You are here
Home > Cherchez la femme > Кариера > За предприемчиви бизнес дами: Как да печелим от ваканционен имот на море или планина?

За предприемчиви бизнес дами: Как да печелим от ваканционен имот на море или планина?

Струва ли си покупката на ваканционен имот и как да спечелим от него?

Къща на морето, къща в планината, къща на село… Предложенията за ваканционни имоти не спират. А когато наближи лятото и морето почука на вратата, започваме да мечтаем за плажа.

Или за прохладата на планината.

Ако обичате да пътувате и ви се иска да имате втори дом на морето или на планината, може да го получите и с малко средства. Но днес ще си говорим и на една друга тема – как не само да му се наслаждаваме, но и да спечелим от него.

На море или планина: Как да управляваме ваканционен имот доходно и успешно?
На море или планина: Как да управляваме ваканционен имот доходно и успешно?

Студио на морето или студио в ски курорт – какво да изберем?

Море или планина? Ако питате мен, веднага бих ви отговорила – и двете! Преимуществата и на двете ваканционни жилища са неизброими. Особено, когато искате да ги използвате пълноценно.

Слънчев бряг и Банско отдавна са се превърнали в топ дестинации, които годишно са посещавани от милиони туристи. Също така, благодарение на активното строителство, възможностите да си купите евтин имот в курортите са напълно реални.

Първото правило при покупката на ваканционен имот обаче е – да имате бърз и лесен достъп до него в случай на нужда. Въпреки че много чужденци се доверяват изцяло на професионални домоуправители, личния контрол от време на време също не е за подценяване. Особено, ако искате да сте сигурни, че всичко върви както трябва. Затова изберете покупка в район, до който може да отидете и лично, когато се наложи.

Ваканционен имот на морето – предимства и недостатъци

Да имате ваканционно жилище на морето изглежда като сбъдната мечта. Наслаждавате се на дълги разходки по плажа, възможност да се печете по цял ден на слънце, или просто да отскочите през уикенда за кратък отдих до там. Но има и някои проблеми – достъпност до плажа, поддръжка на жилището, сигурност и високи такси.

Ако изберете да закупите ваканционен имот на морето, направете си матрица със „За“ и „Против“. Обърнете особено внимание на няколко неща – достъпност до плажа, инфраструктура в близост до обекта, сигурност, възможности за ползване целогодишно.

Колкото повече – толкова по-добре

Принципно, в морските курорти доста често се отдават и продават имоти в затворени комплекси, които включват годишна такса за поддръжка. Когато купувате жилище в подобен комплекс, обърнете внимание на няколко фактора:

– Достъпност до плажа
– Достъпност до здравни центрове и големи търговски обекти
– Достъпност до гара, автогара, транспорт
– Охрана на комплекса
– Вътрешна инфраструктура
– Целогодишна поддръжка

Някои комплекси се поддържат само през лятото. т. е, докато има туристи. През останалото време управата оставя денонощна охрана, но никой няма да реагира, ако случайно се спука тръба през зимата, или силния вятър изпочупи прозорците на жилището ви. Когато купувате жилище в подобен комплекс, убедете се той включва целогодишна поддръжка и наблюдение. А също и че може да разчитате на служителите за съдействие, в случай на инцидент.

Добре е да имате и застраховка срещу щети

В този случай застрахователната компания поема всички разходи по поддръжка и възстановяване, в случай на инцидент.

Когато говорим за колкото повече, толкова повече, имаме предвид и вътрешната инфраструктура на един комплекс. Басейните са нещо нормално за този тип ваканционни жилища, но туристите ще платят доста повече, ако имат на разположение барове, ресторанти, дискотеки, конферентни зали, кафенета, спа, фитнес, безплатен паркинг, козметично студио, голф игрище или парк към комплекса. Всички тези екстри вдигат и цената на имота, но пък повишават и търсенето към него. Особено, ако планирате да го предоставяте за ползване на чужденци.

Професионален домоуправител

Не искате да се занимавате с поддръжката и управлението на вашия ваканционен имот? Наемете си професионален управител. Много фирми предлагат пълен набор от услуги, включително поддръжка и отдаване под наем на вашето жилище през летния сезон. Повечето са с твърди тарифи, но може да ви излезе доста по-изгодно, ако се договорите с фирма, която прибира фиксиран процент. По този начин ще сте спокойни, че накрая няма да се окажете в позицията не само на изгубилите, но и да бъдете принудени да плащате за услуги, които в крайна сметка не са ви донесли така очаквания доход.

Някои фирми предлагат абсолютно пълно обслужване – от изграждане и поддържане на комплекса, до отдаването му под наем, камериерски услуги, дори и обновяване на обзавеждането, в случай на нужда. В случай, че решите да работите с тях, добре е да проверите всички условия по договора за професионални услуги. Това е един от най-добрите начини да използвате ваканционния си имот за допълнителен доход, а и компанията определено ще прояви повече отговорност от външни фирми, които бихте наели.;

Гарантиран годишен доход

За целта обикновено е нужно да оставите копие от нотариалния акт и сметка на която да ви се преведат парите.  Не очаквайте обаче постъпления всеки месец. Ако отдавате имота само през сезона под наем, сумата ще ви бъде изплатена след като приключи сезона. Ако го отдавате целогодишно – в края на годината, или в началото на следващата – обикновено до  30 януари.

Предварителна резервация за посещение

Ако сте отдали жилището си под наем през фирма, която да го управлява и стопанисва през целия сезон, имайте предвид, че ще ви се наложи да заявите пристигането и престоя си там, поне 40 дни по-рано. Това е стандартна практика, особено за по-натоварените комплекси. Добре е да уточните и дали ще сте сами и колко души, които не собственици в комплекса, ще дойдат с вас. И за колко време ще останете. Това може да ви създаде неудобства, тъй като трябва да планирате доста отрано отпуската си, но пък е от полза за професионалните домоуправители, тъй като ще могат пълноценно да използват имота, до пристигането ви.

Всички тези предимства дават голямо преимущество на покупката на ваканционен имот на морето, но тя си има и недостатъци. Ето ги и тях:

– Честа нужда от ремонти

Каквото и да си говорим, ерозията заради морския въздух и влагата там е доста по-силна. И се налага почти ежегодно да поддържате общите части или външните части на вашия имот в добро състояние.

– Риск от кражби и вандализъм

Предвид факта, че тук летовниците са за кратко, понякога се случва да бъдат нанесени щети върху имуществото. Практика в по-големите комплекси е изискването на депозит за възможни щети, който по-късно се връща. В този случай е добре да имате застраховка за всякакви рискове, колкото и да ви струва.

– Разход на водни и енергийни ресурси

Това може да ви го каже само препатил хотелиер, или рентиер. Някои туристи могат да си позволят да изразходват колкото се може повече енергийни и водни ресурси, самото защото са си платили за няколко нощувки. И в края на месеца да установите, че имате по-голяма сметка за вода, отколкото би ви струвало да напълните цял язовир. И ще ви е много трудно да си потърсите правата в този случай.

– Аварии и чести спирания на водата

Още един проблем, който трябва да имате предвид. Дори в най-модерните комплекси и курорти, може да има проблем с водоподаването, а това създава наистина големи проблеми. Зимата също не сте застраховани от неприятности. Затова, пак напомняме – застраховката е на първо място, когато предлагате подобни услуги.

– Шумни съседи

Дори и в най-елитния комплекс може да се случат неприятни инциденти с подпийнали туристи, или собственици на апартаменти. Затова е добре да обмислите добре дали покупката да бъде в голям комплекс, или в по-малка бутикова сграда, където вероятността да се спазва добрия тон е по-голяма.

– Разходите се плащат като за търговски обект

Без значение дали живеете в имота през лятото, или го отдавате под наем, плащате като индустриален потребител. Като сложите в сметката и разходите за данъци, курортните такси, таксите за обслужване и управление, и сумата може да стигне 1000 лв и дори повече. Добре е да проверите за отзивите на други собственици на жилища в комплекса, който сте набелязали. По този начин ще имате представа какво ви очаква. И да не пропуснем – таксите се определят правопропорционално на площта на жилището. Т. е. колкото е по-голям имота, толкова по-висока годишна такса за поддръжка дължите. И тя се отнася само за охраната и общите части. За получаване на персонални услуги, плащате допълнително.

– Липса на акт 16

При покупка на имот във ваканционен комплекс, задължително, абсолютно задължително, проверете дали обектът е получил акт 16, узаконен ли е по всички норми и разрешено ли е въвеждането му в експлоатация.

Не подписвайте никакви предварителни договори и не плащайте нищо, докато не се уверите, че всичко е законно. Това важи с двойна сила за комплекси, които се изграждат на първа линия на морето, или в области считани за защитени местности. Проверете от няколко независими източника законността на сградата, за да не ви събуди някоя сутрин шумът от багери. Които не идват да строят поредната сграда, а да разрушат вашата.

Ваканционен имот в ски курорт – предимства и недостатъци

Ако не обичате морето, но пък се чувствате в стихията си на ски – пистите, добре е да помислите за ваканционно жилище в някой от планинските комплекси. Предимствата тук са многобройни, но си имат и някои недостатъци.

– Целогодишно ползване
– Отлично поддържана база
– Възможност за дългосрочно отдаване под наем
– Развита инфраструктура и туристически атракциони

Решите ли да си купите имот във ваканционен комплекс, отново важи правилото – близо до ски лифтовете, близо до центъра, близо до главен път. Зимният сезон е непредсказуем и ако не искате да се окажете откъснати от света, преценявайте внимателно местоположението на ваканционния си имот.

Повече удобства – по-високи доходи

И тук правилото колкото повече – толкова повече важи с пълна сила. Можете да бъдете спокойни, че колкото повече удобства предлага комплекса, в който имате имот, толкова по-желан ще бъде той от туристите. Представете си колко ще бъдат „доволни“ вашите гости, ако изморени и премръзнали трябва да ходят до другия край на курорт, за да похапнат в ресторанта, или да се насладят на комфорта на отопляем плувен басейн. През зимата, всяко удобство, което е наблизо, е добре дошло за повечето туристи. Тези, които обичат авантюристични разходки в планината през преспите, обикновено са изключение.

Доверете се на професионалисти

Освен, ако нямате възможност лично да поддържате, почиствате и надзиравате вашия имот, по-добре го оставете на професионалисти. Да, ще платите за услугата и то не малко, но пък гостите ви пак ще дойдат и ще си отидат доволни от грижата и отношението.

Недостатъци

Липсата на достатъчно медицински пунктове, поява на сериозни аварии през зимата, недостатъчно добре разчистена пътна настилка, проблеми с електропреносната мрежа, както и блокирани пътища, са само част от проблемите, които могат да ви дойдат на главата, ако имате имот в ски курорт. Да не говорим за обичайните щети след посещения от страна на туристите, отново злоупотреби, а в някои случаи може да се стигне и до по-сериозни проблеми.

Точно, както и при управлението на морски имот, добре е и тук да имате застраховка. И задължително се уверете, че няма скрити „скелети в гардероба“, при изграждането на комплекса, които да ви лишат от собствеността ви в някакъв бъдещ момент.

Допълнителните такси и по-високите данъци също са точка от плана, която е добре да вземете под внимание. Както и поддръжката на имота – зимата оставя сериозни щети, за които, ако не се погрижите навреме, може да станат по-голям проблем.

Няколко думи за финал

Като цяло покупката и управлението на ваканционен имот е отличен начин да си осигурите качествена и надеждна инвестиция, с прилични доходи. Ако имате свободни средства, може да рискувате с покупката на втори подобен дом, но внимателно обсъдете с посредника всички допълнителни разходи, които може да възникнат, както и сроковете, в които трябва да ги покриете.

Преценете внимателно, дали може да си позволите допълнителни разходи при спешна нужда, както и доколко сте в състояние да контролирате стопанисването на вашия имот. Четете внимателно всеки ред от договорите, които подписвате, особено ситния шрифт. И не се страхувайте да задавате въпроси върху точки, които не са ви ясни. Имате право да поискате дори второ мнение, ако се притеснявате, че нещо не е наред.

И накрая ще добавим, че дори и да решите да оставите ваканционния имот за лично ползване, имайте предвид, че това не ви освобождава от разходите за поддръжка и охрана, които дължите, така или иначе. Преценете добре, дали това перо от бюджета ви е достъпен разход за вас и можете ли да си го позволите.

Като цяло предимството да разполагате с втори дом някъде на курорт е прекрасна възможност. Но преди да се впуснете в едно подобно начинание, потърсете мнението на хора, които имат опит в тази област. Няма по-добри съветници от тях.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!

Ползвайки нашия сайт вие приемате и се съгласявате с правилата за неговото използване и информацията, която системата получава за вас Повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close