You are here
Home > Cherchez la femme > Икони и легенди > В сянката на короната: Печалната съдба на „Резервите” на британския трон

В сянката на короната: Печалната съдба на „Резервите” на британския трон

Те са богати, известни, с възможно най-синята кръв – имат всичко, но не и корона

Можете ли веднага да се сетите за поне едно кралско семейство, в което е роден само един наследник на трона? Семейство, в което родителите решават да се ограничат само до едно дете? Ще ви кажем отговора веднага: няма такива, с малки изключения като японския принц Нарухито и принцеса Масако. Бъдещата императрица не може да ражда, заради продължителна депресия, но това е друга история – Трона на Хризантемата си има достатъчно наследници. Всъщност всяка двойка от монарси, намираща се в непосредствена близост до трона, е задължена да „произведе” най-малко двама наследници, по възможност – с минимална възрастова разлика. Може би се досещате защо: ако нещо се случи с престолонаследника, мястото му ще незабавно получава по-малкия.
Истории за принцове и принцеси в британския кралски двор
Такива – второ по старшинство – се наричат „резервни“ принцеси и принцеси (английски – “ an heir and a spare“). Най-често шансовете им да получат трона клонят към нула, но никой и не ги освобождава от кралски задължения, разказват от Marie Claire.

Вторите деца са като резервна рокля за кралска сватба – не толкова скъпа, не толкова красива, не толкова грандиозна и подготвена „за всеки случай“. И с това чувство те живеят през целия си живот.

Унизителният термин „резервен наследник“ е измислен във Великобритания, и това не е случайно: ако се вгледате в останалите кралски дворове на Европа, вторите наследници живеят доста нормален живот – могат да се оженят, за когото си искат, да отидат там, където искат и дори да забравят за тяхната мисия, определена от мига, в който са поели дъх. В същото време, “резервните“ принцове и принцеси в британско кралско семейство за такава свобода могат само да мечтаят. Всяка молба за освобождаване от някои ангажименти и настояване за лична свобода се придружава от скандали и забрани, които, в крайна сметка провокират бунтове, а понякога и разбити съдби.

Изданието разказа съдбата на петте „резерви” на британския трон в най-новото време. Някои са имали късмет, други – преглъщат горчиви сълзи, докато разполагат с всичко материално на света.

Принц Алберт, херцогът на Йорк

Той е „резерва” на принц Едуард, принц на Уелс. Минава за чудесно, възпитано и отговорно момче, но няма популярността на брат си и заеква много.
Истории за принцове и принцеси в британския кралски двор
Двамата растат рамо до рамо. В нормално семейство щяха да си ги гледат като близнаци, но принц Алберт от забавачката е знаел кой е лидерът – „Дейвид”, както са го наричали в семейството.

Принц Едуард е харизматичен, чарове, дружелюбен, любимец на народа. Перфектен бъдещ крал! Бърти пък има лош успех, ужасно строг баща и никой не го забелязвал.

Поне в любовта му провървяло… най-накрая. Две години предлагал брак на любимата си Елизабет Боуз-Лайън, след това отишъл на фронта и участвал в истински военни действия по време на Голямата война.

При завръщането си всички отбелязали колко се е променил – по-самоуверен, спокоен, с осанка на герой. Дори бащата-тиранин показал уважение към несретния си син. Бърти се оженил за своята Лилибет, родили им се две чудесни момичета и тогава…В монархията нахлул циклонът „Уолис Симпсън”.
Истории за принцове и принцеси в британския кралски двор
Забранената любов на престолонаследника, който царувал една година, с два пъти разведената дама довело до абдикация. Милият Бърти се справил с политическа криза, опитът за вътрешен преврат, който за малко да постави малкия му брат на трона и наближаващата война.

Много заекващият крал се справил с дефекта си, благодарение на логопеда Лайънъл Лог (вълнуващата история може да видите в „Речта на краля”). Той и неговата вярна бойна другарка – кралицата се превърнали в символ за нацията. Виждали в кралското семейство въплъщение на борбата срещу фашизма. «Децата няма да напуснат страната без мен. Аз няма да оставя страната без Краля, а Кралят няма да напусне страната си», категорична е Кралицата. Поданиците й били във възторг, а Хитлер я е обявил за най-опасната жена в Европа.

Само смъртта разделя симпатичното семейство, а след тях остават кралица Елизабет и…

Принцеса Маргарет

Далеч преди принцеса Даяна английската преса си имаше любимка, наречена „Английската роза”. Принцеса Маргарет е била истинска щастливка…в първите шест години от живота си. След това чичо абдикира, а любимата й голяма сестра изведнъж се оказва в положение на бъдещ монарх.

У дома всички се гордеели с прилежанието и образцовото поведение на Елизабет, Марго обаче ги печелила с красота, весел нрав, чар. Народът обожавал престолонаследницата – перфектната английска дама. Бил влюбен обаче в принцеса Маргарет, която им давала, каквото искат – кралска особа, с поведение и излъчване на кинозвезда.
Истории за принцове и принцеси в британския кралски двор
На 21 години Елишзабет се омъжва за първата си и Голяма любов. Тя обаче не забравила как любимия й принц – плейбой флиртувал с красавицата на семейството. Маргарет обаче не мислила за тревогите на сестра си. Имала собствени – била влюбена! Избраникът на сърцето й бил капитан Питър Таусенд – чаровен…разведен, баща на две деца.

Великобритания би могла да одобри избора й. Той бил герой от две войни, служел в двореца. За младата кралица обаче било недопустимо да разреши брак на сестра си с разведен. Тя твърдяла, че става въпрос за принципи и традиции. Хората обаче мислили, че е сестринска измяна и коварство.
Истории за принцове и принцеси в британския кралски двор
Три години Маргарет умолявала сестра си. Накрая се предала и направила обръщение към нацията, в която се отказва от любовта си в името на дълга към династията и народа. И от този ден нататък се разделя с надеждата си за щастие…

Ден след като научава, че любимият й ще се жени отново, Маргарет приема предложението на „нечистокръвния ” Антъни Армстронг-Джоунс, обикновен фотограф.

Елизабет разрешава брака, но династиите в Европа не го удостояват с внимание. Маргарет ражда две деца на своя фотограф, но не става по-щастлива. Много алкохол, цигари, измени – нищо не носело утеха на някогашната първа красавица на кралството. Развела се след 18 години брак – 400 години след вездесъщият Хенри VIII. Последните години от живота си преживява болна и в инвалиден стол.

Принцеса Анна

Една не толкова красива, но със също толкова сложна съдба е и принцеса Анна. Дъщерята на кралица Елизабет обаче има повече слука от леля си – не воюва със собствения си брат!
Истории за принцове и принцеси в британския кралски двор
Принцеса Анна обикаляла по света, получила перфектно образование, но и блеснала като великолепен жокей. Побеждавала братчето си принц Чарлз във всичко – по оценки, по трудолюбие и дори – в обществената дейност, като представител на монархията.

Животът (и твърде консервативната й майка) възнаградили нейния силен характер и служба в полза на народа. Принцеса Анна се омъжва по любов за шампиона по конна езда Марк Филипс, ражда му две деца и почти спокойно се развежда с него. След това получава възможност да се омъжи за адютанта Тимъти Лорънс. Тя провокира истинска революция в двора – първата разведена в семейството, получила благословия от монарха. В замяна принцеса Анна живее скромно, тихо и при повод – изпълнява послушно ангажиментите си като член на кралското семейство.
Истории за принцове и принцеси в британския кралски двор

Принц Хари

Порасналото малко братче на любимият принц на света има какво да разкаже за тегобите на „резервите”. Той и брат му Уилям са твърде различни, но винаги – близки и обичащи се. Принц Хари не може да се похвали с блестящ старт, въпреки възможностите. От малък знае, че не е красавецът на семейството, баща му е искал момиче, а е получил още едно момче с лунички и червени коси. Като дете преживява слуховете, че е незаконен син на слабохарактерен жокей. Най-големият удар е смъртта на майка му и нареждането да върви след ковчега й пред алчния поглед на света.
Истории за принцове и принцеси в британския кралски двор
След погребението на принцеса Даяна малкият принц се превръща в кошмара на Уиндзор. 15 години кралското семейство търпи скандали с ергенски запои, трева, маскаради, гол бридж. Баба Лизи със сигурност познава усещането, което й е причинявала навремето принцеса Маргарет.

Принц Хари обаче е случил на време, в което се е родил и брат. Принц Уилям и приятелката му (а по-късно – съпруга) са го убедили, че има нужда от помощ. С помощта на психолог се е отървал от ужасния гняв, провокиран от загубата на майка му.

Братът на престолонаследника намира спасение и реализация в армията. Заминава в ада, но от пожарите на Афганистан се завръща по-смирен и може би – с излекувана душа. Днес се занимава с благотворителност, радва се на сладките си племенници и…една много специална, (разбира се) разведена жена.
Истории за принцове и принцеси в британския кралски двор
Ако поиска да се ожени за соята Меган, никой не би могъл да го спре. Добрата стара Великобритания си има цял отряд престолонаследници, а принц Хари и без това даде да се разбере, че не може да бъде държан в плен с измамни привилегии.

Принцеса Шарлот

Засега всеобщата любимка – принцеса Шарлот няма никакви проблеми, освен изморителното внимание на възрастните. Милиарди я обожават, тя е страхотно, сладко дете. Родителите й дават много любов и внимание и дори си има сговорчив брат.
Истории за принцове и принцеси в британския кралски двор
Е, малката принцеса показва любопитен нрав (традиционно за „резерва”), но все още никой не я критикува. Възрастните разбират какво причиняват кралските задължения на едно толкова сладко мъниче. Дали нещата ще останат такива и след 20 години?!
Истории за принцове и принцеси в британския кралски двор

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!

Ползвайки нашия сайт вие приемате и се съгласявате с правилата за неговото използване и информацията, която системата получава за вас Повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close