You are here
Home > Cherchez la femme > Момичета, има смисъл > Стоянка Иванова – Успех, благословен от слънцето и две музи

Стоянка Иванова – Успех, благословен от слънцето и две музи

Стоянка Иванова превърна името си в световна марка, но амбициите й не се ограничиха само с това

Името на Стоянка Иванова е известно на всеки, изкушен от шиенето на гоблени. Тя е сред единиците в България, създатели на авторски творби, но и много повече от това. Дизайнерските й разработки отдавна са известни по света – толкова, че потребителите знаят не името на компанията й, а са приели нейното собствено за марка.
stoyanka ivanova solaria
Дори да не се интересувате от вълшебството на ръчната изработка, от нея може да почерпите истинско вдъхновение. Тя е повече от красавица с талант. Зад богатия каталог с гоблени стои една работеща майка с душа на художник, преподавател в университет, който на всичко отгоре има амбиция (и възможност) да промени света.

Музи и орисници

Тя е родена в Силистра преди 53 години. Като повечето деца обича да рисува, но при нея е по-различно от забавление. Лелите й са художнички. Те я вдъхновяват и съветват. Бързо се появява и афинитета й към точните науки, който проправя пътя й към бъдещата професия. Завършва Математическата паралелка на гимназията със Златен медал и очакванията към нея се оправдават. Завършва архитектура в София – идеалната специалност за едно момиче, което се увлича от четката и магията на числата.

Светът се променя и това довежда ново изкушение в живота й. Появяват се първите персонални компютри. Те са безценни в работата на всеки, но Стоянка Иванова вижда в тях повече от помощник. Мечтае да създаде свои програми, макар да не се е разделила с окончателно с рисуването. Животът между два свята едва ли е бил лек, но си е струвало. Името на госпожа архитектът е включено дори в книгата „Най-добрите световни майстори на пастела”.
stoyanka ivanova rilski manastir

Работещо момиче и Голямата случайност

Специализира във ВИАС и става преподавател по програмиране на студенти. Докато балансира между всичките си таланти, лекциите и амбициите, един симпатичен семеен спор става първопричина за наистина световния й успех.

Като всяка история за успех, и при нея има една неслучайна случайност – майка, пристрастена към шиенето на гоблени. Стоянка ушива първия си Вилеров модел, за да докаже, че е способна и на това. Предизвикателството се оказва страшно забавно. Веднага си купува още един! Той обаче не й доставя очакваното удоволствие – цветовете се оказват пълна скръб!
Повечето гобленарки биха захвърлили провала в шкафа „Ако му дойде времето”, но тя е различна. Има необходимите знания и възможности с компютрите. Хрумва й да направи собствена програма, който ще й помогне да създаде собствени гоблени.

„Бях като обсебена от идеята – през деня програмирах, през нощта сънувах какво мога да направя с нея и докъде мога да стигна.”, разказва тя. Мъничката запалена клечка кибрит лумва като пожар!

Програмата бързо става реалност, но до марката, която създава Стоянка Иванова, има още много, много време. Няколко поредни години тя сканира, сравнява цветовете на популярните DMC-конци, експериментира, настройва, прави пробни схеми и шие, за да види резултата.


Идва момент, в който дори нейните изисквания остават задоволени: Резултатът отговаря на очакванията! Открива брилянтен начин да популяризира марката си – свързва се със списание „Дона” и „Вестник за жената” и предлага да публикуват безплатно схемите й. Това се оказва Идеалният пример, че в добрата сделка печелят всички!

Сладко-горчивият вкус на успеха

Българките са пренаситени от Вилеровите модели. Продуктът на Стоянка Иванова е нов, качествен, роден – три добри причини да полудеят по него!


Университетската преподавателка създава фирмата си. Нарича я „Солария” – в чест на слънцето, което озарява с красота сивотата на ежедневието. Прави и сайт за оригиналните си идеи, в който публикува и безплатни схеми, за да се види качеството на работата й.

Семейното предизвикателство се превръща в семеен бизнес. С помощта на майка си и брат си започва да комплектова и продава гоблените си.

Успехът е предвидим, но с него идва и голямото разочарование. Интернет е богат източник на информация, но и пръв помощник при кражбата на авторски труд. Стоянка Иванова има горчив опит с това – мнозина фирми, дори български, са се възползвали от работата й – пускали са в продажба ментата по нейни разработки, понякога дори без да скрият името й.

Тя не се отказва да защити правата си на автор, но положението става неконтролируемо. Стига се до там, че китайска фирма се свързва с нея с предложение – много ниска цена за…комплекти по нейни модели! Форумите за гоблени преливат от нейни схеми и предприемчивите азиатци не пропуснали възможност да направят добър бизнес с минимум инвестиция!

Да защитиш труда си понякога е непосилна задача, особено, когато срещу теб са наистина хиляди. Хората понякога не искат да разберат, че авторството е постижение, което трябва да се пази и цени.

По тази причина, но не и напълно, Стоянка Иванова е ограничила дизайнерската си дейност на този етап. Любовта към създаването на модели си остава, но пред Стоянка Иванова стои ново предизвикателство – две чудесни момичета и света, който ще оставим на тях и връстниците им!

Наследството

Преди пет години започва да подготвя дисертация. Като жена, родена да твори с магията на слънцето, открива слънчевата архитектура. Целта й е модерните сгради да се възползват максимално от безплатната и достъпна енергия на най-близката звезда в галактиката ни. Това ще намали чувствително консумацията на друга енергия, което от своя страна ще доведе до намаляване на разходите и опазване на природните ресурси.

Стоянка Иванова и момичетата й
Стоянка Иванова и момичетата й

Стоянка Иванова изглежда като галеница на щедри музи, но е преди всичко майка на две дъщери – Христина (11 години) и Преслава (9 години). По-голямата обича музиката и танците, а сестричката й видимо наследява мама. Може, обича и иска да рисува като порасне. Двете прекарват съботите си в Националната художествена галерия или Квадрат 500, където по програмата на фондация „Изиарт” (Easyart) се учи с други деца да рисува по картините на големите майстори.


Стоянка Иванова изглежда като въплъщение на Жена на Върха – с големи постижения и сбъднати мечти. Най-красивата й сред тях е възможността да сподели с някое от децата си създаването на авторски гоблени. По всичко изглежда, че и това ще се случи. Тя става свидетел на най-голямото чудо в живота си – пред очите й се ражда творец, който ще овладее след нея магията на слънцето.

loading...

3 thoughts on “Стоянка Иванова – Успех, благословен от слънцето и две музи

  1. Винаги се възхищавам на Вашите разработки.И споделям мнението Ви, че авторите трябва да се уважават.Желая Ви успехи в личен и служебен план.На семейството Ви здраве и радости.

  2. Здравейте госпожо Иванова, преди известно време бяхме говорили за една икона на Света Троица, която да бъде превърната в гоблен! В тая връзка на Вашия е-мейл адрес Ви изпратих снимка на иконата според уговорката ни, но не знам дали е стигнала до Вас, а също и дали е възможно да се получи гоблен! Ще съм Ви много благодарен ако ми дадете някаква яснота по тези въпроси. Освен моя е-мейл адрес може да ползвате и телефона ми 0884129001

  3. Здравейте г-жо Иванова.Бих искала да поръчам два гоблена от вас,но е-мейла който е на страницата ви не е актуален. Как да се свържа с вас?Тел .за контакт с мен 0886542666.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!