You are here
Home > Хоби и ТВ > Любопитно > Туристически календар 2019: 12 кътчета от България, които не искате да пропуснете тази година

Туристически календар 2019: 12 кътчета от България, които не искате да пропуснете тази година

България е малка, но красива. Вижте 12 места, които си струва да посетите тази година

България е малка, но има всичко — сини планини, зелени долини, синьо море и прекрасна история. При това, всичката тази красота събрана буквално върху човешка длан.

Колкото и да обичаме да пътуваме обаче, невинаги имаме възможност да посетим всяко едно красиво кътче от страна, което искаме да видим. Затова ви предлагаме да си направите туристически календар. Изберете 12 кътчета, които искате да видите през годината и ги посетете във всеки един от предстоящите месеци. Списание „Жена на върха“ също ви предлага 12 прекрасни места, които си струва да видите през годината.

Виждали ли сте старопрестолния Търново през зимата? сн. Wikimedia
Виждали ли сте старопрестолния Търново през зимата? сн. Wikimedia

Януари – Велико Търново

Заслужава си да посетите старопрестолния град в началото на годината. Светлините на Царевец, древния Арбанаси, уникалните тераси в старата част на града, които предлагат несравнима гледка към хълмовете и Янтра, са само една от причините да изберете това място за старт на новата година. Градът ще ви посрещне с гостоприемни жители, автентични български механи и отлична местна кухня.

Търново е идеален избор за зимна ваканция. По улиците на стария град ще усетите красивата атмосфера на това място, ще може да видите не само царския дворец на Царевец, но още и хълма Трапезица, домовете на П. Р. Славейков, Емилиан Станев, възрожденския и историческия музей, старопрестолната библиотека, Търновския университет разположен на хълма Света гора, археологическия музей, църквата „Св. 40 мъченици“, църквата „Свети Димитър Солунски“, Самоводската чаршия, патриаршеската катедрала, мостът „Стефан Стамболов“, турския мост, Владишкия мост, археологическия резерват Арбанаси и още много кътчета. И накрая, но съвсем не на последно място, ще споменем уникалното шоу „Звук и светлина“, което вечер озарява хълма на Царевец. А богатата култура и история на града са нещо, което си струва да опознаете отблизо, а не да слушате, как други ви разказват за това.

Мелник през февруари - едно кътче, което не може да подминете просто така сн. Уикипедия
Мелник през февруари – едно кътче, което не може да подминете просто така сн. Уикипедия

Февруари – Мелник и Мелнишките пирамиди

В месеца на любовта и виното, Мелник е едно от най-подходящите места за посещения. Не само, че на 7 километра от него се намира Роженският манастир „Рождество Богородично“, но именно тук може да опитате и прочутото мелнишко вино, с което България е известна в цял свят. В града са запазени автентични образци на възрожденската архитектура – Кордопуловата съща, Пашовата къща, а освен това не може да пропуснете и местния исторически музей.

Недалеч от града се намират и Мелнишките пирамиди – една от най-популярните дестинации. Любопитна подробност е, че склоновете им са пясъчни, заради което ги наричат още – пясъчните пирамиди.

И ако очарованието на старинната архитектура на града не ви стига, то гледката към Пирин и от Пирин ще ви спре дъха. Дори зимата планината излъчва неповторим чар, примамил към хижите по склоновете й не един и двама запалени туристи.

Март – Плевен

През март времето е идеално за една туристическа обиколка посветена на опознаването на историята на родината. А едно от местата, които на всяка цена трябва да посетите е Плевен. Градът пази богато културно-историческо наследство – от древната римска крепост Сторгозия, през средновековните монети и занаятчийски уреди, свидетелстващи, че градът е добре развит търговски център, до Плевенската панорама, увековечила спомена за падналите в бой за свободата на България през руско-турската освободителна война.

Плевен е прекрасен през март сн. Уикипедия
Плевен е прекрасен през март сн. Flickr

Плевен е модерен град с красиви паркове, музеи, модерни сгради и магазини. Но също така е успял да запази в себе си и духът на миналото. Тук са изградени много църкви и манастири, а освен това градът предлага и разнообразни развлечения.

Градове в България с Б
Балчик е едно прекрасно място през април.

Април – Балчик

Възраждането на природата и красотата на морето и гората, се съчетават по неповторим начин в Балчик. Градът предлага уникална природа, още по-живописни плажове, но най-вече красива ботаническа градина и царския дворец. Може да се насладите на атрактивна опознавателна обиколка и на самия град, както и на крайбрежната алея около него. А април е идеалният момент за това.

Зимна приказка в Лещен сн. Pixabay
Приказка в Лещен сн. Pixabay

Май – Родопите

Суровата красота на Родопите е нещо, което не може да се опише, то трябва да бъде видяно. От пещерата „Дяволското гърло“, през „Утробата“, „Каменните гъби“, феноменът „Каменна сватба“, до живописното село Кирково, възрожденския Златоград и очарователната природа на Мадан и село Лисиците, отделено само с един въжен мост от останалата част от света, тук ще се почувствате наистина в един друг свят. Свят на мистерии, легенди и предания, за които ще ви разкажем друг път. Посетете Родопите и усетете тяхната атмосфера.

Казанлък предлага много през юни сн. Уикипедия
Казанлък предлага много през юни сн. Уикипедия

Юни – Казанлък

Не може да подминем очарованието на Казанлък и празниците на Казанлъшкия край през месец юни. Фестивалът на розата, традиционното изложение на местните занаяти, прочутото розово сладко и розова ракия, домът на Чудомир, Лъвската чешма, гробницата, Долината на Царете, Бузовград – можем много да ви разказваме за забележителностите на Казанлък. А най-хубаво е да отидете до розариума през юни, или да видите етнографския комплекс и историческия музей. Градът носи в себе си атмосферата на едно отминало време, но също така уверено крачи към бъдещето. Тук може да опитате прочутите казанлъшки понички, казанлъшката перналия /масленица/ и казанлъшката баница. Недалеч се намира и язовир Копринка, където да си пробвате късмета в риболова. С две думи – един град, който разкрива красотата си именно през юни.

Каварна сн. Wikimedia
Каварна сн. Wikimedia

Юли – Черно море

Не бихме могли да пропуснем морето, особено през юли. Но най-горещо ви препоръчваме да посетите Созопол. Старият морски град си остава едно от най-красивите кътчета край морето, а атмосферата е несравнима. Друго кътче е древната Месемврия или Несебър. Старият град е с почти изцяло запазени сгради, а вятърната мелница се е превърнала в един от символите на града. Може да се разходите край крепостните стени, да похапнете прясно уловена риба в някое от старомодните заведения, или дори да се повозите с някое от корабчетата, които тръгват от морската гара. Недалеч се намират Равда, Ахелой, а буквално на една крачка разстояние е Слънчев бряг. А омръзне ли ви старинната обстановка и златните плажове, може да се порадвате на сякаш магически израсналия край морските скали Свети Влас. Както и на рокаджийския дух и невероятната атмосфера на Каварна.

Рила е невероятна през август сн. Уикипедия
Рила е невероятна през август сн. Уикипедия

Август – Седемте рилски езера

Рила е идеално място за ваканция през август, особено, ако искате да избягате от шума на града. Седемте рилски езера и връх Мусала са най-добрите места за бягство от жегата, особено в края на лятото. И планината е прекрасен избор за всички, които не обичат морето, а желаят да се откъснат за малко от света.

Пловдив - великолепен през лятото, а и през есента сн. Maxpexel
Пловдив – великолепен през лятото, а и през есента сн. Maxpexel

Септември – Пловдив

Европейската столица на културата за 2019 предлага най-различни развлечения през цялата година, но с настъпване на есента Пловдив разкрива чара си по неповторим начин. Горещото време вече си е отишло, дърветата сменят цветовете си, а във въздуха се усеща една скрита радост. Градът оживява, фонтаните в градската градина пеят, а по уличките на стария Пловдив ехтят смеха и стъпките на многобройните туристи и гости на града. Тук не само може да се докоснете до изкуството, като посетите някое от многобройните събития, които се организират в рамките на международния форум. Освен това може да разгледате тепетата, да опитате разнообразната местна кухня, или просто да се разходите из магазините по централната алея. Градът предлага и много места, където да послушате музика, да потанцувате или просто да отдъхнете, ако сте уморени. Не пропускайте и международното техническо изложение, което се провежда в панаирните палати по това време на годината.

В Севлиево почитат през октомври тиквата сн. http://portal.ihist.bas.bg
В Севлиево почитат през октомври тиквата сн. portal.ihist.bas.bg

Октомври – Севлиево

Не може да има Вси Светии без тиква, а къде, ако не в Севлиево може да се насладите на най-големите тикви. Октомври е идеалният месец да се разходите до това живописно кътче от България. Градът не само се гордее със земеделската си продукция, но има и богата история – галерии, музеи, мостове и театри. Не пропускайте и прочутата севлиевска ракия или да пробвате местните ястия с тиква – със сигурност няма да съжалявате.

Градовете на България от А до Я: Интересни забележителности в Градовете с Г
Габрово

Ноември – Габрово

Къде, ако не в Габрово си струва да прекарате един от най-мрачните месеци в годината. Дом на хумора и сатирата, Габрово е известен с шегите, паметника на Рачо ковача в реката и априлската гимназия. И въпреки че 1 април е именно денят, когато Габрово чества своя празник, ноември също си струва да го посетите. Недалеч от тук се намира и природно – етнографския резерват Етъра. Мястото е известно с уникална природа и прочутия габровски симид. Както и с вкусна и автентична българска кухня. През ноември няма нищо по-хубаво от чаша хубаво вино, вкусна храна и горящ огън в огнището. А Габрово може да ви предложи именно това, при това сред автентичната обстановка на възрожденския комплекс.

Вълшебната Елена е като излязла от приказка сн. Photos Bulgaria
Вълшебната Елена е като излязла от приказка сн. Photos Bulgaria

Декември – Елена

Зимата е прекрасна, особено ако се наслаждавате на природа, домашен уют и вкусна кухня. А едно от местата, където си струва да отидете в този месец е именно Еленския балкан и в частност град Елена. Да похапнете от прочутия еленски бут, да опитате местните специалитети, като сирене и кашкавал, да изпиете чаша шипково или къпиново вино – това са само част от развлеченията, които градът предлага.

Разходка из главната улица на града по каменния калдъръм, посещение на многобройните църкви и манастири, разходка до палеонтологичния музей, Даскалоливницата, родния дом на Иларион Макариополски, Часовниковата кула, Петте Разсуканови къщи, възможност да видите Марковия камък, дървото Слона, Христовския водопад и още куп прекрасни кътчета от Еленския балкан, правят посещението на Елена толкова привлекателно през декември. А сега си представете този старовремски град сгушен под бялата снежна пелена в ранната зимна вечер… Истинска приказка, нали?

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
error: Content is protected !!

Ползвайки нашия сайт вие приемате и се съгласявате с правилата за неговото използване и информацията, която системата получава за вас Повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close