You are here
Home > Хоби и ТВ > Любопитно > Целувки, които продължават да вълнуват света

Целувки, които продължават да вълнуват света

Целувката е не просто първия истински жест на любовта, но и вдъхновение, превърнато в истории и легенди

И в този век на порок и разкрепостеност целувката остава най-вълнуващия жест, който могат да си разменят двама. Тя е знак на симпатия, нежност, зараждаща си или изгаряща любов. Вдъхновява творци от различни поколения и от този порив се раждат произведения, вълнуващи колкото…дълго чакана целувка!

Най-„историческата” целувка
celuvkata na yuda
Уви! Не всичко е любов! Целувката на Юда предаде Христос, но и го поведе към вечния живот. Цената й беше 30 сребърника, но предателският жест остана в историята. Векове наред разказват за нея – в неделното училище, преди Великден, във всеки филм за Христос и всяка картина, посветена на онази мрачна нощ.

Най-политическата целувка

Може нищо да не е останало от соц морала ни, но още помним вицовете, които тайно си предавахме за силните на деня. Страстните целувки, които си разменяха по аерогари и официални посрещания са част от митовете на червените крале. Най-любвеобилният от тях, естествено, беше от СССР.
brejnev i honeker
Добрият стар Леонид Брежнев целуваше до три пъти – лявата буза, дясната и накрая по устата. Сънародниците му нарекоха ритуала „ Тройной Брежнев”. От сантимент към онова време наскоро се появи реклама с рекордьора целувач…в същата страстна ситуация!

Най-музикалната целувка

„Bésame Mucho” записа през миналия век Консуело Веласкес в историята на музиката. Преди седем години вечната песен стана химн на Мексико-сити, но за света това е най-чувствената покана.
Besame_Mucho_3
„Целувай ме много” е написана във възрастта, когато авторката не познава усещането на споделената любов. За 70 години по света парчето даде повод на хиляди да се целунат и преживя поне 700 кавърверсии!

Най-мистериорзната

V-J Day in Times Square– Списание „Лайф” публикува интересна снимка от Деня на победата на САЩ над Япония. На 14 август 1945 година матрос целува страстно медсестра и след седмица двамата са в изданието. Целувката им е символ на мира и е емблема за творчеството на Алфред Ейзенщад.
vj times square kiss
Във въпросния ден запечатал само четири фотографии, но заради всеобщата емоция не успял да научи имената на героите си. Десетилетия по-късно никой не знаел коя е знаменитата двойка. През седемдесетте Едит Шейн успяла най-достоверно да докаже на изследователите, че тя е медицинската сестра. Неколцина се опитали да потвърдят, че са били моряците, но само Глен Макдъфи отговорил правилно на уточняващите й въпроси.

Фотографът до последно не бил убеден, че е заснел точно тях, но за масовата публика те останали героите на любимата им фотография.

Като на кино

Безброй класации за екранни целувки са се провели. Всяка държава може да ви изкара поне десетина ленти с вдъхновяващи моменти на напрежение и страст. Целувките в началото били цензурирани, след това започнали да се борят за всяка секунда и накрая започнали да чупят рекорди по продължителност.
casablanca_kiss-
В крайна сметка не времето, а предисторията е създало такива феномени като раздялата на Рик и Езла в „Казабланка”, първата истинска целувка на Скарлет и Рет в „Отнесени от вихъра”.
go with the wind kiss
Новото поколение и с традиционни наклонности няма да отрече красотата на отчаяната любов между Хийт Леджър и Джейк Джиленхол в „Планината Броукбек”.
brokeback mountain kiss

Най-приказната
sleeping beauty kiss
Коя друга целувка кара момиченцата да мечтаят, ако не тази, с която приказния принц събужда своята Спяща красавица. Е, за тази чест може да претендират и Снежанка с нейния чаровник, ако питате нас и дори спасителната ласка на Красавицата за омагьосания Звяр!

Която изгаря и мрамора

rodin-the kiss
Великият Роден може да е бил спорен като ментор и деспотичен любовник, но не и като творец. Той използва като модел своята ученичка и възлюбена Камий Клодел, за да създаде тази творба с непреходен чар. Скулпторът бил на 45, тя – на 19. „Целувката” предизвиква скандал заради бруталната си откровеност и разкрива тайната им. Роден никога не напуснал официалната си спътница заради изминалото време. Камий изтлява в психиатрия. Споменът за чувствената им любов обаче не се превръща в пепел, а в мрамор.

Живописна целувка
celuvkata klimt
Не всеки познава творчеството на Густав Климт, но повечето хора могат да посочат поне една негова творба – именно „Целувката”. За съвременниците ни тази картина е просто символ на непреходна красота – наситена, ярка, жива. При първото й представяне обаче провокира местните пуритани. Тайната причина може би е била моделът – любимата на Климт – Емилия Фльоге.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!