You are here
Home > Здраве и красота > Тих инсулт: Симптоми, които показват, че сте го преживели, без да предполагате

Тих инсулт: Симптоми, които показват, че сте го преживели, без да предполагате

Тихият инсулт се проявява само за едно денонощие, но бавно и сигурно води до сериозен проблем

Според статистиката на всяка минута и половина някъде по света някой получава инсулт. Случва се и при възрастни хора, и при тези, които са в разцвета на силите си. Това може да доведе до смърт, но по-често става причина за инвалидност.

Това състояние е лесно разпознаваемо: Пострадалият не може да говори ясно, не може да контролира тялото си, парализира се…Ако се подложи на адекватно лечение още в първия час след инсулта, той има всички шансове да преодолее безпомощното си състояние. Още по-добре би било, ако не се стига до подобна криза. Смятате, че е невъзможно?! Далеч преди да получат „истински“ инсулт, повечето пациенти са преживели преходна исхемична атака (TIA). Популярното ѝ име е „тих инсулт“. Проблемът възниква, когато се образува кръвен съсирек, който блокира кръвния поток. Това е нещо сериозно, но малцина разбират, че са го преживели.

Симптомите на тих инсулт

Те са очевидни, но малцина ги възприемат сериозно. Отдават ги на напрегната ситуация, умора, остаряване. Те обаче идват да подскажат, че нещо се случва в мозъка, което не бива да се пренебрегва. Любопитното е, че нещата изглеждат различни при двата пола:

Първите признаци на мозъчен удар при жените включват: внезапна загуба на зрение; слаба координация; загуба на сила в ръцете и краката; неразбиране на думите или способността за ясно говорене; намалена чувствителност;

При мъжете тихият инсулт изглежда така: Силно главоболие, може да бъде придружено от повръщане; внезапна слабост и световъртеж; затруднено произнасяне на думите и възприемане на околната среда; замъглено зрение; замъгляване на съзнанието;

Сиптоми на тих инсулт

Неоткритият тих инсулт е важен предупредителен знак и показва повишен риск от бъдещ инсулт. Важно е да се запомни, че симптомите на тих инсулт изчезват след 24 часа.

Според изследване, публикувано в списанието JAMA Neurology, силно главоболие без предходни симптоми може да бъде един от ранните признаци на инсулт.

За да не се стига до там, добре е, особено при наличието на подобни проблеми в родителите, да се провеждат контролни прегледи при невролог. Той ще даде реална оценка на риска от бъдещ инсулт и би препопръчал адекватно лечение за превенция.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!