You are here
Home > Cherchez la femme > Момичета, има смисъл > Връзка с нарцистичен манипулатор: как да разпознаем негодника

Връзка с нарцистичен манипулатор: как да разпознаем негодника

Отношенията между партньорите в една връзка могат да бъдат доста изкривени

Определението “нарцистичен манипулатор” не е случайно. То доста изкусно съчетава в себе си две крайно негативни черти на човека – нарцисизма и манипулативното поведение. А когато си имаме работа с нарцисист, гарантирано получаваме в замяна и постоянно вплитане в най-различни манипулации.

Да бъдем егоисти, безспорно е здравословно. Според психолозите здравата личност поставя себе си на първо място. Но… Когато прекрачим границите, навлизаме в нежелана крайност – полето на “нарцисите”. Егоизмът тук достига крайната си фаза и далеч не може да се нарече здравословен. При нарцистичната личност на преден план излизат прекомерната самовлюбеност, съчетана дори с грандиозни представи за собствено достойнство. А такъв човек не се спира пред нищо – той ловко използва изкуството на тънката манипулация, за да постигне целите си.

Немалко жени се влюбват в подобни мъже. Истината е, че те обикновено са очарователни, остроумни, грижовни, при това до степен, в която дамите дори не могат да повярват, че са срещнали точно такъв мъж. Под повърхността им обаче се крие черната дупка на неуравновесената личност, която управлява връзката си така, както намери за добре. С риск да превърне половинката си в безгласна буква с нулево самочувствие и липса на вяра в собствените способности, такъв партньор е безпощаден дори когато много добре знае, че е виновен. Ето на кои сигнални лампички да обърнем внимание, за да го разпознаем:

1. Демонстрира прекомерна жажда за внимание и възхищение. Ако не получи дневната си доза комплименти, може да стане хаплив и жлъчен.

2. Поставя себе си на първо място, при това винаги намира причини да обясни защо нещата трябва да се получат по неговия начин.

3. Непрекъснато се разграничава от останалите – колко е по-добър, по-умен, по-можещ и разбиращ.

4. Никога не признава грешките си, а дори и да го направи, умее добре да подчертае кой е виновен, за да допусне грешка.

5. Сипе непрестанни обвинения и не се интересува дали те просто не са плод на болната му фантазия.

6. Използва контрола като свой най-добър съветник. Такъв човек ще съумее да контролира целия живот на жената до себе си.

7. Обича да се представя като жертва – на обстоятелствата, на приятелите си, на партньорката си.

8. Не изпитва вина дори когато със сигурност е виновен. Напротив, до последно ще опитва да смекчи обвиненията, за да докаже как всички останали не са прави.

9. Лъже непрестанно, при това без нужда. За нарцисиста лъжата е издигната на пиедестал и е способен да хитрува в най-елементарни ситуации съвсем като в детската градина.

10. Прехвърля отговорността за грешките си на жената до себе си, за да я подчини напълно и да я накара да се чувства виновна.

Как да познаем нарцистичния манипулатор
За съжаление, нарцисистите не изпитват състрадание към хората, които нараняват. Партньорките на такива мъже се превръщат в безгласни букви, неумеещи да се справят със собствения си живот. Подобен човек винаги ще използва слабостта на жената, за да я контролира напълно и в крайна сметка да я подчини. Ако подозирате, че сте попаднали във връзка с токсичен манипулатор, не сте сами. Повечето дами трудно признават дори пред себе си, че живеят с нарцистичен мъж и че са жертви на игричките му. Когато забележите следните признаци у себе си, е време да помислите за промяна:

1. Чувствате се неуверена и слаба в негово присъствие. Дори подсъзнателно организмът ви усеща, че е попаднал в токсична среда.

2. Тази неувереност се превръща в обичайното ви състояние, до степен, че дори не можете да изберете обяд от менюто, без да се допитате до партньора си.

3. Липсата ви на самочуствие става все по-очебийна и дори приятелите ви не могат да познаят силната жена отпреди няколко месеца.

4. Липсата ви на собствено мнение се превръща в ежедневие. Пазаруването в супермаркета често е мъчение, защото се чудите какво би зарадвало половинката ви. Или какво би го извадило от развновесие.

5. Страхувате се да не провокирате гнева и раздразнителността му.

6. Загърбили сте близките и приятелите си, защото според него те не са на вашето ниво.

7. Избягвате нещата, които преди сте правили с удоволствие. Зарязали сте любимите си хобита, професионалното израстване, заниманията с нови предизвикателства.

8. Страда дори гардеробът ви, защото купувате всичко, което би се харесало на него, но не и на вас.

9. Усещането, че губите почва под краката си, обзема целия ви живот. Единствената сигурност в света ви ви дава той.

10. Принуждавате се да правите неща, които не бихте направили, преди да го срещнете.

Ако дори малка част от червените лампички, описани тук, са ви познати, имате едно-единствено решение – бягайте! Всичко останало можете да измислите в движение, а със сигурност близките и приятелите ви, които сте избягвали доскоро, ще се радват да ви помогнат. Успех!

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!