You are here
Home > Дом и семейство > Мама и бебе > Срамежливо дете: Кой е виновен и как да му помогнем?

Срамежливо дете: Кой е виновен и как да му помогнем?

Срамежливостта при децата е нещо нормално…в определени граници, над тях говорим за проблем, който се нуждае от помощ

Прекомерната срамежливост при децата трябва да се приема сериозно и изисква внимание от родителите им. Когато на обществени места детето е като залепено за мама и отказва всякакъв контакт с никого, това определено е причина за безпокойство.

Симптомите на прекомерна срамежливост включват отказът на детето да разговаря, не иска да играе в група с други деца, винаги се отдалечава и предпочита да остава само.

Какво е „нормално срамежливо”?

Временната срамежливост е преодолима. Някои деца смятат, че е трудно да се социализират в групата, но те са добре там. Срамежливостта в повечето случаи се преодолява в детска градина или най-късно в началното училище. Други деца, обаче, остават плахи и по-нататък.

В повечето случаи детето се страхува от възрастни, които са различни от родителите му. Обикновено става въпрос за мъжете. Когато е срамежливо и сред връстници, говорим за трудна фаза.
Колкото е по-изолирано едно дете, толкова отношението на децата около него се влошава. Тези деца по-трудно да спечелят приятели. Ако връзката само с родителя се поддържа дълго време, тези деца имат проблеми с емоционалното и психическото си здраве.

Защо детето е срамежливо?

Биологично предразположение. Някои деца по природа са по-чувствителни към критиките и негативните ситуации в комуникацията. Обикновено при такива деца един или и двамата родители страдат от болезнена срамежливост или социална фобия.

Контактът с връстниците помага на детето да развие способността си да общува с други хора, чувствата си и всички умения, за да е адекватно в живота. В някои случаи срамежливостта към деца от същата възраст, съученици може да произтича от страх. Детето се страхува на подсъзнателно ниво на това как ще го видят другите.

Стресиращи събития в живота. Често срамежливостта се развива след травматично събитие, обикновено свързано с публично унижение на детето. Също така такова събитие може да е преместването в друг град, в ново училище или сериозни проблеми в семейството, например развод на родителите.

Негативна комуникация в семейството. Често причината за срамежливостта на детето е, че родителите го критикуват с и без причина, особено пред външни лица, опитвайки се да контролират всички аспекти на живота му. В този случай, постоянната критика не е балансирана от топлина и похвала. Също така причината може да е липсата на внимание от страна на родителите: когато едно дете в семейството просто е игнорирано и всичко, което се изисква от него, е да се държи тихо.

Травма в училище. Отрицателната, конкурентна атмосфера допринася за срамежливостта на много деца. Особено, ако те са избрани за системен тормоз от други деца. Често децата са травмирани от учителите, когато публично ги унижават за неуспехи, игнорират или дори насърчават тормоз от съученици.

Как да помогнем на срамежливото дете?

Родителите и възрастните около детето са тези, които трябва да му помогнат да преодолее това състояние. Ако родителят усети, че нещо подобно се случва в детска градина или училище, той незабавно трябва да говори с преподавателите и учителите. Ако детето не се сприятели, е наложително да се говори с психолог.

Когато едно дете има такива проблеми, много неща могат да се направят, за да му помогнат. Родителите могат да поканят връстниците му у дома. Това ще му даде повече спокойствие и увереност.
Срамежливо дете: Кой е виновен и как да му помогнем?
Той може да бъде записан в спортни или извънкласни дейности. Честен разговор също може да помогне.

1. Кажете на детето за собствената си срамежливост. Страхът от социални ситуации не е необичаен. Според различни проучвания около 50% от хората смятат, че са срамежливи. Родителите ще помогнат на срамежливо дете, ако му кажат, че те самите са били същите в детството. Особено важно е да споделяте спомени, тъй като те стават по-общителни, за конкретни случаи, когато успяват да преодолеят срамежливостта.

2. Бъдете съпричастни към проблемите на детето. За да може то да започне да контролира страха си в социални ситуации, е важно да се прояви съчувствие. Можете да кажете, че разбирате, че е страшно да отидете някъде или да поговорите с някого, че и вие понякога чувствате същото. Това ще позволи на детето да се почувства приемливо и в същото време да започне да говори открито за проблемите си.

3. Обсъдете ползите от комуникацията с детето. Ще бъде по-лесно за него да се справи със срамежливостта си, ако разбира, от какво точно се нуждае. Например, говорете с детето си за това, че ако той е „смел днес“ и говори с децата навън, може да намери нови приятели. Разкажете истории от собствения си живот за това, как преодоляването на срамежливостта ви е помогнало да постигнете нещо.

4. Не лепете етикети. Говорете с децата за срамежливостта му, но никога, при никакви обстоятелства, не ги наричайте „срамежливи“ или „тихи“. Не позволявайте на други хора да наричат детето „тихо“ и „срамежливо“. Не обяснявайте на другите, че „то се страхува от непознати“ – така всъщност казвате на детето как да се държи.

5. Изиграйте „ужасни“ ситуации. Ролевите игри са един от най-добрите начини да помогнете на детето да преодолее срамежливостта. С малки деца можете лесно да използвате играчки, да речем, да изиграете заедно историята на плюшен заек, който се страхува да говори с други животни: нека самото дете да разбере как неговият герой ще се справи с този проблем. При по-големи деца можете да практикувате – репетирайте отговора на поставена задача или интервю.

6. Задайте реалистични цели. За да подобрят комуникационните умения, психолозите препоръчват да се постави конкретна, но реалистична цел за срамежливото дете. Такива като: подгответе доклад пред класа, присъединете се към играта на други деца, задайте на учителя въпрос. Родителите могат да държат специален календар и да отбелязват звездичка или усмивка всеки ден, когато детето е изпълнило желаната цел.

7. Наградете детето за общуването. Никога не се карайте на детето за срамежливо поведение – ефектът ще бъде обърнат. Но всеки път, когато се държи смело, не скъпете похвалите и възнагражденията. Ако вие и вашето дете сте поставили конкретна цел за преодоляване на срамежливостта – определете наградата, която ще получи в този случай. Ако детето е направило нещо, което за него е било много трудно – обърнете внимание, отидете някъде заедно на открито, забавлявайте се – не подарявайте нещо материално, а прекрасен спомен.

Ако нищо не помага или избягването на други хора придобива ясно патологичен характер, тогава може да е необходимо да се свържете с психолог. В този случай имате нужда от специалист с образование в областта на детската психология и добър професионален опит както с деца, така и със семейства. Най-доброто е да намерите психолог многократно работил със срамежливи деца. Това, разбира се, е крайна мярка. При всички случаи, главното е, родителите и други роднини да бъдат на страната на детето, да му дават време и да го подкрепят.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!