълни с нови и нови цифри в графата „Печалба”.

Полицията често се отбива, но в къщата намира само почтена възрастна двойка. Момичетата са добре задомени, момчетата са из Европа. Счетоводните книги на обикновена търговска фирма били изрядни. Никой обаче не предполагал за тайника с шифрованите документи. Оказва се, че малцина Ротшилд знаят кода за това успоредно счетоводство и истинския мащаб на дейността им.

Краят на една епоха, началото на нова

Ротшилд стават истински богати в първото десетилетие на XIX век. Братята са готови да използват парите си, за да влияят върху политиката. Първата им позиция е ясна – срещу Наполеон.

На 18 юни 1815 г. херцогът на Уелингтън печели битката при Ватерло, решавайки съдбата на Наполеон, Англия и цяла Европа. На 20 юни сутринта Натан Ротшилд научава новината в Лондон , почти един ден преди херцога. Ротшилд отива на фондовата борса, заема мястото си до една от колоните (наричана по-късно „колоната на Ротшилд“). Започва да продава всичките си английски акции, предизвиква паника на борсата, а вечерта негови хора купуват всичко в пъти по-евтино.

На другия ден всички разбират колко са изгубили, а Натан Ротшилд печели за една нощ богатство от 40 милиона фунта.

Майер не доживява триумфа на наследника си. Три години по-рано е издсъхнал в дома си. В завещанието си се е погрижил за интересите на наследниците си. Има обаче някои условия – фирмата му трябва да се управлява само от синовете му, дъщерите и съпрузите им нямат право на достъп до фирмената документация и при никакви обстоятелства да не се оповестяват данни за парите на семейството.

Синовете разбрали мъдростта на баща си. Потомците му се съобразяват с волята на Майер и я продължават. За да запазят богатството на клана, започват поредица от „династични” бракове. Пръв е Джеймс – най-малкият Ротшилд. Той се жени за дъщерята на брат си Соломон. От тогава половината от близо 60те брака на мъже от династията е за техни братовчедки или племенници.

Гутле доживява до дълбока старост. Умира на 95 години в добре познатия семеен дом. Синовете й я навестяват и почитат като кралица, а тя не иска дворци, а да напусне живота в къщата на Майер, където е родила и отгледала децата си.

След загубата на Наполеон, дори на монарсите става ясно, че не могат да си позволят арогантност с внуците на търговците от гетото. Когато трябва, дори се молят да бъдат приемани в някой от европейските им офиси.

През 1817 година братята са обявени за благородници, а малко по-късно дават на най-големия титлата „барон”.

Проектът на герба, подаден по този повод от Ротшилд, потриса австрийската хералдическа камера. Освен че има нарисуван юмрук с пет стрели, символ на единството на пет братя, в гербът се вписват корона, лъв, орел, еднорог и други атрибути на кралските семейства и най-висшата аристокрация.

Гербът на клана Ротшилд
Гербът на клана Ротшилд

За да укротят страстите на служителите, Ротшилд правят няколко безценни финансови услуги на австрийската хазна и лично помагат на няколко министри. От камарата стават по-благосклонни към използването на обиждат животните в герба на Ротшилд.

Синовете на търговеца – нумизмат намират начин да се впишат в стария елит. Съпругата на Джеймс, мадам дьо Ротшилд – Бети, побърква Хайне и крал Луи-Филип, свири на четири ръце със самия Шопен, позираа за портрети на именити художници и си бъбри с Балзак на чаша кафе.
Ротшилд през XX и XXI век

Към края на XIX век кланът контролира почти половината от света: финансира японската армия по време на руско-японската война, инвестира в създаването на железопътна линия в Европа, спонсорира строителството на Суецкия канал и много други.

Влиянието на династията е такова, че кралица Виктория често гостува на барона в Лондон. Когато баронеса Алис й се скарва, че мачка цветята в градината й, главата на Църквата и държавата послушно се съобразява.

Войните не променят статута и състоянието на новите благородници. Парите им са вече толкова „стари”, че успяват да избягат дори от Холокоста.

Съвременни Ротшилд
Днешните Ротшилд – Династията отпразнува 200 години триумф

Две клона на Ротшилд – английският (на Натан) и френският (на Джеймс) оцеляват до днес. Амшел Майер, който е живее във Франкфурт, починал бездетен през 1855 г., неаполитанският клон остава без мъжки наследни през 1901 г., оцелява, благодарение на дъщерите до 1935 г., последният син от австрийският клон издъхва през 1980 г. , но има наследници по женска линия.

Еко посланникът Дейвид дьо Ротшилд

Дейвид Майер дьо Ротшилд (роден през 1978 г.) е пътешественик, посетил Северния и Южния полс. През цялата история по-малко от 50 души могат да се похвалят с неговото постижение.

Новите Ротшилд не се интересуват само от бизнес и политика. Сред тях има учени и бонвивани, състезатели и ботаници. На наследниците на петимата братя са кръстени видове щрауси, пеперуди и планети, открити благодарение на тяхното финансиране. Експедицията, открила гробницата на фараона Тутанкамон (най-голямата археологическа находка в историята), е финансирана от графиня Карнарвон. Тя наследява парите от Алфред де Ротшилд. Той умира бездетен, но очевидно графинята е неговата незаконна дъщеря.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!

Ползвайки нашия сайт вие приемате и се съгласявате с правилата за неговото използване и информацията, която системата получава за вас Повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close