You are here
Home > Хоби и ТВ > Приложна магия > Те ти, булка, Спасовден! Традиции и вярвания за празника

Те ти, булка, Спасовден! Традиции и вярвания за празника

В народния фолклор Спасовден не е свързан единствено с прибирането на душите

„Те ти, булка, Спасовден!“ Този популярен и общоприет израз по случай 40 дни след Великден в народния фолклор има много обяснения. Обвързан с християнската догматика, Спасовден се пада на 40-я ден след Великден, като се вярва, че на този ден Господ прибира душите на покойниците, които е пуснал на Велики четвъртък, за да видят своите домове и близки. На сутринта на празника, жените ходят на гробищата, за да сложат орехови листа на гробовете — да пазят сянка на скъпите им покойници на онзи свят. А следобед се хващали на хора на мегдана, но без зурни и тъпани, а само с песни — така традицията повелява.

На Спасовден безплодните жени зачеват, ако преспят под цветето росен на поляната
На Спасовден безплодните жени зачеват, ако преспят под цветето росен на поляната

Смята се, че на Спасовден Иисус Христос се е възнесъл в небесата, обещавайки на учениците си, че повторно ще се завърне, като при неговото ново слизане, ще настъпи Страшния съд. Но освен с тези вярвания, празникът е свързан и с други — типично български ритуали.

Така например се е вярвало, че ако една жена е безплодна, вечерта преди Спасовден, трябва да преспи заедно с придружител от мъжки пол, с когото няма кръвна връзка, под цветето росен. Поверието гласи, че трябва да носят със себе си храна и дарове за русалките, които оставят на сутринта – ризи, кърпи, чорапи, бъклица вино, ракия, хляб и печена кокошка. Човек трябва да легне под росена и да постави паница с вода до главата си. След като се нахранят, около полунощ те лягат под цветето, но никой не трябва да ги види. А в два сутринта, когато излизат всички вили и самодиви, оставят донесеното под росена и бягат към дома си, без да се обръщат. А безплодието остава под росена.

Някои легенди разказват, че ако жена зачене в навечерието на Спасовден, макар не и от съпруга си, заченала е по магичен път. А родни фолклористи смятат, че това е бил хитър начин за булките да добият деца, тъй като невинаги вината е младоженките.

Друго поверие гласи, че ако рано сутрин на Спасовден болни се изтърколят из росата, ще оздравеят. Неслучайно много тежко заболели избират да спят нощем по поляните, заедно с придружител, който е здрав и може да ги пази. Вярва се, че цветето росен умилостивява самодивите и те церят болните, давайки им здраве и връщайки ги към живота.

Спасовден е празник още на шофьорите, хлебарите, строителите и хотелиерите.

Що се отнася до израза „Те ти, булка, Спасовден“ той идва именно от тук – щом жената е заченала на Спасовден, станало е чудо значи.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!