You are here
Home > Cherchez la femme > Кариера > За начинаещи бизнес дами: Как да инвестирате парите си успешно?

За начинаещи бизнес дами: Как да инвестирате парите си успешно?

Съвети за начинаещи бизнес дами или каква е печелившата формула при инвестициите

В днешно време парите буквално са навсякъде, а възможностите за инвестиране — практически неограничени. И все пак — много млади жени са изправени пред предизвикателството — как да инвестират парите си, за да получат висока доходност и в същото време да ги управляват правилно.

Ако сте спечелили от лотарията — честито! Първите месец — два вероятно ще се носите на вълните на щастието, но след като еуфорията отмине, настъпва въпросът — какво да правим с парите си?

Или пък сте получили неочаквано висок хонорар, наследство, искате да използвате спестяванията си, продали сте бизнеса си и се оглеждате за нещо ново. Въпросът във всички тези случаи е същият.

Логичният избор е да ги инвестираме в нещо, но въпросът е доколко успешна ще бъде инвестицията ни? Ето няколко възможности, които може да обмислите, когато се чудите какво да правите, за да изградите свой бизнес или да инвестирате малко средства.

Как да инвестираме парите си?
Как да инвестираме парите си?

1. Отваряне на собствен магазин

Много жени се насочват към идеята за собствен бутик, с виждането, че търговията се развива лесно. Ако имате собствен обект, допълнителни доходи и разполагате с подходящото място и подходящата реклама, несъмнено бихте спечелили. От друга страна — китайските стоки са евтини и бързо се продават. Поради което може да се окажете с конкуренция, която буквално да погълне спестяванията ви и да ви погребе като предприемач. А преди да сте се усетили ще работите на загуба.

Съвет: Проучете пазара, проверете кои са най-търсените стоки в момента и в какъв ценови диапазон се продават най-много. Направете и калкулация на разходите и приходите, като заложите в нея не само сумата за поддръжка на обекта, но и за покупки на стоките, откриване на фирма, плащане на данъци и осигуровки и други. След това сравнете цифрите и ако прогнозните приходи са по-високи от разходите — стартирайте смело напред.

2. Покупка на имот, с цел отдаване под наем

На пазара на имоти се наблюдава невероятно раздвижване в последните месеци. Можете да закупите изгодно жилище „на зелено“, направо от строител и да го обзаведете, като след това го продавате или отдавате под наем. И в двата случая ще сте в изгодно положение. Преди да се впуснете в подобно приключение обаче, съобразете се с тези три фактора:

– Жилището да не е на партер, тъй като никой не желае да се нанесе там обикновено
– Да не се намира твърде далеч от центъра или транспортната мрежа — гара, автогара, летище
– Да е в близост до паркове, клиника, магазини и спирки на градски транспорт — това са ключови фактори, на които всеки човек обръща внимание, при покупка на имот

И накрая, но не на последно място, обърнете внимание какви тежести има жилището. За да не се окажете неприятно изненадани.

Друга опция да закупите евтино жилище, е като проверявате публичния регистър на частните съдебни изпълнители. Само обръщайте внимание за цял имот ли става дума, или само половината. Иначе може да се окажете съсобственици на 1/2 от жилище, което практически не може да използвате. При все това инвестицията си заслужава. Може да получите годишна възвращаемост на инвестицията си между 10 — 20 %, което е доста по-добро от спестовните влогове.

3. Спестовен влог, акции, облигации

Търговията с акции и облигации ще разгледаме в отделна публикация, днес обаче ще обърнем внимание на друга една инвестиционна схема — спестовните влогове. В България лихвените проценти на влоговете падат, точно както и тези по ипотечните кредити. В днешно време е предизвикателство да намерите банка, която да ви предложи поне 3% лихва по депозит, при положение, че отпуска кредит с лихва 4,2%.

Принципно, страната ни следва стратегията на страните от ЕС, където ниските лихви по депозитите са в размер на 1 — 2 %. Вариант е да заложите на високо рискови влогове в страни извън нея. По закон, ако с дадена държава има сключено европейско споразумение за депозитите, не дължите данък за тях. И ако сте решили да заложите на депозити в чуждестранни банки, пазарът в момента сочи, че най-изгодни са влоговете в Исландия и Австралия, където върху депозитите в национална валута се начислява лихва от над 5 — 6%. Турция също е сред страните, които осигуряват висока доходност върху депозитите, но предвид рисковата ситуация в страната в момента и нестабилната турска лира, не бихме ви препоръчали да рискувате с влогове там.

Важно: Имайте предвид, че понякога чуждестранните банки изискват да сте постоянно пребиваващи в страната, за да можете да си откриете сметка там. Проучете тези техни изисквания, за да сте сигурни, че плановете ви за успешно инвестиране на парите ви, ще се реализират.

Няколко думи и за старта на бизнес начинанията

Дотук обсъдихме вариантите за подходящи бизнес инвестиции, които са по-надеждни, но ето и една препоръка за тези от вас, които са решили да рискуват и да започнат собствен бизнес. Не разчитайте само и единствено на кредит от банката, нито пък влагайте единствено собствените си средства. Най-добрата формула е 60% лично участие — 40% банков заем. И задължително си оставете поне 30% собствени средства настрани. В случай, че нещата се объркат, ще можете по този начин да погасите кредитните си задължения, без особена щета. В същото време ще разполагате и с резервна сума, ако се наложи да правите неочаквани инвестиции.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!