You are here
Home > Cherchez la femme > Икони и легенди > Жени на върха: Кой постели червения килим на Хилари Клинтън?

Жени на върха: Кой постели червения килим на Хилари Клинтън?

Хилари Клинтън е на път да се превърне в първата жена — президент на Америка.  Кой й отвори пътя към Белия дом?

На 8 ноември Америка избира нов президент, а той или тя ще промени историята на целия свят завинаги. За първи път в американската история жена може да влезе в Белия дом. И то не друга, а Хилари Клинтън.

За една от най-влиятелните жени на 21-ви век и живота й, ще ви разкажем съвсем скоро. Преди това обаче, бихме искали да ви представим няколко жени, които са спомогнали за това, начело на една от най-могъщите страни в света да застане представителка на нежния пол.

Преди Хилари Клинтън: Жените, които й постелиха червен килим за Белия дом
Преди Хилари Клинтън: Жените, които й постелиха червен килим за Белия дом

Преди Хилари Клинтън да се кандидатира за президент,  още няколко жени решително са се борели в предизборната надпревара за поста държавен глава на САЩ.

 

И то рамо до рамо, с някои от най-известните американски политици. Ето и някои от тях:

Виктория Уудхол

Тя е била лидер на американското движение на жените, които се борели за право на глас. През 1870 Уудхол решила да се кандидатира за президент и така става първата жена, която е направила тази крачка.

Нейната кампания засягала застъпничество за правата на жените, по-сериозно ангажиране по проблемите с бедността и правата на работниците. Тя дори създала своя партия и популяризирала кампанията си в местните вестници.

Но макар Виктория да била яростен борец за правата на жените, обществото не признало нейната кандидатура, като не зачели дори и гласовете дадени за нея на изборите.

Белва Локууд

Белва прекарала целия си живот в борба за правата на жените. Завършила право, тя е и първата жена, която е работила във Върховния съд на Америка през 1879 година.

Именно тя е отговорна за правото на жените да се явяват пред съда. Нейната кандидатура за президент също не е приета сериозно, но все пак успява да привлече внимание към въпроса за правата на жените.

През 1900 година Локууд си сътрудничи с друга адвокатка, за да промени закон, който да позволи равни имуществени права на жените и мъжете. В това си начинание тя успява, благодарение на което жените в САЩ можели да купуват свободно имоти в Ню Мексико, Аризона и Оклахома.

grase

Грейс Алън

Между 1930 г. и 1940 години Грейс е била една от най-обичаните комедийни актриси в Америка. Заедно със съпруга си, тя работела в националните радио и телевизия. Когато Рузвелт  се кандидатира за президент, тя също решила да се състезава. И макар да не спечелила изборите, получила подкрепа от студентите от Харвард, а Елеонор Рузвелт я обявила за почетен член на женския национален клуб.

Шърли Чизм

Тя е първата афроамериканка, член на Конгреса, избрана през 1968 г., а само четири години по-късно е обявена и за кандидат за президент. Във фокуса на кампанията й били образованието и социалната справедливост.

Маргарет Смит

Маргарет първоначално работела във вестник, а когато се омъжва за съпруга си Клайд, през 1930 г., станала важна личност от Републиканската партия. Благодарение на връзките си, успява да уреди съпруга си Клайд в Камарата на представителите в Конгреса. Когато Клайд неочаквано умира от сърдечен удар през 1940 г., тя поема неговия пост. Изкарва осем години в Камарата на представителите и е била известна с буйния си характер. През 60-те години на миналия век Маги Смит се кандидатира за президент, но губи от сенатор Бари Голдуотър.

Патси Минка

През 1965 Минка е първата американка от японски произход, която е избрана в Конгреса, като остава на поста си до 70-та година. През 1971 г. се кандидатира за президент, но въпреки че не е спечелила, оставила важна следа в политическата история на САЩ. Става известна и след събитията от 1973 г., когато иска уволнението на Никсън.

Леонора Фулани

Фулани е психолог и се кандидатира за председател на няколко пъти — между 1988 и 2012 година. Кампанията й е насочена към социалните програми, свързани с младежта.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!