You are here
Home > Хоби и ТВ > Приложна магия > Символиката на храните, поднесени на великденската трапеза

Символиката на храните, поднесени на великденската трапеза

Великденската трапеза не е само пиршество след дългото постене – всяко поднесено ястие има скрит смисъл, непознат за повечето

Ако сте в трескаво подготовка за Великден, със сигурност на празника ще поднесете пищна трапеза. Близките ви ще оценят яйцата, козунака, месните ястия – особено, ако са постили. Трябва да знаете обаче, че на масата трябва да подредите 10 задължителни неща. Всяко от тях има скрит смисъл, свързан с празника и християнството:

1. Мед – символизира апостолите. Всички те, като пчели на Исус, разпространяват Евангелието на различни места.

2. Агне – символизира Господ, роден в плевнята сред агнетата, преследван от хора с вълча природа. Той е жертвено агне, което търпеливо понася страданията и смъртта.

3. Говеждо месо – символизира човека (мъдрост), лъва (храброст), вола (справедливост) и това са животни, виждани във видения от пророк Езекиил и св. апостол Йоан Богослов.

Символиката на храните, поднесени на великденската трапеза
4. Боядисани яйца – те са символ на Великден, въпреки че са предхристиянски обичай. Този символ на пролетното пробуждане на живота съществува и в еврейската религия.

5. Хляб или друг обреден хляб – тялото Христово.

6. Мая – тя е символ на царството небесно, защото „Съвсем малко мая заквасва цялото тесто“. На великденската трапеза квасът ще присъства като част от козунака.

7. Сол – символ на истински християнин, който насочва другите към доброто. Душата, водена от Исус, не се поддава и не се разваля, същевременно помага на близките си и ги пази от пропадане.

8. Вино – превръщането на водата във вино символизира чудотворното превръщане на земния човек в небесен. Виното е символ на Исус, а лозата е символ на последователите на Христос.

9. Гроздето, смокини, магарешки бодли и тръни – те са символизират добри и зли хора.

10. Рибата – е символ на всички хора. Ловът на риба означава лов на човешки души за Божието царство.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!