You are here
Home > Дом и семейство > Мама и бебе > Трансформирайте детската агресия в креативност (Или как да помогнем на детето да се справи с гнева? )

Трансформирайте детската агресия в креативност (Или как да помогнем на детето да се справи с гнева? )

Алтернативни техники за овладяване на гнева и детската агресия

Детската агресия е проблем, с който ежедневно трябва да се справят не само родители, учители и психолози, но и самите деца. Запитвали ли сте се някога какво отключва гнева на децата? Защо реагират гневно, защо крещят, бият се и нараняват другите? Какво точно ги тласка към желанието да наранят човека срещу себе си?

Защото понякога не е само средата, не е възпитанието, не е дори заради видеоигри или неподходящи филми. Понякога е самият страх. Страх в най-чиста форма, който кара децата да стават агресивни и да се опитват да скрият своята безпомощност зад ирационален гняв, който се превръща в саморазрушителен инстинкт и рефлекс.

Детският гняв може да бъде самоунищожителен сн. Maxpixel
Детският гняв може да бъде самоунищожителен сн. Maxpixel

Как да установим проблема?

Най-лесно — с помощта на психолог. Специалистите по детска психология могат да се опитат да разберат проблемите на детето, но ако нямате възможност или желание да го водите при квалифициран психолог, тогава на самите вас ще се наложи да влезете в тази роля.

На първо място ще трябва коренно да промените мисленето си в тази ситуация. Вие вече не сте родители, вие сте приятели или дори просто познати на детето. Вие трябва да започнете да мислите като него, да се потопите изцяло в неговата среда, за да разберете същината на проблема.

Гневът тук е изключен. Трябва да бъдете внимателни, търпеливи и разбиращи. Колкото и да ви ядосват или разстройват думите на детето, задължително запазете самообладание. Не му крещете, не му се карайте, не настоявайте и не изисквайте. То просто трябва да е готово само да сподели с вас за проблема си.

Попитайте го как се чувства

Задължителния въпрос, който трябва да зададете, е „Какво те кара да се държиш така?“, „Какво чувстваш, преди да се ядосаш?“, „Защо се чувстваш ядосан?“, „Какво те дразни?“, „Какво не е наред, което те кара да се ядосаш така?“.

Не говорете с назидателен тон. Покажете истинско любопитство и заинтересованост. Попитайте детето каква е причината да иска да нарани другарчето си, да счупи нещо, да бъде агресивно. Опитайте се да видите нещата през неговите очи. Само тогава ще разберете какво го е тласнало в тази посока.

Променете нещата

Гневът не може да овладян, още повече при по-малките деца, които просто не знаят как да контролират емоциите си. Те са твърде силни, твърде първични, а децата не могат да се справят с такъв проблем. Вие обаче може да им помогнете да трансформират гневната енергия в нещо креативно. И да насочат емоциите си в друга посока.

Няма универсална формула, която да помогне на всички деца да се справят с агресията. Да, учителите могат да говорят на учениците си, че е зле да се обижда другарчето, че да удариш другия е нещо лошо. Да, вие като родители можете да отидете в училище и да „сплашите“ агресивното дете, заради това, че е ударило вашето. Но няма никаква гаранция, че това ще помогне.

Има обаче няколко алтернативни и абсолютно неконвенционални решения, с които може да опитате да помогнете на детето. Те не са част от практиката на много психолози. Тестовете обаче показват, че дават доста добър резултат, особено при деца, при които агресията не е породена от възникнали екстремни обстоятелства /побой у дома, опасни родители, насилие/, а просто етап, през който преминават в израстването си.

Също така може да се опитате да ги приложите и в другите случаи, но там е необходима повече работа и със специалисти, за да се види траен ефект.

ТЕХНИКИ ЗА ОВЛАДЯВАНЕ НА ГНЕВА

Дишане

Ако детето ви се е доверило и е споделило какво изпитва, когато се чувства гневно и иска да удари някого, една от техниките е дишане. Накарайте го да изправя в такива ситуации. Да си поема много дълбоко дъх и внимателно, и бавно да издиша. Дълбооко вдишване, бавно издишване. Техниката може да се приложи между 3 и 5 минути — горе-долу толкова ще успеете да задържите и вниманието на детето върху нея. След което гневът трябва да е отшумял. Това е най-простата и най-лесна техника за справяне с гнева, където и да се намира малчугана.

Броилка

1-2-3-поточе ромоли 4-5-6-ветрец повява днес-7-8-9-вече не съм гневен!

О, да! Детските броилки и наричания могат да се превърнат в доста добър начин за освобождаване от агресията. Детето може да използва готови броилки или да си създаде свои.

Ето още един пример: 1-2-3 — в кръг се завърти-4-5-6-гневът пречиствам днес — 7-8-9 — не съм сърдит/а аз вече.

Детето може да си повтаря всяка броилка по колкото пъти пожелае. Докато брои съзнанието му ще бъде фокусирано върху правилното произнасяне на буквите и цифрите, а това ще му даде възможност да се успокои.

Движение

Тази техника е особено подходяща в случаите, когато детето ви сподели, че нещо буквално го изгаря, бута, притиска и не му позволява да остане и две минути мирно, докато не нанесе удар или не се сбие с някой друг. Техниката е проста. 3 — 5 обиколки на физкултурния салон или на двора. Ако не може, най-добре е да направи 20 до 50 клякания.

Гневът е енергия. И тя е толкова силна на моменти, че просто няма начин да я потушите. Децата също не са имунизирани срещу тази емоция, а и не забравяйте, че при тях тя може да бъде още по-силна. Затова и необходимостта да я изразходват по някакъв начин и то веднага, ги кара да са изключително агресивни.

Когато това се случи в училище, учителят или може да накара целия клас да прави клякания, или гневното дете да обиколи на бърз ход физкултурния салон няколко пъти. Това ще му помогне да се справи с напрежението и ще изразходва енергията, която го тласка към толкова агресивни действия.

У дома — разходка навън с родители, приятели, в парка с домашния любимец или друго ще помогне за справяне с гнева и напрежението. Карането на колело, скейтборд или друг подобен спорт, а дори и бягане ще подобри положението.

Ръчен труд

Научете децата да изработват предмети, да рисуват, да творят и да градят. Това е другият начин, по който могат да овладеят гнева си. Усещането, че строят, изграждат, контролират своя гняв, използвайки го за нещо градивно, може да донесе голяма отмора и успокоение. Няма значение, дали ще готви, рисува, изгражда къщи, строи, изработва мебели, или създава бижута, съдове и каквото и да е друго. Всичко, което ще позволи на детето да насочи вниманието си далеч от дразнителите е от полза. Само трябва да откриете какво го успокоява и да му помогнете да го практикува редовно.

Не се подигравайте

Каквото и занимание да избере детето, не си и помисляйте да му се подигравате или да подценявате труда му. Тук не става въпрос за нещо за забавление, а за техники на овладяване на гнева и агресията.

Мудра йога

Мудра йогата е друг похват, който може да помогне за справяне с гнева и напрежението. Индийските упражнения за отпускане и релаксация могат да се използват дори и в училище. И тук не говорим за йога асаните, които изискват повече концентрация и внимание, а за упражнения с пръстите на ръцете. Прости техники за концентрация, успокояване на ума, овладяване на страха, напрежението и гнева. Доказано е, че детското внимание не може да бъде задържано за повече от 2 — 3 минути. Тези упражнения отнемат точно толкова време и освен това много бързо разсейват гнева. Доказано при това.

Можете да сте напълно спокойни, че тези техники по никакъв начин няма да навредят на децата. Просто спазвайте стриктно инструкциите и сами ще се убедите в резултата.

В много училища в Азия, а и в Америка, мудра йога намира своето приложение. Още повече, че повишава концентрацията, помага за по-лесното заучаване и запаметяване на материала, а и успокоява ума. За мудрите сме писали и друг път, очаквайте скоро и разширена статия за конкретни йога — техники за овладяване на гнева.

Контрол на храната и контрол на телевизията

Телевизионните програми за деца са пълни с насилие, а ние дори не го осъзнаваме. Спайдърмен, който взривява сгради. Междузвездни войни — бой между армията на Дарт Вейдър и бунтовниците, Трансформърс, клуб Уинкс…. мога да продължавам до безкрайност. Дори уж невинния момичешки сериал „Приключенията на Рапунцел и разбойника“ не минава без бой и насилие. Ами „Калинката и черния котарак“? Можем да изброяваме до безкрайност. Едно време се излъчваха предавания като „Педя човек — лакът брада“, „Ум белия делфин“, „Франклин“ и други. Да, за да е интересно на децата имаше интрига и динамични моменти, но и взривяване, използване на бомби и оръжия. Без сами да осъзнаваме, ние тласкаме децата си към агресия и насилие. В детските комикси за „Доналд Дък“ и „Мики Маус“ също имаше бомби, взривове и оръжия, но едно е да гледаш забавни картинки на хартия и да четеш историята, съвсем друго е да я възприемеш като видеофилм. Във втория случай детето възприема случващото се като нещо истинско, а в първия — като забавна история, която е измислена. Затова по-добре им четете приказки, разказвайте им истории и им разигравайте театър, вместо да им позволявате да гледат „модерна детска“ анимация. Не забравяйте, че това, което за вас е измислица, за децата е част от техния свят. И докато се научат да разпознават фикцията от реалността, ще мине доста време.

Контролът над видеоигрите също е важен. Наскоро наше проучване показа, че почти 90% от видеоигрите в мрежата са свързани с насилие. Дори и игри симулации за търсене на скрити предмети, бягство от заключени стаи и други. Да не говорим, че някои от игрите буквално са си наръчник, как да проникнете с взлом в някой дом и къде може да са скрити кодовете за сейфа на семейството.

Контрол над храната

И накрая няколко думи за храните. Замисляли ли сте се, че децата може да са агресивни заради храната, която поглъщат. Факт е, че колкото и да се стараем да им осигурим здравословна храна, невинаги успяваме. Знаем ли с какво са пръскани плодовете и зеленчуците? Дали млякото, което купуваме от магазина е наистина мляко, или суроватка примесена с нишесте. Знаем ли какво точно предизвикват едни или други консерванти в колбасите? А в десертите? Да поговорим и за маслото от магазина или за месото? Уж купено от професионален месарски магазин, с доказан сертификат за качество, но дали животните не са били хранени със специални смески за по-бърз растеж. Дали във фуражите не е имало вещества, които са опасни за здравето на човек? И дали онези препарати и витамини, които не вредят на животните, не оказват някакво влияние върху човешкия организъм след това?

Доброто здраве започва с храната и движението. И тъй като дори храната може да провокира агресия у децата / А и у възрастните/, нашият съвет да им осигурите чиста храна, чист въздух и повече възможности за спорт и движение.

По-малък натиск

И съвсем накрая ще се спрем върху един проблем, който се превръща в глобално заболяване. И поразява от ранна детска възраст. Стресът при децата.

Колкото и да е невероятно, дори 5-годишни деца изпадат в стресово състояние и развиват опасни заболявания в резултат на това. И причината не е насилие над тях, не е тормоз от страна на някой родител, не е тормоз в училище. Стресът идва от постоянния натиск от страна на обществото. И от чувството на страх.

Спомнете си вашето детство. Тичали сте сред поляните, играели сте с въже навън с приятели по площадките, хвърляли сте камъчета из езерцето. И не е имало уроци по футбол всеки следобед, не е имало тичане за час по балет, пиано, солфеж. Не ви се е налагало след училище всеки ден да посещавате допълнителни уроци по език, спорт или изкуства… В желанието си да направят децата си колкото се може по-адаптивни към изискванията на модерния свят родителите се стараят да ги обучат във всичко от малки.

Компютри, изкуства, езици, спорт… списъкът е неограничен. Един съвет от нас — спрете се! Излезте от дигиталния свят и научете детето да живее извън него. Научете го да се справя без компютъра и телефона, без роботите и машините, да оцелява извън системата. Защото колкото и да ни улесняват живота тези високи технологии, те ни отнемат две неща — чувството за свобода и общност и способността да се радваме на живота, такъв какъвто е.

Мъдреците от Изтока казват, че не е важно колко скъп и бляскав живот водиш, а колко щастлив се чувстваш от това. Дайте шанс на децата да бъдат деца и да бъдат свободни. Детската агресия най-често е породена от страх. Страх, че няма да отговорят на очакванията ви, страх, че няма да се справят в училище, в допълнителните занимания, в живота. Дрогата, цигарите, алкохола — това са начините, чрез които тийнейджърът се опитва да преодолее този страх, ужасът, че може да се провали и да пропадне. Агресията е първият признак, че децата се страхуват от очакванията и изискванията на родителите, обществото, съвременния свят и не могат да се справят с тях. Ако искате да им помогнете, дайте им повече свобода и право на избор. Покажете им, че има алтернатива, че имат избор. А кой път ще изберат — зависи изцяло от тях.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!

Ползвайки нашия сайт вие приемате и се съгласявате с правилата за неговото използване и информацията, която системата получава за вас Повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close