You are here
Home > Cherchez la femme > Икони и легенди > След Махса Амини: Свободата е в изгорения хиджаб и отрязаните коси

След Махса Амини: Свободата е в изгорения хиджаб и отрязаните коси

Фанатиците от Ислямска република отнеха живота на Махса Амини, но запалиха сигурните основи на деспотството си

Само преди месец Махса Амини беше красиво, анонимно момиче от провинция в Иран. Небрежно поставеният ѝ хиджаб стана причина да отнемат живота ѝ. Днес обаче от нейно име гори бунт, който може да сложи край на десетилетия фанатизъм и погазени права на жените в Ислямската република.

Коя е Махса Амини

Махса Амини беше едва на 22. Родена и израснала в Сакез, провинция Кюрдистан. Семейството изглежда твърде напредничаво, предвид нравите и законите, наложени след Ислямската революция от 1979 г. Тя заминава за Техеран с брат си, за да разглежда столицата. На 14 септември, близо до метростанция е задържана от Нравствената полиция. Причината е „неправилно” сложеният хиджаб върху главата ѝ.
Следващото, което научават близките ѝ, че е приета в болница, където умира на 16 септември. Според изявление на иранските сили за сигурност , Амини припада по време на обучение за носене на хиджаб. В болницата е изпада в кома, от която не успява да излезе.

Близки до властта медии заявяват, че е страдала от епилепсия, че е издъхнала от инфаркт. Близките ѝ категорично отричат всяка информация. Въпреки официалното заявления, че Махса издъхва след полиорганна недостатъчност, свидетели на последните ѝ мигове, твърдят, че е станала жертва на тежкък побой.

След като дори страха и официалната власт не можаха да прикрият истината за случилото се, след погребението на момичето започнаха масови бунтове в Иран. На тях жени горят хиджабите си и подстригват косите си, за да се преборят срещу подтисничеството, липсата на избирателни права и ограничена свобода.

Още момичета пострадаха при протестите, но лозунгът „Жени, живот, свобода!“ се разпространи в социалните мрежи и техният глас беше чут.

„Подстригването е една от най-значимите форми на протест. В историята на Иран, когато жените не са имали достатъчно сила да се противопоставят, те са подстригвали косите си. Винаги е било символ на бунт и започване на битка” – обяснява значението на подстригването ирански журналист.

„Искаме да им покажем, че не се интересуваме от техните стандарти, тяхното определение за красота или това, което според тях трябва да изглеждаме. Това е да покажем, че сме ядосани. В нашата литература подстригването е символ на траур, а понякога и на протест. Ако можем да подстрижем косата си, за да покажем, че сме ядосани… ще го направим“, каза Фаезе Афшан, иранка, живееща в Италия.

Преди дни беше публикувано видео, на което актрисите Жулиет Бинош и Марион Котияр, заедно с много други французойки, се подстригват, както пише в описанието на „За свободата“.

„За смелите жени и мъже от Иран, които променят света в момента, борейки се за свобода. Ние сме до вас” – написа Котияр.

Шведската евродепутатка Абир Ал-Сахани, която е родена в Иран, подстрига косата си в Европейския парламент в Страсбург, като каза: „Докато жените в Иран не са свободни, ние ще стоим до вас“.

Отчаяните жестове на бунтовничките по площади и социални мрежи бяха подкрепени и от хората на изкуството. На някого това би му се сторило твърде показно и неефективно, но историята не веднъж е променяна след реакцията, провокирана от тормоза на смели жени. Малала Юсафзаи получи куршум, защото искаше да учи в роден Пакистан. Тя оцеля и се бори срещу подтисничеството и правото на образование на децата. Сестрите Марибал споделиха ужасната участ на Махса Амини. Ужасната им смърт обаче постави началото на края на Трухильо и хунтата му.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!