You are here
Home > Cherchez la femme > Момичета, има смисъл > Собствен бизнес? Грешките, които не бива да допускате

Собствен бизнес? Грешките, които не бива да допускате

Ако планирате да превърнете хобито си в бизнес, обърнете внимание на тези грешки

Всяка жена се ражда с уникален талант, който успешно би могла да превърне в бизнес идея. Някои шият великолепни гоблени, други са талантливи дизайнери на бижута, а трети разбират от мода и създават великолепни творения, на които дори модните дизайнери могат да завидят.

Нерядко обаче страхът от риска, или липсата на достатъчно информация, ни пречат да превърнем хобито си в успешен бизнес. Причините са много, а не на последно място и липсата на опит също е в основата на страха, да не последваме мечтите си. Ние от списание „Жена на върха“ обаче сме отдадени именно на идеята да помогнем на жените да успеят. Ето и няколко наистина важни съвета за бизнеса, които няма да прочетете в учебниците по бизнес и икономика. Нито пък ще научите в университета.

Мечтаете за собствен бизнес? Ето как можете да сбъднете мечтата си
Мечтаете за собствен бизнес? Ето как можете да сбъднете мечтата си

1. Обичайте работата си

Колкото и перспективна да ви изглежда една бизнес идея, не се хвърляйте да я реализирате, само защото ще ви донесе много пари. С какъвто и бизнес да се заемете, първото и най-важно правило е той да ви харесва и да ви доставя удоволствие. Това е първата крачка към успеха. И основата, от която си струва да започнете да градите.

2. Проучете конкуренцията

Това е от ключово значение за успешното начинание. Имате идеята, готови сте да наемете офис или помещение, в което да работите, знаете откъде да си набавите парите, но не знаете колко ще ви струва начинанието. Най-доброто, което можете да направите, ако не познавате пазара, в който искате да се изявите, да проучите конкуренцията.

Обиколете вашите конкуренти, вмъкнете се в кожата на таен клиент и обърнете внимание на всеки детайл — интериор, обзавеждане, обслужване, цени, качество на стоките. Ако успеете да получите информация за доставчиците или откъде вашите конкуренти си намират материалите, би било само от плюс за вас. Проучете обаче много внимателно не само силните им страни, но и слабите места. Вижте онова, което липсва при тях и помислете дали не можете да го предложите като проект или услуга при тях.

3. Правилният бизнес план спестява средства.

Тук нещата са прости — преценете добре приходите и разходите, които ще имате. Без значение дали сте с външно финансиране, или влагате собствени средства и време, направете реална оценка на разходите. В калкулацията си включете три неща — разходи за материали, време и труд, и данъци и такси. Едва след като видите себестойността на продукта, който смятате да предложите, можете да добавите и сумата за печалба. И помислете добре – ако вие сте клиентът бихте ли закупили този продукт, или услуга на въпросната цена.

Забележка: Когато включвате разходите за материали не пропускате да вкарате нито разходите за гориво, нито за опаковки, нито за доставка или съхранение. Те също трябва да бъдат в калкулацията на продуктите, иначе може да се окажете с пръст в устата.

4. Проверете пазара

Имате готов продукт, имате готова цена, включили сте разходите, заложили сте печалба, сега остава да сте сигурни, че ще можете да реализирате вашата стока добре. Ако се касае за хранителни стоки, единственото, което можем да ви препоръчаме, е да си осигурите достатъчно атрактивно място, където да имате достатъчно много клиенти, за да можете да реализирате по-висок приход. Ако се отнася до нехранителни стоки и услуги, обаче имаме още един съвет за вас – не пропускайте възможностите на интернет.

5. Рекламирайте

Сайтове за обяви, реклами в различни издания, бизнес социални мрежи, големите социални мрежи – всички те могат да ви послужат като рекламен постер за вашия бизнес. Дрехи, парфюми, ваканции – дайте възможност на клиентите си да разберат за вас. Рекламата в интернет е много по-успешна, макар и не толкова печеливша, колкото им се иска на някой. Както казва големият Антъни Бурдейн „Имам само три резервации в хотела си през Фейсбук за 1 година, но милиони хора знаят за неговото съществуване, а това помага много на бизнеса ми“. Така че скъпи дами, не се страхувайте да рекламирате в социалните мрежи.

6. Финансиране

Това вероятно е най-деликатния момент във всяко бизнес начинание. Запомнете нещо много важно – никога, при никакви обстоятелства не взимайте повече пари назаем, отколкото сте сигурни, че можете да върнете. Дори това да означава, че няма да разгърнете потенциала си веднага, не се ангажирайте със заем, за който знаете, че не сте в състояние да изплатите. И винаги си оставяйте вратичка в случай на фалит – най-малкото включете застрахователна полица при болест, смърт, или фалит на компанията. И още един съвет от милиардера Доналд Тръмп: Не влагайте всичките си собствени средства, дори да разполагате с цялата сума. Най-доброто решение е собствено участие + банков заем. Така в случай, че нещо се обърка с вашия бизнес, ще имате свободни капитали, с които да изплувате.

7. Не разгръщайте бизнеса си, преди да сте сигурни, че можете да си го позволите

Ще ви дадем един пример. Ресторант става популярен в определен район и решава да открие не още един, а още няколко клона в различни градове. Отлична идея, но собствениците се сблъскват с неочакван проблем. Разходите стават повече от приходите, средствата се оказват недостатъчни, за да компенсират загубите, а дори печелившия ресторант започва да губи позиции, защото приходите от него „кърпят дупки“ в другите заведения.

Какво можете да направите в тази ситуация? Вариант А – продавате губещите предприятия. Вариант Б – затваряте ги. Ние обаче ще ви предложим вариант В – потърсете съдружник, с когото да се опитате стабилизирате нещата.

И още един безплатен съвет от нас. Когато едно предприятие е печелившо, опитайте да подобрите и развиете успеха му, без да бързате да го клонирате. В случая с печелившия ресторант, собствениците можеха да организират доставки по офиси или домове, както и да организират кетъринг услуги за тържества, вместо да се впускат в подобно рисковано начинание. Преди да направите голямата стъпка, проверете дали не можете да подобрите още услугите, които предлагате и едва след това се впускайте във финансови авантюри.

8. Не регистрирайте ЕТ, а ООД, ЕООД, или АД

С оглед на законовите изисквания, лицата регистрирани като ЕТ обикновено се оказват принудени да отговорят с цялото си имущество в случай на фалит. За да се застраховате, най-добре е да организирате дружество с ограничена отговорност или акционерно дружество. И в двата случая, при фалит отговаряте само до размера на материалните активи на фирмата си. Но не и с личното си имущество. Проучете внимателно условията за регистрация и закриване на всяко търговско дружество, за да не се окажете накрая изгубили всичко.

И не забравяйте: Не е трудно да създадете собствен бизнес и да сбъднете мечтата си. Просто трябва да знаете как! 

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!