You are here
Home > Lifestyle > Тя е само на 19, а е милиардерка! Запознайте се с Александра Андерсен

Тя е само на 19, а е милиардерка! Запознайте се с Александра Андерсен

Норвежка е най-младата милиардерка на планетата

Последният списък за най-богатите хора в света на списание Форбс потвърди, че Бил Гейтс отново е най-богатият човек в планетата. Но от този списък се вижда, че светът има и нова най-млада милиардерка.

Нейното име е Александра Андерсен. Тя е едва на 19 години, а богатството си е наследила от баща си – Йохан Х. Андерсен. Още от 2007 година тя управлява състоянието си и вече е натрупала над 1 милиарда долара.

Александра Андерсен е професионална състезателка по конни надбягвания от Норвегия и за първи път се намери сред най-богатите хора на планетата. От 1.810 хора в списъка, тя е на 1.476-о място, но предвид крехката й възраст е на път да се озове в челните места през следващите години.

Интересна подробност е, че втората най-младата личност в списъка е 20-годишната й сестра Катарина, а третият най-младият милиардер в списъка е 22-годишният Густав Магнар Витзо също норвежец.
Всички те обаче, освен обща националност делят и нещо друго–не са спечелили парите си сами, а са ги наследили.

19-годишна е най-младата милиардерка на планетата
19-годишна е най-младата милиардерка на планетата

„Тяхното богатство е наследствено, но интересното е, че трима от най-млади милиардери в списъка са норвежци“, казва и Кери Долан, заместничка на главния редактор на „Форбс” за британския „Телеграф” .

Alex 2

Тя казва, че в скандинавските култура наследствата се прехвърлят по-рано на младите поколения, отколкото в други страни, като това е начин да се ангажират младите хора в семейния бизнес. Естествено, има и данъчни причини за прехвърлянето на парите, но в случая на Александра Андерсен причината е именно желанието на баща й, тя да се научи да управлява състоянието си.

Александра е потомка на семейство, чието богатство е натрупано от тютюн. През 1849 г. нейният прапрапрапрадядо основава компанията, която ще се превърне във водещ производител на цигари в Норвегия.

alex 3

През 2005 г. семейството продава компанията от етични съображения, като печели от това 500 милиона долара. Тези пари са умело инвестирани в недвижими имоти, акции и инвестиционни фондове. През 2007 бащата на Александра, Йохан Х. Андерсен, прехвърля 70 процента от компанията на своите дъщери, с цел да ги научи да управляват сами парите си.

Но дори и след като получават наследството си, двете момичета не живеят като холивудски звезди. Александра разказва, че баща им им е наложил много строги ограничения в това отношение. Те карат коли втора ръка и работят активно, за да спечелят пари за нещата, които искат. А парите от наследството си нямат право да използват за личните си прищевки и капризи.

„Аз всъщност пестя през цялото време. Винаги правя това“, заяви Александра в интервю миналата година.

„Пестя от седмичните си джобни пари, пестя от наградите, които получавам след състезанията за езда или от парите, които получавам като подарък за рожден ден. Това означава, че мога да си купя нещата, които искам, без да трябва да търся пари от мама и татко“, допълва още тя

Двете сестри живеят доста скромно и не обичат да се появяват под прожекторите. И противно на мнението, че са гледани като принцеси, разкриват, че всъщност имат съвсем обикновен живот. А и сами са предпочели да водят такъв, тъй като са видели и обратната страна на медала.

alex 4

„Има и положителни, и отрицателни страни на богатството. Подложени сме на голям натиск, задават ни неприятни въпроси. Нашето име винаги се е свързвало с пари и това винаги е било тема на редица въпроси“, казва сестрата на Александра Катарина.

По тази причина двете се опитват да останат в анонимност, доколкото е възможност, а за целта Александра дори напуска родната Норвегия. Заедно с приятеля си, който е ММА боец живее в Германия, където взима участие в международни конни състезания.

„Това е, което искам да правя цял живот–да яздя!“, Казва най-младата милиардерка в света.
Благодарение на своя капитал от 1,2 милиарда 19-годишната Александра може да си позволи да се отдаде на любимото си занимание. Но от време на време й се налага да влиза и в конферентната зала, тъй като трябва да управлява и състоянието си.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!