You are here
Home > Cherchez la femme > Жените на Големите > Шабан Шаулич – „демонът“ зад ангелския глас

Шабан Шаулич – „демонът“ зад ангелския глас

Шабан Шаулич остави ярка следа в балканската култура

Той не пееше шансони. Не редеше гневни стихове с електрическа китара в ръце. Не носеше скъсани джинси, нямаше татуировки, нито пък се държеше нахално и дръзко като бунтар. И въпреки това няма човек, който да не е чувал поне една песен на Шабан Шаулич. И не е имало такъв, който да замръзне, макар и за минута, завладян от ангелския му глас.

Шабан Шаулич - кралят на народната музика в Сърбия сн. Инстаграм
Шабан Шаулич – кралят на народната музика в Сърбия сн. Инстаграм

Шабан Шаулич е име, което дълго ще се помни. Той трайно повлия на съвременния балкански фолклор. Певец, композитор, поет, сръбският изпълнител неслучайно бе наричан „кралят на народните песни“. Но отвъд богатото и разнообразно творчество, отвъд музиката — красива, противоречива, понякога дори комерсиална, стои човекът Шабан Шаулич. Един герой с много лица, чиято история никога няма да бъде напълно разкрита или разказана.

Футболистът от Шабац, който искаше да стане музикална звезда

Шаулич има необикновено детство. Майка му е от Босна и Херцеговина, а баща му е Сърбин. По времето, когато изпълнителят се ражда, тези две страни все още съществуват под името Югославия. Затова и той често прекарва детските си години в Биелина, където се влюбва в народните песни. С годините тази любов се пренася към изпълнители като Химзо Поповина и Заим Имамович. Те оказват огромно влияние върху музиката на изпълнителя години след това. Но най-голямо влияние му оказва Будимир Йованович, който го открива за сцената.

Войникът от Битоля, който стана балканска звезда

Животът на Шаулич протича по интересен начин. Първо става прочут, а после влиза и в казармата. Изпълнителят е пратен да служи в Битоля, днешна Северна Македония. А малко по-късно среща и жената на живота си. Шаулич се влюбва в младата и красива Гордана и след казармата се жени за нея. Семейството има три деца — Санела, Илдуза и Михайло.Но семейния живот далеч не е цветя и рози.

Наред с хубавите моменти, семейството трябва да приеме факта, че любящия съпруг и баща няма да е до тях постоянно. Бързата слава, която спохожда певеца на народа го принуждава да пътува от единия до другия край на света. През годините изпява множество песни, превърнали го в крал на народната музика в Сърбия. Те стават част от албумите „Tuzno vetri gorom viju „, „Ljubav je velika tajna“, „Bogati siromah“,  „Dva galeba bela“, „Milicu Stojan voleo“ и други.  Концертите на които ги изпълнява са стотици, дори хиляди. А вярната му публика редовно пее заедно с него.

Именно след едно такова пътуване ярката звезда на Шаулич угасва. На 17 февруари тази година, докато пътува за летището след концерт в Германия, певецът катастрофира. Пиян шофьор го блъска по пътя, причинявайки тежка катастрофа. Шаулич получава инфаркт и умира на път за болницата. Шофьорът му Мирзад Керич получава тежки наранявания и умира на следващия ден. Единственият, който оцелява, е неговият приятел Слободан Стоядинович. Новината хвърля в сълзи цяла Сърбия и Балканите. Стотици изпълнители от бивша Югославия и Балканския полуостров се събират, за да го изпратят в последния му път.

Дъщеря му Илда и до днес не може да забрави последната им среща. И сякаш предусещайки, че нещо ще се случи с баща й, защото му звъни само ден преди трагедията.

„Беше събота. Подготвяше се да пътува до Германия за концерт. Аз бях в студиото и работех по нова песен. По принцип нямам навик да му звъня, когато снимам, но този ден много исках да го чуя. Той ми вдигна и беше в чудесно настроение. Казах му „Включи камерата, отдавна не съм те виждала“. Благодаря на Бог, че го хванах в този момент, за да го видя за последно“, споделя Илда със сълзи в очите.

„Демонът“ зад ангелския глас

Баща, съпруг, любовник, певец… Шаулич е бил човек с много лица. Едва след трагичната му кончина през февруари тази година част от тайните на изпълнителя видяха бял свят.

„Не беше лесно да се живее с него. Бих дала на майка си орден за това, което изтърпя покрай семейния си живот с баща ми“, казва Илда Шаулич шест месеца след кончината на певеца. Близките му го описват като човек с труден характер.

„Веднъж му казах, че е прекрасен баща, но на мястото на майка ми не бих издържала и две минути с него. Разсърди ми се, не искаше да ми говори. Той беше тежък човек. На майка ми бих й дала орден за всичко, което преживя покрай него“, споделя още Илда. „Веднъж обаче тя ми каза: „С него ми беше тежко, но без него ми е още по-тежко“.

И е права.

Шаулич е известен като човек, който дава всичко за децата си. Изпълнителят е всеотдаен родител, който обича всичките си деца и не прави разлика между тях. Обожава и внуците си, които едва ли биха имали по-любящ дядо от него. Но като съпруг той почти няма време за семейството си. Обграден от красиви жени, на върха на славата, изпълнителят често се оказва свързан с една или друга светска кокетка. Истории, които съпругата му трудно преглъща.

Още преди да се ожени за Гордана, Шаулич има връзка с друга югославска красавица — Невена. Двамата имат син — Роберт, който певецът признава, но за който казва също така, че не е роден в любов. Изпълнителят е доста открит за извънбрачното си дете, но след смъртта му тръгват скандали, че не е искал да има нищо общо с него. Близки до музиканта разкриват истината.

„Това е пълна лъжа. Гордана знаеше за детето, дори настояваше с Шабан да го осиновят. Майка му не пожела да го даде. Тя живееше и работеше в Германия, не поиска синът й да расте с останалите деца в семейството. Вместо това поиска да й помогнат да си купи жилище в Германия. Лично Гордана й даде 100 000 марки“, разказва певецът Хасан Дудич, много близък до сръбския народен изпълнител.

Това обаче не е единствената сянка, която надвисва над паметта на Шаулич. Около него се заформят невероятни скандали, изплуват тайни, за които никой дори не е подозирал. За обществото певецът е изключително отдаден баща и съпруг. За семейството си също. Всички знаят, че той толкова държи на съпругата си, че дори й поверява управлението на целия си бизнес. Тя е човекът, който уговаря участията му, следи за изявите му и разпределя финансите му. Шаулич иска единствено да композира и пее. И да лови риба в любимото си Крчедин, където всички го познават и обичат.

Но се оказва също, че нищо човешко не му е чуждо. Броени дни след трагичната му смърт в Германия, в Сърбия избухва невероятен скандал. Една млада изпълнителка на име Ивона Негованич — Цуца се появява пред сръбското издание „Свет“ и заявява „Аз съм голямата любов на Шабан Шаулич. Ние бяхме 15 години заедно и дори му родих син“.

Младата жена твърди, че от 14-годишна се познава с певеца и той дори се влюбил в нея. Вече 10 години двамата живеели заедно на семейни начала. В свое интервю за изданието певицата твърди „Бях на 14 години, когато се запознахме. Беше дошъл в заведението, където пеех. всички ми казваха „Шабан те гледа, Шабан те гледа…“, А аз се срамувах… Така започна всичко. По-късно той ме върна от Босна в Белград и останах тук. Оттогава не сме разделяли“, разказва изпълнителката.

Младата певица дори проявява претенции към наследството на Шаулич. Тя се позовава на точки от закона, според които, след като двамата са живели на семейни начала повече от 5 години, тя има прави да получи дял от наследството му за детето им.

„Той ми посвети последната си песен със Зорица Брунджлик. Казваше ми, че ме обича повече от собствения си живот. И аз бих дала живота си за него. Много ми е тежко, е го загубих. Бяхме заедно 15 години и аз имам право на наследство. Не съм безсрамна, новият закон ми дава това право. На мен нищо не ми трябва, откакто го няма нищо не искам и нищо нямам. Но Гоца трябва да даде на всяко дете на Шабан част от наследството. А той имаше деца, децата са красотата на света“, казва изпълнителката.

Междувременно около самата певица се появиха някои неясноти свързани с отношенията й с друг мъж, така че историята й за голямата й любов с Шаулич тепърва ще се изяснява.

Писмо от Америка

Кутията на Пандора за семейство Шаулич обаче не остана празна. Шест месеца след смъртта на изпълнителя стана ясно, че той е имал и друг извънбрачен син, който е живеел в Америка. Момчето е било кръстено Александър,а майка му имала кратка афера с певеца, докато е бил на турне там. В предсмъртно писмо младежът пише следното:

„Господин Шабан, не знам как да започна това писмо и как да се обърна към вас. Пиша ви от Америка, от Колорадо, където някога сте се запознали с жена на име Ана. Аз съм нейни ваш син. Но не мислете, че ви пиша, защото искам нещо от вас. Просто изпитвам необходимост да ви кажа, че съм жив, че съм добре и че съществувам. Вие за нищо не сте виновен, аз и не ви търся сметка за нищо. Вие дори не знаехте, че съществувам. Моля да ми простите, ако по някакъв начин съм ви наскърбил. Исках само да ви кажа „Всичко най-добро татко!“. За съжаление така и не изпраща писмото. А няколко седмици по-късно се самоубива след тежка депресия заради смъртта на майка си.

Семейството - сплотено и единно не само в спомените сн. Инстаграм
Семейството – сплотено и единно не само в спомените сн. Инстаграм

Живи спомени

Въпреки всички тези драми и скандали, семейството на Шабан Шаулич посреща всички беди сплотено и с гордо вдигната глава. Съпругата на големия изпълнител признава, че й е изключително тежко, но живее заради децата и внуците си.

„Живея ден за ден. Как бих могла да бъда по-добре след 44 години брак с Шабан. Не дай Боже на никого това, което се случи с мен.“, казва Гордана. А за 68-та годишнина от рождения ден на изпълнителя отправя сърцераздирателно послание.

„Липсва ми твоят глас на славей, който лекуваше всичко. Знам, че ни гледаш отгоре и следиш всичко, а също и че най-много пазиш Гоца Санела, Илда и Михайло. За нас ти завинаги си тук. Честит рожден ден, кралю!“, написа в социалните мрежи безутешната съпруга.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!

Ползвайки нашия сайт вие приемате и се съгласявате с правилата за неговото използване и информацията, която системата получава за вас Повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close