You are here
Home > Cherchez la femme > Икони и легенди > Сиси – любимата императрица на Австрия и богиня в Унгария

Сиси – любимата императрица на Австрия и богиня в Унгария

Императрица Елизабет – Сиси плати висока цена за брака си по любов и за това, че записа името си в историята

Момиченцата може и да не знаят коя е Елизабет Баварска или Императрица Елизабет, но със сигурност могат да ви разкажат за Сиси. Споменът за любимата кралска особа е жив в Австрия и боготворен в Унгария, знае woman-onthe-top.net. Съвременният свят я познава като в образа на Роми Шнайдер и поредицата филми за нея. За хората обаче тя е истинска принцеса от приказките, която получи много от живота и плати скъпо за него.
sisi
Елизабет се ражда в неделя – на Бъдни вечер през 1837 година. У дома наричат момиченцето Сиси и всички предполагат, че съдбата ще бъде особено благосклонна към нея.

Израства глезена, щастлива, необременена от очакванията на родителите си. Наслаждава се на спокойствие в провинцията и аристократични забавления като езда, стихоплетство, рисуване на пейзажи.
elizabeth of bavaria 2
Когато семейството на Франц-Йосиф се оглежда за идеалната девойка, решават, че втората братовчедка Хелена – сестрата на Сиси, би стояла великолепно на трона до него. Бракът е уговорен, но младият мъж не се впечатлява от бъдещата си годеница. Вниманието му е насочено към по-малката дъщеря.
elizabeth of bavaria
Всички са изумени, но гъвкави. Дават благословия на младите, за да оженят и това е един от малкото бракове по любов в кралския двор.
elizabeth of bavaria - frantz joseph
Красивите чувства между младоженците са поставени пред сериозно изпитание. Строгите порядки в двора и властната свекърва създават първите проблеми между съпрузите. Възрастната императрица обсебва първородната принцеса София. Сиси може да вижда бебето си за няколко часа на ден. Бабата иска да възпитава момиченцето, а баща му е твърде зает с държавни дела, за да разбере колко е сериозен проблема на младата майка. Сиси ражда още една дъщеря, но тихата война в двореца продължава.

Над век преди Даяна Сиси беше Императрица на сърцата
Над век преди Даяна Сиси беше Императрица на сърцата

В крайна сметка младата императрица постига първа победа. На път към вълнуващата Унгария, взима и двете си дъщери. Щастието на младите родители е кратко. Децата заболяват тежко и едната принцеса умира.

Съсипаната Сиси открива нова родина, ражда престолонаследника Рудолф, но раната в сърцето й не зараства. Обожанието на унгарците събужда в нея други амбиции, освен майчинството.

Войната с Франция я разделя със съпруга й за дълго време. Разменят си прекрасни писма, но срещата им след подписването на примирието показва, че нещата между тях са се променили.
elizabeth of bavaria 4
Сиси преживява класическата криза на красавицата, която остарява. В стремеж да запази вечна младост, спазва непрекъснати диети, постоянно прави упражнения и дори след като става четиридесет години забранява да я снимат без воал.

Слуховете я свързват с различни мъже, но тя дава нов шанс на брака си. Пътува до Унгария, където я коронясват като кралица от благодарност, за това, че работи за каузата им. Ражда последното си дете Мария Валерия и променя правилата в двора.
elizabeth of bavaria - frantz joseph femily
Сиси научава перфектно сложния унгарски. Настоява адютантите й да я последват, а сред придворните дами задължително трябва да присъстват поне две представителки на любимата й страна.

Щастливите дни за красивата императрица свършват на 30 януари 1889 г. Прекрасният й син – ерцхерцог Рудолф Австрийски и любимата му – баронеса Мария Вецера, са открити мъртви в хижа за лов в Майерлинг. Казват, че отказът на императора да даде благословия на престолонаследника да се разведе, предизвиква трагедията. Не са малко и тези, които говорят за убийство.

Сиси не се интересува от истината. Тя е толкова съсипана от загубата, че дори не присъства на погребението. Не спира да чувства вина и се покрива с траур, който не сваля до края на дните си.

За да намери покой, не спира да пътува. Предизвиква истерия при всяка своя поява в Европа. Всички говорят са Дамата в черно.

Последното й пътуване приключва на 10 септември 1898 г. Императрица Елизабет Баварска и придворна дама се разхождат по крайбрежния булевард на Женева . Внезапно се появява анархист на име Луиджи Лукени. Той пробожда императрицата с пила.

В първия момент тя дори не усеща раното и се качва спокойно на кораба за Монтрьо. В един момент и прилошава, казва: „Какво става с мен?“ и издъхва.

Мотив за нападението е „пропаганда чрез дела“ – Лукени, като всички анархисти, просто е имал нужда от достатъчно известна жертва, за да привлече внимание. Намеренията му успяват, защото охраната на вечната красавица е малка. Вярвали са, че популярността и любовта на масите към Сиси ще я опази от зло.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!