You are here
Home > Cherchez la femme > Икони и легенди > Силви Вартан – пътят към светлината винаги води към дома

Силви Вартан – пътят към светлината винаги води към дома

В жилите на Силви Вартан тече кръвта на няколко народа, тя е гражданин на света, но душата й е дълбока, славянска и отдадена на семейството

76 години минават за достолепна възраст, но не и когато става въпрос за Силви Вартан. Тази елегантна дама, майка и баба притежава сияние и виталност, която винаги ще напомня за момичето, което изпя „La plus belle pour aller danser”. В живота ѝ не липсват нито сълзи, нито болка, но те минават през нея само, за да се превърнат в изкуство.

В жилите ѝ тече смесена кръв. Тя е човек с две родини, с много адреси и реално принадлежи на света. В сърцето си, както признава певицата, обаче е славянка, източноевропейка, защото всичко което обича в живота си, го е научила в България.
Историята на Силви Вартан

Да искри и в най-мрачния час

Животът на Силви Вартан е доказателство, че има орисници и съдба. Тя, която е наследница на заможен род и образовани хора, се ражда в гладно, свирепо време. Годината е 1944, а мястото е селце, чието единствено предимство е медицинския пункт.

Баща ѝ Жорж работи във френското посолство, но трябва да евакуира в Лакактник малкото си семейство. Бременната му съпруга и синът им Еди отиват на село, а той остава в столицата. Силвия Жорж Вартанян се ражда на знаменателна дата – 15 август, Голяма Богородица – важен ден за българи и арменци, дори за унгарската й майка, която е еврейка.

Селцето е малко, но се казва Искрец и сякаш орисва момиченцето да блести дори във времена на изпитания. Войната свършва, идва нова, различна власт, не е време за аристократи и интелигенти, но семейство Вартанян се опитват някак си да се справят.

Първо живеят при дядото арменец, после се местят в самостоятелно жилище, което се налага да споделят с новите силни на деня. За Силви обаче това е прекрасно време, въпреки бедността, недоимъка и сивотата.

Семейството осигурява на децата си непрекъснати срещи с изкуството. Посещенията им във френското посолство им откриват един нов, много по-различен свят. А като подарък на съдбата един приятел на баща я кани да снима в първия филм по „Под игото” на Вазов.

Кратките 3 минутки пред камера преобразяват срамежливото момиченце. В Копривщица, на снимките тя с цялата си душа осъзнава, че това иска да прави в живота си. Е, не е за пренебрегване факта, че по цял ден си играе с момчето на съседите, което един ден ще се превърне в известния актьор – Йосиф Сърчаджиев.

Животът е беден, но детството е щастливо за децата на следвоенна България. Жорж Вартанян обаче остава без работа и не е сляп за промените в държавата. Фактът, че е роден във Франция му дава възможност да получи гражданство и да спаси семейството си. Качват се на влак, който ще ги отведе в Париж. Баща му остава в България. Влакът тръгва. Старецът бяга след него, плаче и маха с бяла кърпичка. Малкото момиченце се натъжава, защото дори тя осъзнава, че няма вече да види дядо си.

Париж, който блести

До Италия семейството само. Във влака започват да се качват непознати, но семейството, което вече се нарича Вартан, не се страхува от нищо. Отиват в нова държава, трябва да започнат от нулата, имат две деца и само с двете си ръце трябва да им дадат сигурност. Съпрузите обаче са щастливи и ентусиазирани – свободни и спасени са и имат надежда за бъдещето си.

Еуфорията им лесно се предава на децата – още повече, че е Бъдни вечер, а Париж, който ги посреща блести в светлини и коледна украса. Нищо не е като в мрачна и сива България. Ще мине време, докато семейството се замогне, но Силви Вартан години наред ще живее с чувство на сигурност и безкрайни възможности.

Някогашният служител в посолство започва работа в халите.

Семейството живее четири години в една стаичка на хотел,но се справят. Синът на Вартан, който обожава джаз и свири на няколко инструмента, започва да учи право. В момента, който разбира, че може да направи кариера в музиката обаче, зарязва университета и се отдава на сцената. Справя се добре, дори помага на семейството си да има собствен дом в самия Париж. Сестра му се седем години по-малка и благодарение на него опознава не само необятния свят на музиката, но и открива по-лесно мястото си в него.

Силви Вартан е прилежна гимназистка, мечтае да бъде актриса, но брат ѝ променя съдбата, без да иска. Моли я да замести певица, която отказва да изпълни ангажимента си към него. Тя не му отказва, песента е издадена на плоча и дори става летен хит. Русата сладурана няма планове да става известна, но едно участие в телевизията стига, за да стане разпознаваема!

Огънят, който ги изгаря

Наближава края на 1961 година. Силви Вартан е направила самостоятелна плоча и е получила достъп да прочутата зала „Олимпия”. Е, все още е в позиция да подгрява големите звезди, но вече не иска да бъде само актриса.

Във въпросната вечер в „Олимпия” брат ѝ Еди се вижда със свой приятел. Младежът е красив, вече много популярен сред момичетата и един ден ще бъде признат за Краля на рок-енд-рола във френскоезичните държави. Нарича се Джони Холидей и е достатъчно смел да коментира русата ученичка на сцената. Казва на приятеля си какво точно би правил с нея…и после разбира, че се е прехласвал по сестра му!

Дръзкият Джони не смее да погледна Еди, а Силви дори не го забелязва. Тя е влюбена в друг, става все по-популярна, а в колежа не са склонни да търпят звезди под покрива си. Хубавото момиче избира сцената, но в сърцето си копнее за театър и кино и гледа на пеенето само като на приятна възможност.

Едно турне няколко месеца по-късно променя всичко. Силви Вартан и Джони Холидей изживяват истинска любов. Дори по това време клюките се разнасят бързо, но двамата отричат, че има нещо по между им. Трябва да мине година, за да потвърдят, че наистина са станали Златната двойка на Франция.
Embed from Getty Images

Embed from Getty Images
Следващата – 1963та е още по-успешна за влюбените. Заминават за Щатите, непрекъснато правят турнета, Силви записва вечните си хитове „Si je chante“ и „La plus belle pour aller danser“, а Джони Холидей вече се е превърнал във феменомен!

През следващата година младежът, който довежда момичетата до истерия, трябва да отбие военната си служба. Любимата му обаче сбъдва най-голямата си мечта – снима в киното и то – със САМИЯТ ЖАН МАРЕ!

Лентата „Patate“ („Картоф“) прави наистина впечатление и след нея куп знаменити режисьори искат да снимат Силви Вартан. Мениджърът ѝ отхвърля всички предложения, докато момичета обикаля по турнета. Ще минат години преди тя да разбере, че е могла да бъде част от световната кино история. Чувства се съсипана, но след три десетилетия киното отново ѝ дава голяма възможност.

Хубавото е, че животът я компенсира с много концерти, турнета, благодарна публика. С Джони се обичат и решават да се оженят в малко селце, където живее семейството на Силви Вартан.
Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Двамата се надяват на романтична, тайна сватба, но кюрето ги сюрпризира – издал е на пресата датата на венчавката. На уречения ден пристигат не само 180 папараци, но и 2000 луди фенове.
Обсадените младоженци успяват да заминат на кратък меден месец. След като се завръщат той се връща в казармата, а тя продължава работата си. По това време двамата са най-големите френски звезди и животът им изглежда по-красив от корица на списание.
Embed from Getty Images
За да бъде щастието пълно, година по-късно ден преди рождения си ден Силви Вартан ражда сина им Давид. Джони е много щастлив, но след няколко месеца за всеки е ясно, че той е по-добър в това да бъде рок звезда и да живее живот на желан ерген. Турнета, фенки, антураж, който не му мисли доброто непрекъснато сриват връзката между младите родители.

Силви иска да работи, но не е склонна да търпи въртележката от купони на мъжа си. Подава молба за развод. Джони разбира за това, когато е на поредния купон. Прибира се в празния им апартамент. Нагълтва се с хапчета, прерязва си и вените, но успяват да го спасят. Силви се връща при него. Обещава да оттегли молбата си за развод и отново да работят заедно.
Embed from Getty Images
Само след година обаче всичките им опити приключват катастрофално. Буквално. През 1968ма колата на Силви Вартан е блъсната. Спътницата ѝ умира на място, а тя се нуждае от половин година, за да се възстанови от преживяното.

Тя продължава да пее, но оцелява след още една катастрофа. Този път причината е в мъжа й. Пътят е заледен, но той кара бързо, за да стигнат навреме за концерт. След удар в дървото той се оказва само с малки охлузвания, но тя е обезобразена. Трябва да премине няколко тежки операции в Щатите, за да спасят красивото ѝ лице.

Бракът на Силви Вартан и Джони Холидей е труден. Той не спира да твърди, че я обича, но никога не ѝ дава това, което да я направи напълно щастлива. Събират се и се разделят цели 10 години. Правят опит да станат отново родители, но певицата помята в четвъртия месец на бременността си.

„Любовта ни беше луда, бяхме млади и напълно в плен на чувствата си. Връзката ни беше като огън, горя буйно, но остави след себе си само пепел.”

Тя никога не казва лоша дума за бащата на сина си, но двамата се развеждат през 1980 година. Бившите съпрузи запазват добрия тон по между си и десетилетия по-късно отново пеят заедно. Държат като бойни другари, които се преживели много заедно. Показват уважение към новите си партньори. Любовта обаче е горчиво-сладък спомен, усмивка от старите ленти, осмислена от прекрасния им син и внуците от Летисия Холидей и Александра.

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Сватбата на Давид Холидей и Летисия
В семейство Вартан – Сме- Холидей разводът не е повод за сълзи, а стъпка към това да приобщим други към него

Озарена

Година след развода Силви Вартан е жена със солидна кариера, на стъпка от зрелостта и с майка на голямо момче. Канят я да журира във фестивал в Токио. На другия край на света тя преоткрива една различна култура, музикални таланти и…усещането да се носиш на крилете на любовта.

Председателят на журито е чаровен продуцент. Казва се Тони Скоти и я кара да се държи като 20-годишно момиче. Тя се вълнува, носи се на крилете на еуфорията. Той изглежда усеща същото, но е женен, при това – щастливо.

Силви Вартан и Тони Скоти стават двойка чак след година, но след още две – през 1984 година вече са официално семейство. Двамата се установяват в Щатите, където той има успешна кариера, а тя най-после изживява усещането да споделяш живота си с мъж, на когото да се довериш.
Embed from Getty Images

Embed from Getty Images
Деветдесетте години се оказват още по-успешни в емоционален план за певицата. Тя се завръща в България през 1990 година. Води семейството си в родината и прави концерт, който я кара да трепери от вълнение и днес.

България отново прилича на страна, в която сивото се опитва да покрие светлината. Силви Вартан обаче сега има възможност да помогне и го прави ефективно. Създава фондация за деца и възрастни в неравностойно положение, помага с апаратурна на родилни домове и това спасява на стотици новородени до днес.

Животът ѝ поднася най-големия подарък. С Тони успяват да си осиновят дете от България. Казва се Дарина и до днес провокира в Силви Вартан усещането, че не е изживяла живота си напразно. Продължава да пее, снима, играе в театъра и дори пише три биографични книги. На 76 е и все още изглежда като жена, която излъчва вътрешна светлина!

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!

Ползвайки нашия сайт вие приемате и се съгласявате с правилата за неговото използване и информацията, която системата получава за вас Повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close