You are here
Home > Cherchez la femme > Момичета, има смисъл > Заслужаваш максимално добро отношение: 5 начина да се защитиш при вербална агресия

Заслужаваш максимално добро отношение: 5 начина да се защитиш при вербална агресия

В последните години проблемът с вербалната агресия добива застрашителни размери

Предвид трудностите, пред които се изправяме ежедневно, много от нас са склонни да преминават границата. Дали ще подходим към някого с агресия в думите, или ще поемем нечий агресивен отпор, в крайна сметка жертви са и двете страни в конфликта. По-тежко обаче ситуацията се преживява от този, към когото е насочен приливът на словесен адреналин.

Има една стара истина, която всеки от нас трябва да проумее – заслужаваме максимално добро отношение и нищо не бива да ни стимулира да приемем по какъвто и да било начин нечии душевни бъгове. За да нападаш словесно, при това без особена причина, вероятно означава, че дълбоко в себе си имаш огромен проблем. По силите на всеки е да ти отговори подобаващо. Ето как:

1. Пълно игнориране. Вербалната агресия не е нещо, което трябва да търпим. Най-лесният и безопасен начин да се спасим от нея, е да си тръгнем без капчица съжаление. В този случай потенциалната жертва приема, че всякакви ответни реакции са безсмислени и никой няма да бъде победител в конфликта. Всъщност не е и нужно да има победа, когато душевният ти мир е по-важен от уравновесяването на силите.

2. Реакция по коренно различен от очаквания начин. Ако отсрещната страна предполага, че ще реагираме със страх, плач, гняв и пр., в наш интерес е да проявим точно обратното. Лека усмивка в ъгълчетата на устните или пък изненадващ бурен смях в лицето му със сигурност биха озаптили агресора. Най-малкото подобен отпор ще го остави без думи поне за известно време.

3. Установяване на спокоен контакт, при който можем да победим с усмивка и интелигентност. Запазването на спокойствие в критични ситуации безспорно е висше умение. Когато някой ни напада, дори само вербално, понякога е нужно само да останем хладнокръвни и да не се поддаваме на първичните си емоции. Спокойствието обезоръжава дори и най-ядосания противник. В спокойствието ни той осъзнава, че няма власт над нас.

4. Нападението е най-добрата защита. Понякога, за да се защитим, е нужно да отговорим яростно. От друга страна, таенето на гняв, обида, унижение вреди единствено и само на нас. Автоматичният отговор на вербалната агресия на практика утвърждава разбирането ни за собствения аз – заслужавам добро отношение и не ме е страх да си го отвоювам.

5. Изчакване агресорът да се успокои и превръщане на вербалната агресия в съзидателен контакт. Разбира се, някои конфликти не подлежат на подобно решение. Тук трябва да се имат предвид характерът, темпераментът, интелигентността на отсрещната страна. Ако другият е в състояние да разбере мотивите ни, можем да приемем, че вербалното му нападение е просто стечение на обстоятелствата. И да опитаме да изградим нови, ползотворни отношения помежду си.

Каквото и да е решението ни в подобно положение, нека не забравяме едно – най-важен е личният ни комфорт! И си заслужава да се борим за него.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!