You are here
Home > Без категория > Тялото ни алармира: Тези болести са причинени от страх (Психосоматична карта на страховете ни)

Тялото ни алармира: Тези болести са причинени от страх (Психосоматична карта на страховете ни)

Как тялото ни показва от какво се боим и може ли страхът да ни влияе върху живота и здравето

Един от основните закони на психотерапията казва: „Тялото помни всичко.“ Спомените за всичко, което се случва с нас, се запаметяват в нашето тяло, включително — за нашите чувства. Тялото може да се сравни с тавана, на който се изпращат всички неща, които не искате да видите в къщата. И когато стопанката вика: „Аз не искам да виждам тези боклуци тук, качете ги на тавана“ — така в нашето тяло се складират всички чувства, които съзнанието ни не иска да се видят, нито ние сме готови да признаем. В психологията, този механизъм се нарича репресия: в безсъзнание изпращаме болезнените преживявания, мисли, спомени… включително, разбира се, и страховете.

karta-e

Но както стола няма да излезе от дома, ако го преместим от хола на тавана, така и чувствата няма да изчезнат, ако просто не им обръщате внимание. Те са склонни да се върнат в съзнанието, да напомнят за себе си, а понякога го правят и под формата на болест. Не е тайна, че психолозите, а в последно време и лекарите, смятат, че повечето физически заболявания са в резултат на потиснати чувства на съзнанието. И когато в организма ме установи някое неприятно чувство, там се появява и болезнен симптом. Това е като сигнал на усещането „Виж ме!“.

В действителност, тъй като сетивата са се развили чрез тялото, има закони. И ние ви предлагаме днес да последвате собствените си страхове. Тялото ви има собствена карта на страховете. И за да го излекувате от заболяванията, трябва да картографирате именно своите страхове. За да си направите карта на страховете, нужно е да имате лист и химикал. Експериментът може да извършите поетапно.

1. Нарисувайте цялата фигура

Не е важно да бъдете като Микеланджело, а просто да направите скица на човешко тяло.

2. Започнете да слушате тялото.

Покрийте очите си, опитайте се да се усетите по-добре тялото си: Как се чувства? Удобно ли му е? Топло ли му е? Напрегнати или спокойни сте в него …

И сега, продължавайки да се чувствате цялото си тяло, си задайте въпроса: „Къде е тялото ми живее страха?“

Може би ще трябва да се припомните ситуация, в която ви е било страх. А някои части на тялото ви, за да привлекат вниманието ви, са започнали да се стягат и напрягат, или дори да ви болят. Спомнете си за тях.

3. Отбележете ги на скицата

Започнете да маркирате по скицата — къде в тялото си усещате страх или болка. Тази част може да бъде една или повече. В дясната и лявата страна на тялото, нещата могат да бъдат доста различни. В допълнение, страхът може да се изрази някъде повече, някъде по-малко — можете да го изразите и в картината, с помощта на различни цветове. Не забравяйте, че върху картата на всяко тяло е индивидуална. И тук няма правилен или грешен избор.

Разчитане на картата

Болките в различните части на тялото, могат да ви подскажат и страховете, които са ви измъчвали. И да ви помогнат да се излекуват и от двете. За да дешифрирате зоните на страх и да се справите със заболяванията, ето какво подсказват отделните симптоми.

1. Ако страхът е в краката, това показва липса на подкрепа в живота, на стабилност. Безсъзнателно изпитвате чувство за вина „Аз съм сам, не мога да разчитам на никого, на мен също не може да се разчита“, „Не стоя стабилно на краката си“. Налице е липса на стабилност, нямате доверие — в себе си, в света, в утрешния ден …

Тялото ни алармира как ни влияят страховете
Тялото ни алармира как ни влияят страховете

2. Тазът показва страховете в сексуалната сфера. Настанявайки се там, те могат да доведат до заболявания и пречат на здравословния живот, на освобождаване от стреса, от напрежението. Психологическо изследване показва, че проблемите в интимния живот често рефлектират и върху физическото здраве. И когато жените инсценират оргазъм по време на сексуалния акт, те трупат вина и страхове, които пречат още повече на връзката им. И отключват заболявания в организма им.

3. Коремните болки и свиването на стомаха, говорят за страх за живота. Не говорим само за попадане в животозастрашаващи ситуации. Става дума за страх — ирационален, неописуем, безсъзнателен. Той може да се таи някъде в миналото, или да е в резултат на реална ситуация. И макар опасността да е преминала, а ние да сме в безопасност, продължаваме да се чувстваме постоянно нащрек, а усещането за спокойствие и сигурност вече ги няма, колкото и да изглеждаме привидно уверени.

Много е важно, за да излезете от тази ситуация, да осъзнаете с цялото си същество, че заплахата вече е отминала. В противен случай, може да отключите опасни заболявания в тази област.

4. Гръдният кош, включително и стомаха и слънчевия сплит обединяват в себе си социалните страхове, свързани с обществения живот. Смущение, срамежливост, плахост, скромност — това са прояви на нашите социални страхове. Боите се, че „не отговаряте“ на критериите на общността. Изпитвате ирационален страх, че може „да бъде отхвърлени от обществото“…

5. Гърдите: Тук се настанява страхът да не бъдем сами, страх от „отхвърляне на мен като човек“. Той е доста по-силен и постоянен, за разлика от страха от „отхвърляне на мен като член на общество“, който беше в точка 4. Дълбоко в гърдите ви се е загнездило усещане за „нередност“, „недостойност“, „увреждане“. Убеждението, „Аз съм лош, така че ще бъда отхвърлен от света.“, може да причини маса заболявания.

6. Ръцете. Тук се проявява страх от контакт със света, защото на безсъзнателно ниво, той се възприема като враждебна, недостъпна среда. Страшен свят като цяло — и за това не може да бъде дадено логично обяснение, то просто е емоционално усещане. Поради това, хората с такива страхове, предпочитат да изберат професия, която изисква минимум контакт със света: компютърни системи, виртуални игри и други подобни.

Болките в различните ръце сигнализират за проблеми с комуникацията. Вътрешното усещане е следното:“Светът като цяло може да не е враждебно място, но със сигурност някои хора са.“. Дясната ръка показва страх от мъжете, в лявата — от жени

7. Гръб — Страх, че си несъвършен, не отговаряш на очакванията. Обикновено е свързан с желанието за перфекционизъм.
Разбира се, такъв човек има шанс да постигне върхове в амбициите си. Но е още по-вероятно, да допусне и грешки заради някой от неговите импулси, че може да допусне грешка.

Раменете символизират сила и отговорност. Следователно, ако изпитвате болка там, обикновено тя се дължи на страха да не бъдете бедни, както и че не се справяте с отговорността.

8. Гърло и шия — страхът да се изразите, да покажете чувствата си. Такива хора често имат проблеми с гърлото: дразнеща болка в гърлото, дращене, усещане на буца … Те имат писклив глас, като на малко дете, и се оплакват, че не могат да говорят. Това се дължи на постоянното напрежение в областта на шията, веднага след като в гърдите започнат да се покачват чувства, които искат да излязат, да бъдат излети, вие отказвате да говорите за тях. Външно тези хора могат да изглеждат безчувствени, но вътрешно в тях бушува истински ураган от емоции.

9. Лицето — Страх от „загуба на имидж, визия, лице пред обществото“. Такива хора отдават голямо значение на това, което хората мислят за тях и как те се възприемат от другите. Те трябва да бъдат обичани, приети, утвърдени — и да блестят във всичко. Привидно те изглеждат съвършени, но зад маската се крие най-големия им страх — че ако разкрият истинската си същност, ще бъдат отхвърлени.

10. Очи — един от основните канали на възприятието, така че, когато е налице в безсъзнание, става въпрос за страх от реалността, нежелание да се види истината и да признае реалността такава, каквато е. И в много случаи на замъглено зрение се проявява безсъзнателната позиция: „Аз не искам да видя това!“ Това е опит за бягство, както, когато щрауса крие главата си в пясъка — но проблемите не изчезват …

В заключение, ще кажем само едно:

Фокусирайте се върху болката и проблема, който тя изразява и се опитайте да го решите, преди да е отключил по-сериозни последици. Помислете как да преодолеете страховете си, опитайте се да ги излеете навън, вместо да ги задържате вътре. Ако се страхувате да ги споделите с друг човек, терапевтите съветват, да вземете лист и химикал, да напишете всичко, от което се страхувате, на хартия и да го прочетете. След това го изгорете. С ясното съзнание, че изгаряйки листа, вие изгаряте страха от проблемите си. А след това се съберете и се фокусирайте върху тяхното разрешаване.

И не забравяйте: Каквото и да става, колкото и безизходна да изглежда една ситуация — изход винаги има. И изборът е ваше право, а не лукс за избрани…

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!